Przepis od koleżanki z Węgier. Robię w 15 minut i każdy prosi o dokładkę

Puszyste i delikatne, a do tego wilgotne i nieziemsko aromatyczne ciasto z wiśniami zachwyci każdego. Ma lekko maślany smak, a słodkość biszkoptu przełamują kwaśne owoce. Wierzch ciasta pokrywam garścią prażonych płatków migdałów i w takim wydaniu to prawdziwa poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Aromat tego ciasta z wiśniami sprawia, że ślinianki zaczynają pracować na najwyższych obrotachAromat tego ciasta z wiśniami sprawia, że ślinianki zaczynają pracować na najwyższych obrotach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To bardzo prosty deser, ale wiśnie i migdały nadają mu charakteru. Do tego ten delikatny maślany smak - bajka. Deser możesz podać zarówno podczas większych uroczystości, jak i do popołudniowej kawy. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną koleżanka z Węgier. Za każdym razem kiedy je robię, znika w trymiga.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Deser awaryjny. Ciasto z wiśniami w 15 minut

To bardzo prosty biszkoptowiec z dodatkiem masła, wiśni i płatków migdałów. Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek do kawy czy herbaty, a także jako ciasto awaryjne, kiedy potrzebujesz upiec coś na szybko. Jest miękki i puszysty, ale przy tym nieziemsko wilgotny w środku. Wiśnie doskonale przełamują słodkość deseru, a aromat prażonych płatków migdałów sprawia, że ślinianki zaczynają pracować na wysokich obrotach.

Ciasto zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki i wylejesz je na blachę. Następnie ok. 30 minut pieczenia i tak w niecałą godzinę przygotujesz pełną blachę prawdziwego smakołyku. Ostrzegamy - jedna porcja może nie wystarczyć, bo ciasto rozchodzi się jak świeże bułeczki.

Ciasto z wiśniami to zawsze dobry wybór
Ciasto z wiśniami to zawsze dobry wybór © Pixabay

Przepis na węgierskie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 110 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 130 g miękkiego masła,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g wiśni,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj na pulchną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Miksując masę, dodawaj do niej po jednym jajku.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie powoli dodawaj do masy, nie przestawiając mieszać.
  4. Gotową masę wyłóż na blachę 26×18 cm, a następnie ułóż na wierzchu wiśnie.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.
  6. W międzyczasie podpraż płatki migdałów na suchej patelni.
  7. Posyp płatkami gotowe ciasto.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej