Przepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjach
Jak czytamy na oficjalnej stronie gov.pl, bómbómy z dekla zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w czerwcu 2014 roku. Można je znaleźć w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim". Przepis na domowe cukierki wywodzi się z kuchni kociewskiej. Jego początki sięgają XIX wieku. To właśnie wtedy ówczesne gospodynie zaczęły robić własne słodycze na bazie cukru, śmietany i tłuszczu.
Sama nazwa nawiązuje do sposobu studzenia słodkiej mieszanki przygotowanej wcześniej na patelni. Proces ten odbywał się na tzw. "deklu". Innymi słowy, gotową masę przelewano na pokrywkę od garnka, która w takim ujęciu pełniła funkcję miseczki.
Składniki na bómbómy z dekla w wersji mlecznej:
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka masła,
- olej roślinny do posmarowania pokrywki.
Składniki na bómbómy z dekla w wersji kakaowej:
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka kakao,
- olej roślinny do posmarowania pokrywki.
O czym warto pamiętać:
- Kluczem do sukcesu w przygotowaniu domowych łakoci jest przede wszystkim ciągłe i energiczne mieszanie zawartości patelni, aby nic się na niej nie przypaliło.
- Mieszankę gotuj do chwili, aż na patelni zaczną pojawiać się charakterystyczne grudki.
- Na koniec przelej powstałą masę do pokrywki.
- Oczywiście wcześniej musisz ją odpowiednio przygotować, rozprowadzając w niej odrobinę oleju roślinnego. Najłatwiej zrobić to przy pomocy kuchennego pędzelka.
- W ten sposób będziesz miał pewność, że masa podczas studzenia nie przyklei się do powierzchni pokrywki. I bez problemu będziesz mógł ją potem przenieść z kuchennego sprzętu.
- Po 20 minutach masa jest już na tyle stabilna, że możesz pokroić ją na mniejsze kawałki i serwować swoim bliskim.
- Polecamy zrobić to w papierowych stożkach.