Przestałam gotować, by w domu nie śmierdziało. Mam lepszy sposób na danie z kalafiora
Kalafior z bułką tartą to nadposiłek. Nie ma chyba osoby, której ślinka by nie ciekła na samą myśl. Jest delikatny, miękki, a dodatek z bułki tartej sprawia, że zyskuje niesamowity smak. Niestety, nawet najlepsze dania mają swoje minusy. W tym przypadku jest to przykry zapach, który unosi się od razu po gotowaniu. Na szczęście mam na to sposób.
17.08.2023 15:16
Przykry zapach po gotowaniu kalafiora to coś, czego chcielibyśmy za wszelką cenę uniknąć. Trudno się go pozbyć i dlatego bardzo rzadko przygotowujemy dania z tym warzywem, chociaż są przepyszne. Dlaczego tak właściwie taki zapach się unosi? Winę za to ponoszą związki siarki, które są obecne w kalafiorze. Uwalniają się one pod wpływem ciepła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Upiecz kalafior, zamiast go ugotować. W domu nie będzie już śmierdziało
Sprawę rozwiąże pieczenie. Wstaw cały kalafior do piekarnika, a po kilkudziesięciu minutach będziecie cieszyć się z niesamowitego dania. Zastąpi ono kotlety i inne pieczone mięsa. Chociaż zapach będzie się wydzielał, to są sposoby, by się go pozbyć. Co musicie zrobić?
Zanim wstawicie kalafior do piekarnika, ugotujcie wodę z mlekiem, cukrem i gałką muszkatołową. Do mikstury włóżcie całe warzywo i gotujcie przez pięć minut. Dzięki temu smak kalafiora będzie łagodniejszy, a samo warzywo przestanie wydzielać nieprzyjemny zapach siarki.
Jak zrobić dobry pieczony kalafior?
Przygotujcie wszystkie składniki. Są to:
- średni kalafior (musi być świeży, mieć bardzo jasny kolor),
- trzy łyżki oleju lub oliwy,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- dwie szczypty wędzonej papryki,
- dwa ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Na samym początku włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni Celsjusza.
- Opłucz kalafior i wytnij z niego głąb.
- Dokładnie wymieszaj oliwę z paprykami, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Taką marynatą obtocz kalafior. Warzywo powinno być oblepione miksturą.
- Całość włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj papierem do pieczenia.
- Kalafior piecz przez 45 minut.
- Jeśli warzywo się przypiecze i nie będziesz mieć problemów ze wbiciem widelca, to znaczy, że danie jest gotowe.
- Pod koniec pieczenia możesz odkryć główkę kalafiora, by nabrała więcej rumieńców.
- Przed podaniem posyp warzywo zieleniną, na przykład natką pietruszki lub szczypiorkiem.