Szarlotka prosto od Magdy Gessler. Dodaje aromatyczny składnik, który zaskoczy wszystkich
Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała, jak przygotowuje szarlotkę. Jej ciasto jest pyszne, słodkie i idealnie jabłkowe - dokładnie takie, jakie powinno być. Z tego artykułu dowiesz się, jaki jest przepis na szarlotkę Magdy Gessler.
07.01.2023 | aktual.: 07.01.2023 15:22
Szarlotka, chociaż jest ciastem pochodzącym z Francji, stała się jednym z najczęściej serwowanych deserów w Polsce. To właśnie na nią często decydujemy się jako dopełnienie posiłku. Podawana na ciepło i z lodami jest szczególnie popularna podczas zimowych wyjazdów w góry.
Kruche ciasto i rozpływające się w ustach i orzeźwiające jabłka są, naszym zdaniem, połączeniem idealnym. Żeby jednak szarlotka smakowała perfekcyjnie, trzeba ją przygotować z odpowiednich składników i w prawidłowy sposób. Czy jest ktoś, komu w tym temacie można zaufać bardziej niż Magdzie Gessler? Powątpiewamy!
Jeśli więc do tej pory szarlotka nie zawsze wychodziła ci idealna, rzuć okiem na ten przepis sławnej restauratorki. Jest prosty i genialny. Oto on.
Przepis na szarlotkę Magdy Gessler
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło, żółtka i mąkę zagnieć ze szczyptą soli i połową przygotowanego cukru. Tak wyrobioną masę podziel na dwie części (zrób to tak, by jedna część była o 1/3 większa od drugiej). Zawiń masę w folię i odstaw do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój najpierw w ćwiartki. Następnie wytnij gniazda nasienne, a owoce posiekaj w kostkę. Przełóż je do wysokiej patelni, dodaj cynamon i drugą połowę cukru. Wszystko smaż około 20 minut do miękkości jabłek.
Z lodówki wyjmij większą część ciasta i wyłóż nim spód formy do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podsyp podpieczony spód bułką tartą i wyłóż na niego doprawione jabłka.
Wyjmij z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i zetrzyj ją na tarce bezpośrednio na jabłka. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 40 minut. Ostudzoną szarlotkę podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Tak powstaje szarlotka Magdy Gessler. A jeśli szukasz pomysłu na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek i cynamonu, zobacz ten przepis z naszego kanału na YouTube.