PrzepisNiesamowicie szybka zupa gyros. Tylko konkretny rodzaj mięsa sprawi, że będzie idealna

Niesamowicie szybka zupa gyros. Tylko konkretny rodzaj mięsa sprawi, że będzie idealna

Lubimy spożywać popularne zupy o każdej porze, ale to właśnie w sezonie jesienno-zimowym spożywamy ich najwięcej. Są to jednocześnie tradycyjne zupy, jak i takie w zupełnie nowym wydaniu. I właśnie dlatego dobrze jest poznać przepis na zupę gyros, która idealnie sprawdzi się na chłodne dni i długie wieczory.

Przepis na zupę gyros - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Chillout z Grillem
Przepis na zupę gyros - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Chillout z Grillem

09.01.2023 13:00

Przepis na zupę gyros - świetna alternatywa dla popularnych polskich zup

Jeśli lubisz eksperymenty w swojej kuchni, to ta zupa jest właśnie dla Ciebie. Jak sama nazwa wskazuje, jest to danie inspirowane popularną grecką potrawą. Jednocześnie, warto podkreślić, że stanowi świetną alternatywę dla zupy pomidorowej, czy krupniku. Jeśli zainteresował Cię przepis na zupę gyros, to musisz wiedzieć, że robi się ją miło, łatwo i przyjemnie. W odróżnieniu od prawdziwego gyrosa, czy sałatek tego typu, należy mieć na uwadze fakt, że będziemy musieli tu wykorzystać inny rodzaj mięsa. Filet z piersi kurczaka nie będzie najlepszym wyborem.

Składniki na zupę - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Posmakuj ze mną
Składniki na zupę - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Posmakuj ze mną

Zupa jest sycąca i smakuje bosko. Dlatego też, zamiast piersi z kurczaka, dobrze będzie wykorzystać nieco tłustsze mięso. Może to być np. mięso z nogi kurczaka lub udziec, czy golonka z indyka. Całość dopełnią przyprawy i możemy przystąpić do gotowania tego wspaniałego dania.

Poznaj przepis na zupę gyros - jak zrobić to popularne danie?

Zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Bazując na wcześniej wspomnianym mięsie, możemy przystąpić do jej gotowania. Gwarantujemy, że smak tej zupy zachwyci wszystkich Twoich domowników.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • około 800 g tłustego mięsa z indyka lub kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 4 kolorowe papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 czerwone cebule
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa gyros
  • słodka i ostra papryka.

Sposób przygotowania:

Poznaj przepis na zupę gyros i przygotuj naprawdę wyjątkowe i rozgrzewające danie. Rozpoczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę, przyprawienia go i marynowania w lodówce przez max. 3 godziny. Ten czas dobrze jest wykorzystać na przygotowanie warzyw - cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Gdy się zarumieni, zalewamy go bulionem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu.

Przygotowanie zupy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Chillout z Grillem
Przygotowanie zupy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Chillout z Grillem

Kolejnym krokiem będzie podsmażenie cebuli z czosnkiem na patelni. Następnie przekładamy je do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gdy odparuje z nich nadmiar wody, to lekko je solimy i następnie przekładamy do garnka. Dodajemy również kukurydzę odsączoną z zalewy i pokrojoną paprykę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, przez około 30 minut. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gyros podajemy gorącą z natką pietruszki. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj pyszną włoską przekąskę, czyli panzerotti. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie