Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Przepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjach

Wystarczy dosłownie kilka składników, aby jeszcze dziś w twojej kuchni pojawiły się genialne cukierki domowej roboty. I to w dwóch ciekawych wariantach - mlecznej i kakaowej. Bómbómy z dekla, bo to o nich mowa, to kolejna perełka wywodząca się z kuchni regionalnej, której nie możesz przegapić. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję jak zrobić domowe łakocie krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Jak czytamy na oficjalnej stronie gov.pl, bómbómy z dekla zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w czerwcu 2014 roku. Można je znaleźć w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim". Przepis na domowe cukierki wywodzi się z kuchni kociewskiej. Jego początki sięgają XIX wieku. To właśnie wtedy ówczesne gospodynie zaczęły robić własne słodycze na bazie cukru, śmietany i tłuszczu.

Sama nazwa nawiązuje do sposobu studzenia słodkiej mieszanki przygotowanej wcześniej na patelni. Proces ten odbywał się na tzw. "deklu". Innymi słowy, gotową masę przelewano na pokrywkę od garnka, która w takim ujęciu pełniła funkcję miseczki.

Składniki na bómbómy z dekla w wersji mlecznej:

  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • olej roślinny do posmarowania pokrywki.

Składniki na bómbómy z dekla w wersji kakaowej:

  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • olej roślinny do posmarowania pokrywki.

O czym warto pamiętać:

  • Kluczem do sukcesu w przygotowaniu domowych łakoci jest przede wszystkim ciągłe i energiczne mieszanie zawartości patelni, aby nic się na niej nie przypaliło.
  • Mieszankę gotuj do chwili, aż na patelni zaczną pojawiać się charakterystyczne grudki.
  • Na koniec przelej powstałą masę do pokrywki.
  • Oczywiście wcześniej musisz ją odpowiednio przygotować, rozprowadzając w niej odrobinę oleju roślinnego. Najłatwiej zrobić to przy pomocy kuchennego pędzelka.
  • W ten sposób będziesz miał pewność, że masa podczas studzenia nie przyklei się do powierzchni pokrywki. I bez problemu będziesz mógł ją potem przenieść z kuchennego sprzętu.
  • Po 20 minutach masa jest już na tyle stabilna, że możesz pokroić ją na mniejsze kawałki i serwować swoim bliskim.
  • Polecamy zrobić to w papierowych stożkach.
Więcej wideo
Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycjaUgotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja
Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowymHot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizaćSprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Bułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udanyBułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodzinyRozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składnikówCiasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po krokuMłodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Wybrane dla Ciebie
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy