Przetrzyj wszystkie szafki tym produktem. Mole wyprowadzą się z twojej kuchni
Co zrobić kiedy naszą kuchnię zaatakowały mole spożywcze? Jak je skutecznie przegonić? I w końcu co zrobić, aby już nie wróciły? Już za moment wszystko stanie się jasne. Nie martw się, z nami problem moli przestanie być twoim zmartwieniem!
12.07.2023 14:00
Kuchnia to moje prawdziwe sanktuarium. Uwielbiam w niej przebywać i tworzyć przepyszne dania oraz słodkie wypieki. Niestety nie zawsze jest różowo. Czasami pomimo naszych największych starań, możemy stać się celem ataku nieproszonych gości. O kim mowa? Chodzi o mole spożywcze, które uwielbiają zagnieżdżać się w suchych i sypkich produktach spożywczych.
Oczywiście taka plaga to nic przyjemnego. Na szczęście masz nas, a my zawsze przyjdziemy z pomocą. I nie inaczej będzie w tym przypadku. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób pozbyć się moli raz na zawsze. Co więcej, w całym twoim domu pojawi się piękny zapach. Jak to możliwe?
Mole spożywcze — co powinniśmy o nich wiedzieć?
Zanim przejdziemy do sprawdzonych metod na pozbycie się moli spożywczych, warto poznać naszego wroga nieco bliżej. Dlaczego? Dzięki takiej wiedzy będziemy wiedzieć na przyszłość, na co powinniśmy uważać. A czas ma tu właśnie kluczowe znaczenie, o czym przekonasz się sam już za chwilę.
Mole spożywcze to małe owady, które atakują kuchnie. I robią to nie bez powodu. To właśnie tu znajdują pożywienie i odpowiednie warunki do wylęgu. Gdzie lubią to robić? Oczywiście w sypkich i suchych produktach spożywczych takich jak: mąka, kasza, cukier czy ryż. Kiedy w produktach tego typu zauważymy larwy moli spożywczych, od razu powinniśmy zacząć działać. W innym przypadku czeka nas prawdziwa plaga. Co więcej, im szybciej zaczniemy, tym lepiej.
Po pierwsze, zainfekowany produkt nie nadaje się już do użytku, dlatego też od razu go wyrzucamy. To jednak nie koniec. Teraz czeka nas mozolne, ale bardzo ważne zadanie. Kiedy w naszej kuchni zauważymy mole, musimy przeprowadzić szczegółową inspekcję wszystkich sypkich produktów. Każdy z nich należy dokładnie przejrzeć. W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, że gdzieś potencjalnie nadal znajduje się zagrożenie. A co za tym idzie, z biegiem czasu będzie tylko się rozprzestrzeniać na inne produkty.
Czeka cię jeszcze gruntowne czyszczenie kuchennych szafek. To jednak nie koniec, warto zastosować także dodatkowe środki ochronne.
Zobacz także
Jak pozbyć się moli spożywczych domowym sposobem?
Pewnie trochę cię nastraszyłam, co? Nie martw się jednak na zapas. Nawet jeśli w twojej kuchni zalęgły się mole, wiem, jak ci pomóc. I to w skuteczny sposób!
Kiedy już przejrzysz zawartość swojej kuchni i pozbędziesz się zainfekowanych produktów, czas dokładnie umyć szafki. I dobrze zrobić to przy pomocy domowego naparu z goździków. Dlaczego? Otóż mole spożywcze nie cierpią zapachu tej przyprawy. Masz więc pewność, że będą omijać twoją kuchnię szerokim łukiem.
Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to zalać goździki wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie gotowy napar przelej do butelki z atomizerem i zacznij sprzątanie.
Dodatkowe środki zapobiegawcze
Zanim się pożegnamy, chciałabym wspomnieć jeszcze o środkach zapobiegawczych. Po umyciu szafek naparem z goździków, po jakimś czasie ich aromat zacznie zanikać. Dobrze wtedy zastosować dodatkowe środki, które skutecznie będą odstraszać mole spożywcze.
I lista jest tu naprawdę długa. W szafkach kuchennych warto umieścić liście laurowe, laski wanilii oraz zasuszone kawałki cytryny lub pomarańczy. Co więcej, możesz zastosować tu również olejki eteryczne. Mole spożywcze nie lubią m.in. zapachu lawendy i eukaliptusa. Możesz więc delikatnie zwilżyć nimi małe waciki i umieścić je w kuchennych szafkach. Oczywiście należy pamiętać o regularnej wymianie domowych odstraszaczy na mole.
I to wszystko. Jak sam widzisz, nawet jeśli zaatakowała cię plaga moli, nie ma co załamywać rąk. Trzeba wziąć się w garść i przejść do działania. Z nami przegonisz niechcianych gości w mig.