Lubimy eksperymentować w kuchni i dobrze o tym wiesz. Stąd też pomysł na oryginalny obiad w słoikach z wołowiną i ciastem francuskim. Od samego patrzenia robimy się głodni 😍
Pyszności
Składniki:
1 szt. ciasto francuskie
400 g wołowina
1 szt. jajko
świeża kolendra do dekoracji
1/3 szt. cebula
1 szt. bakłażan
2 szt. ziemniaki
2-3 łyżki koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka czosnek granulowany
1 łyżeczka zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż wołowinę.
2. Następnie dodaj: cebulę, bakłażan oraz ziemniaki.
3. Nie zapomnij również o koncentracie pomidorowym, soli, pieprzu, czosnku granulowanym oraz ziołach prowansalskich.
4. Powstałą mieszankę przełóż do słoiczków.
5. Na wierzchu każdego słoika umieść ciasto francuskie, po czym rozsmaruj na nim roztrzepane jajko. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
6. Po upieczeniu obróć słoiczki, dzięki czemu uzyskasz formę miseczek z gotowym daniem. Udekoruj je przed podaniem listkiem kolendry.