Niesamowicie szybka zupa gyros. Tylko konkretny rodzaj mięsa sprawi, że będzie idealna

Lubimy spożywać popularne zupy o każdej porze, ale to właśnie w sezonie jesienno-zimowym spożywamy ich najwięcej. Są to jednocześnie tradycyjne zupy, jak i takie w zupełnie nowym wydaniu. I właśnie dlatego dobrze jest poznać przepis na zupę gyros, która idealnie sprawdzi się na chłodne dni i długie wieczory.

ObrazekPrzepis na zupę gyros - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Chillout z Grillem
Karol Wiak

Przepis na zupę gyros - świetna alternatywa dla popularnych polskich zup

Jeśli lubisz eksperymenty w swojej kuchni, to ta zupa jest właśnie dla Ciebie. Jak sama nazwa wskazuje, jest to danie inspirowane popularną grecką potrawą. Jednocześnie, warto podkreślić, że stanowi świetną alternatywę dla zupy pomidorowej, czy krupniku. Jeśli zainteresował Cię przepis na zupę gyros, to musisz wiedzieć, że robi się ją miło, łatwo i przyjemnie. W odróżnieniu od prawdziwego gyrosa, czy sałatek tego typu, należy mieć na uwadze fakt, że będziemy musieli tu wykorzystać inny rodzaj mięsa. Filet z piersi kurczaka nie będzie najlepszym wyborem.

Obrazek
Składniki na zupę - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Posmakuj ze mną

Zupa jest sycąca i smakuje bosko. Dlatego też, zamiast piersi z kurczaka, dobrze będzie wykorzystać nieco tłustsze mięso. Może to być np. mięso z nogi kurczaka lub udziec, czy golonka z indyka. Całość dopełnią przyprawy i możemy przystąpić do gotowania tego wspaniałego dania.

Poznaj przepis na zupę gyros - jak zrobić to popularne danie?

Zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Bazując na wcześniej wspomnianym mięsie, możemy przystąpić do jej gotowania. Gwarantujemy, że smak tej zupy zachwyci wszystkich Twoich domowników.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • około 800 g tłustego mięsa z indyka lub kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 4 kolorowe papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 czerwone cebule
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa gyros
  • słodka i ostra papryka.

Sposób przygotowania:

Poznaj przepis na zupę gyros i przygotuj naprawdę wyjątkowe i rozgrzewające danie. Rozpoczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę, przyprawienia go i marynowania w lodówce przez max. 3 godziny. Ten czas dobrze jest wykorzystać na przygotowanie warzyw - cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Gdy się zarumieni, zalewamy go bulionem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu.

Obrazek
Przygotowanie zupy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Chillout z Grillem

Kolejnym krokiem będzie podsmażenie cebuli z czosnkiem na patelni. Następnie przekładamy je do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gdy odparuje z nich nadmiar wody, to lekko je solimy i następnie przekładamy do garnka. Dodajemy również kukurydzę odsączoną z zalewy i pokrojoną paprykę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, przez około 30 minut. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gyros podajemy gorącą z natką pietruszki. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj pyszną włoską przekąskę, czyli panzerotti. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯