Przepyszny obiad w słoikach z wołowiną

Lubimy eksperymentować w kuchni i dobrze o tym wiesz. Stąd też pomysł na oryginalny obiad w słoikach z wołowiną i ciastem francuskim. Od samego patrzenia robimy się głodni 😍

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto francuskie
  2. 400 g wołowina
  3. 1 szt. jajko
  4. świeża kolendra do dekoracji
  5. 1/3 szt. cebula
  6. 1 szt. bakłażan
  7. 2 szt. ziemniaki
  8. 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  12. 1 łyżeczka zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanym oleju podsmaż wołowinę.

Obrazek

2. Następnie dodaj: cebulę, bakłażan oraz ziemniaki.

Obrazek

3. Nie zapomnij również o koncentracie pomidorowym, soli, pieprzu, czosnku granulowanym oraz ziołach prowansalskich.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę przełóż do słoiczków.

Obrazek

5. Na wierzchu każdego słoika umieść ciasto francuskie, po czym rozsmaruj na nim roztrzepane jajko. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Po upieczeniu obróć słoiczki, dzięki czemu uzyskasz formę miseczek z gotowym daniem. Udekoruj je przed podaniem listkiem kolendry.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy