PrzepisSzarlotka prosto od Magdy Gessler. Dodaje aromatyczny składnik, który zaskoczy wszystkich

Szarlotka prosto od Magdy Gessler. Dodaje aromatyczny składnik, który zaskoczy wszystkich

Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała, jak przygotowuje szarlotkę. Jej ciasto jest pyszne, słodkie i idealnie jabłkowe - dokładnie takie, jakie powinno być. Z tego artykułu dowiesz się, jaki jest przepis na szarlotkę Magdy Gessler. 

Szarlotka Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
Szarlotka Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

07.01.2023 | aktual.: 07.01.2023 15:22

Szarlotka, chociaż jest ciastem pochodzącym z Francji, stała się jednym z najczęściej serwowanych deserów w Polsce. To właśnie na nią często decydujemy się jako dopełnienie posiłku. Podawana na ciepło i z lodami jest szczególnie popularna podczas zimowych wyjazdów w góry.

Kruche ciasto i rozpływające się w ustach i orzeźwiające jabłka są, naszym zdaniem, połączeniem idealnym. Żeby jednak szarlotka smakowała perfekcyjnie, trzeba ją przygotować z odpowiednich składników i w prawidłowy sposób. Czy jest ktoś, komu w tym temacie można zaufać bardziej niż Magdzie Gessler? Powątpiewamy!

Szarlotka Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Szarlotka Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc do tej pory szarlotka nie zawsze wychodziła ci idealna, rzuć okiem na ten przepis sławnej restauratorki. Jest prosty i genialny. Oto on.

Przepis na szarlotkę Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Masło, żółtka i mąkę zagnieć ze szczyptą soli i połową przygotowanego cukru. Tak wyrobioną masę podziel na dwie części (zrób to tak, by jedna część była o 1/3 większa od drugiej). Zawiń masę w folię i odstaw do lodówki.

Jabłka obierz i pokrój najpierw w ćwiartki. Następnie wytnij gniazda nasienne, a owoce posiekaj w kostkę. Przełóż je do wysokiej patelni, dodaj cynamon i drugą połowę cukru. Wszystko smaż około 20 minut do miękkości jabłek.

Szarlotka Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Szarlotka Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Z lodówki wyjmij większą część ciasta i wyłóż nim spód formy do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podsyp podpieczony spód bułką tartą i wyłóż na niego doprawione jabłka.

Wyjmij z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i zetrzyj ją na tarce bezpośrednio na jabłka. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 40 minut. Ostudzoną szarlotkę podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

Tak powstaje szarlotka Magdy Gessler. A jeśli szukasz pomysłu na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek i cynamonu, zobacz ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie