Przepis od koleżanki z Węgier. Robię w 15 minut i każdy prosi o dokładkę

Puszyste i delikatne, a do tego wilgotne i nieziemsko aromatyczne ciasto z wiśniami zachwyci każdego. Ma lekko maślany smak, a słodkość biszkoptu przełamują kwaśne owoce. Wierzch ciasta pokrywam garścią prażonych płatków migdałów i w takim wydaniu to prawdziwa poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Aromat tego ciasta z wiśniami sprawia, że ślinianki zaczynają pracować na najwyższych obrotachAromat tego ciasta z wiśniami sprawia, że ślinianki zaczynają pracować na najwyższych obrotach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To bardzo prosty deser, ale wiśnie i migdały nadają mu charakteru. Do tego ten delikatny maślany smak - bajka. Deser możesz podać zarówno podczas większych uroczystości, jak i do popołudniowej kawy. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną koleżanka z Węgier. Za każdym razem kiedy je robię, znika w trymiga.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Deser awaryjny. Ciasto z wiśniami w 15 minut

To bardzo prosty biszkoptowiec z dodatkiem masła, wiśni i płatków migdałów. Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek do kawy czy herbaty, a także jako ciasto awaryjne, kiedy potrzebujesz upiec coś na szybko. Jest miękki i puszysty, ale przy tym nieziemsko wilgotny w środku. Wiśnie doskonale przełamują słodkość deseru, a aromat prażonych płatków migdałów sprawia, że ślinianki zaczynają pracować na wysokich obrotach.

Ciasto zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki i wylejesz je na blachę. Następnie ok. 30 minut pieczenia i tak w niecałą godzinę przygotujesz pełną blachę prawdziwego smakołyku. Ostrzegamy - jedna porcja może nie wystarczyć, bo ciasto rozchodzi się jak świeże bułeczki.

Ciasto z wiśniami to zawsze dobry wybór
Ciasto z wiśniami to zawsze dobry wybór © Pixabay

Przepis na węgierskie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 110 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 130 g miękkiego masła,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g wiśni,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj na pulchną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Miksując masę, dodawaj do niej po jednym jajku.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie powoli dodawaj do masy, nie przestawiając mieszać.
  4. Gotową masę wyłóż na blachę 26×18 cm, a następnie ułóż na wierzchu wiśnie.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.
  6. W międzyczasie podpraż płatki migdałów na suchej patelni.
  7. Posyp płatkami gotowe ciasto.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟