Przepis od koleżanki z Węgier. Robię w 15 minut i każdy prosi o dokładkę
Puszyste i delikatne, a do tego wilgotne i nieziemsko aromatyczne ciasto z wiśniami zachwyci każdego. Ma lekko maślany smak, a słodkość biszkoptu przełamują kwaśne owoce. Wierzch ciasta pokrywam garścią prażonych płatków migdałów i w takim wydaniu to prawdziwa poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
03.10.2023 09:04
To bardzo prosty deser, ale wiśnie i migdały nadają mu charakteru. Do tego ten delikatny maślany smak - bajka. Deser możesz podać zarówno podczas większych uroczystości, jak i do popołudniowej kawy. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną koleżanka z Węgier. Za każdym razem kiedy je robię, znika w trymiga.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser awaryjny. Ciasto z wiśniami w 15 minut
To bardzo prosty biszkoptowiec z dodatkiem masła, wiśni i płatków migdałów. Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek do kawy czy herbaty, a także jako ciasto awaryjne, kiedy potrzebujesz upiec coś na szybko. Jest miękki i puszysty, ale przy tym nieziemsko wilgotny w środku. Wiśnie doskonale przełamują słodkość deseru, a aromat prażonych płatków migdałów sprawia, że ślinianki zaczynają pracować na wysokich obrotach.
Ciasto zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki i wylejesz je na blachę. Następnie ok. 30 minut pieczenia i tak w niecałą godzinę przygotujesz pełną blachę prawdziwego smakołyku. Ostrzegamy - jedna porcja może nie wystarczyć, bo ciasto rozchodzi się jak świeże bułeczki.
Przepis na węgierskie ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 3 jajka,
- 110 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 130 g miękkiego masła,
- 150 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g wiśni,
- płatki migdałów.
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj na pulchną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
- Miksując masę, dodawaj do niej po jednym jajku.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie powoli dodawaj do masy, nie przestawiając mieszać.
- Gotową masę wyłóż na blachę 26×18 cm, a następnie ułóż na wierzchu wiśnie.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.
- W międzyczasie podpraż płatki migdałów na suchej patelni.
- Posyp płatkami gotowe ciasto.