Przestałam gotować, by w domu nie śmierdziało. Mam lepszy sposób na danie z kalafiora

Kalafior z bułką tartą to nadposiłek. Nie ma chyba osoby, której ślinka by nie ciekła na samą myśl. Jest delikatny, miękki, a dodatek z bułki tartej sprawia, że zyskuje niesamowity smak. Niestety, nawet najlepsze dania mają swoje minusy. W tym przypadku jest to przykry zapach, który unosi się od razu po gotowaniu. Na szczęście mam na to sposób.

Pieczony kalafiorPieczony kalafior
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robyn Mackenzie
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Przykry zapach po gotowaniu kalafiora to coś, czego chcielibyśmy za wszelką cenę uniknąć. Trudno się go pozbyć i dlatego bardzo rzadko przygotowujemy dania z tym warzywem, chociaż są przepyszne. Dlaczego tak właściwie taki zapach się unosi? Winę za to ponoszą związki siarki, które są obecne w kalafiorze. Uwalniają się one pod wpływem ciepła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Upiecz kalafior, zamiast go ugotować. W domu nie będzie już śmierdziało

Sprawę rozwiąże pieczenie. Wstaw cały kalafior do piekarnika, a po kilkudziesięciu minutach będziecie cieszyć się z niesamowitego dania. Zastąpi ono kotlety i inne pieczone mięsa. Chociaż zapach będzie się wydzielał, to są sposoby, by się go pozbyć. Co musicie zrobić?


Zanim wstawicie kalafior do piekarnika, ugotujcie wodę z mlekiem, cukrem i gałką muszkatołową. Do mikstury włóżcie całe warzywo i gotujcie przez pięć minut. Dzięki temu smak kalafiora będzie łagodniejszy, a samo warzywo przestanie wydzielać nieprzyjemny zapach siarki.

Kalafior
Kalafior © Licencjodawca

Jak zrobić dobry pieczony kalafior?

Przygotujcie wszystkie składniki. Są to:

  • średni kalafior (musi być świeży, mieć bardzo jasny kolor),
  • trzy łyżki oleju lub oliwy,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • dwie szczypty wędzonej papryki,
  • dwa ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni Celsjusza.
  2. Opłucz kalafior i wytnij z niego głąb.
  3. Dokładnie wymieszaj oliwę z paprykami, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Taką marynatą obtocz kalafior. Warzywo powinno być oblepione miksturą.
  4. Całość włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj papierem do pieczenia.
  5. Kalafior piecz przez 45 minut.
  6. Jeśli warzywo się przypiecze i nie będziesz mieć problemów ze wbiciem widelca, to znaczy, że danie jest gotowe.
  7. Pod koniec pieczenia możesz odkryć główkę kalafiora, by nabrała więcej rumieńców.
  8. Przed podaniem posyp warzywo zieleniną, na przykład natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser