Najlepszy stosunek jakości do ceny. Krytycy wyróżnili sześć polskich restauracji

Sześć nowych restauracji z Polski zostało wyróżnionych przez krytyków i znalazło się w prestiżowym Przewodniku Michelin. To doskonała wiadomość dla miłośników dobrej kuchni i eksploratorów interesujących miejsc. Sprawdź, które restauracje znajdują się w twoim mieście.

ObrazekSześć polskich restauracji wyróżnionych przez Przewodnik Michelin - Pyszności; Fot. mat. prasowe

Nie tylko fine diningowe restauracje wyróżniane są przez krytyków prestiżowego przewodnika. Od 1997 roku lokale gastronomiczne oferujące najlepszy stosunek jakości do ceny otrzymują nagrodę Bib Gourmand. W tegorocznym zestawieniu nie zabrakło też polskich lokali. Jak wskazuje Przewodnik Michelin, to, co łączy restauracje Bib Gourmand, to prostszy styl gotowania.

"Fani nagrody będą mieli wiele powodów do świętowania, ponieważ wyróżniono sześć nowych miejsc za oferowanie dobrego jedzenia w rozsądnych cenach'' - poinformował Przewodnik Michelin w oficjalnym komunikacie.

Sama nazwa nagrody pochodzi od Bibenduma, czyli doskonale znanego "Ludzika Michelin".

Polskie restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin

Lokale z nagrodą Bib Gourmand w "Przewodniku MICHELIN Polska 2023" to:

  • MOLÁM w Krakowie,
  • Fromażeria w Poznaniu,
  • TU.REStAURANT w Poznaniu,
  • Koneser Grill w Poznaniu,
  • Le Braci w Warszawie,
  • Kieliszki na Próżnej w Warszawie,
  • alewino w Warszawie.

Fromażeria w Poznaniu. "Miejsce dla miłośników serów"

To pierwsza w Polsce restauracja i cheese bar. Jest to obowiązkowy punkt na mapie Poznania dla miłośników wyśmienitej kuchni, sera i wina. Ludzie pracujący w Fromażerii tworzą niesamowity klimat tego miejsca. Gwarantujemy, że spędzony tam wieczór będzie czystą przyjemnością. To idealna przestrzeń na randkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Gigantyczny wybór serów zadowoli nawet największego konesera tego przysmaków. W karcie można znaleźć serową deskę degustacyjną z perfekcyjnie dobranymi winami. To uczta dla podniebienia i duszy.

TU.REStAURANT w Poznaniu. "Nowoczesne, europejskie menu"

Po imponującej przebudowie ten zabytkowy budynek wojskowy poszczycić się może antresolą, charakterystyczną ścianą winną i barem koktajlowym ze wspólnym stołem. To wszystko składa się na stylową i pełną charakteru restaurację. Taką, która oferuje szerokie, nowoczesne europejskie menu. Na małych talerzach serwuje się duże porcje oraz dania do dzielenia się. Wszystko jest niedrogie i atrakcyjne, a jeśli tam będziecie, koniecznie spróbujcie Crêpes Suzette!

MOLÁM w Krakowie. ''Tętniąca życiem restauracja tajska''

W tym tętniącym życiem miejscu inspirowanym nocnymi stołówkami w Bangkoku czeka na ciebie niezapomniany wieczór. Otwarta kuchnia i klimat vintage tworzą ciekawą atmosferę, czemu sprzyja szereg koktajli inspirowanych kuchnią tajską. Autentyczne menu obejmuje wszystkie cztery regiony Tajlandii, z potrawami dostarczającymi charakterystyczną mieszankę słodyczy, kwaśności, pikantności i słoności. Zachęcamy do dzielenia się. Dania są w dobrej cenie, więc nie wahaj się przy zamawianiu.

Koneser grill w Warszawie. "Swobodna atmosfera"

Ta przebudowana dawna fabryka wódki na wschód od miasta charakteryzuje się industrialnym wnętrzem. W nim zaś panuje prawdziwie swobodna atmosfera. Tam zjemy przede wszystkim dobrego steka, z naciskiem na polską wołowinę, dojrzewającą na miejscu, a następnie przyrządzaną na grillu opalanym drewnem. Ceny są naprawdę uczciwe, a steki do podzielenia się to świetna opcja.

Le braci w Warszawie. "Kuszące menu"

W tej kameralnej włoskiej restauracji panuje klubowa atmosfera. Klimat ten tworzą ocynkowany bar, wysokie sufity i wnętrze utrzymane w ciemnozielonej kolorystce. Atrakcyjne włoskie menu obejmuje wszystkie regiony, a potrawy są autentyczne i pełne smaku. Znakomita gama win zawiera trunki od małych włoskich producentów i mniej znanych regionów.

Kieliszki na Próżnej w Warszawie. "Obfita kuchnia z bogatą kartą win"

Ogromny, przeciwstawiający się grawitacji stojak na kieliszki do wina to pierwsza rzecz, jaką zauważysz po przybyciu do tej przyjaznej przestrzeni. Następnie jest to uderzająca czarno-biała fototapeta z dziką przyrodą zapełniająca jedną ścianę. Menu jest atrakcyjne i niedrogie, zwłaszcza w porze lunchu. Serwuje się tam obfite, pełne wyrazistych smaków dania. Natomiast w obszernej karcie win odnajdziemy wiele doskonałych wyborów wysokiej jakości, którymi można napełnić wszystkie te kieliszki, ale „przynieś własne” też jest mile widziane.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej