Chcesz mieć zdrowe nerki? Zbierz w parku te kwiaty i zrób syrop do herbaty

Prosty przepis na domowy syrop z kwiatów akacji idealny do herbaty. Obowiązkowy w każdej domowej spiżarni. Ma niesamowite właściwości.

Syrop z kwiatów akacji- Pyszności, źródło: Adobe StockSyrop z kwiatów akacji- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Robinia akacjowa, potocznie nazywana akacją, kwitnie na przełomie maja oraz czerwca. To idealny moment, aby wybrać się na spacer i zebrać drobne, białe kwiatki z drzew. Przygotujesz z nich syrop, który będzie nieoceniony w domowej spiżarni. Jego właściwości zdrowotne są niesamowite, a delikatnie słodki smak świetnie będzie komponował się z herbatą i lemoniadą.

Kwiaty akacji

Za robinią akacjową specjalnie rozglądać się nie trzeba, bo występuje powszechnie na terenie całej Polski. Drzewa mają cienką korę o barwie szarej bądź lekko brązowej i dwa rzędy owalnych, niedużych listków na gałązce. Do przygotowania cennego syropu przydadzą nam się jednak białe kwiaty, które pojawiają się w okresie kwitnięcia. Podczas zbierania należy obcinać całe grona, a następnie obrywać pojedyncze kwiaty bez szypułek. Sprawdzą się nie tylko jako składnik syropu, ale również uroczy dodatek do sałatek - możesz jeść je na surowo. Świetnie sprawdzą się też jako dekoracja deserów.

Białe kwiaty robini akacjowej- Pyszność, źródło: Canva
Robinia akacjowa- Pyszności; źródło Canva

Syrop z kwiatów akacji

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • sok z 1-2 cytryn
  • 5 dobrze czubatych szklanek kwiatów akacji

Sposób przygotowania:

  1. Zebrane kwiaty rozkładam na białym prześcieradle lub innym materiale i odkładam na 2 godziny. Dzięki temu ze środka uciekną drobne żyjątka. Kwiatów nie powinno się myć, ponieważ stracimy wtedy drogocenny pyłek.
  2. W garnku gotuję wodę z cukrem.
  3. Do cukrowego syropu dodaję sok wyciśnięty z jednej cytryny.
  4. Kwiaty przekładam do dużego słoika i zalewam syropem. Odkładam na 3 dni w zaciemnione miejsce. Dwa razy dziennie mieszam zawartość, odwracając kilkukrotnie słoik.
  5. Po tym czasie zlewam syrop, dobrze odciskając kwiatki.
  6. Przelewam płyn do wyparzonych i osuszonych słoiczków lub buteleczek. Pasteryzuję.
  7. Syrop z kwiatów akacji przechowuję w spiżarce lub kuchennej szafce.

Na co jest dobry syrop z akacji?

Kwiaty akacji powinny szczególnie zainteresować osoby, które borykają się z problemami z układem moczowym. Wspomagają bowiem uszkodzone przez bakterie nerki, hamują zatrzymywanie wody i mają właściwości moczopędne. W medycynie naturalnej zaleca się włączenie do diety robinii akacjowej przy walce ze stanami zapalnymi układu moczowego, kamicą nerkową czy też dną moczanową.

Kwiaty możesz również ususzyć i przygotowywać z nich napary. Taki napój pomoże w walce z przeziębieniem, łagodząc uporczywy i męczący kaszel.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej