Jest o wiele tańszy od łososia. Z powodzeniem może go zastąpić

Pstrąg łososiowy to ryba, która zdecydowanie częściej powinna gościć na naszym stole. Jest przystępny cenowo i pełen wartości odżywczych.

Obrazek
Ewa

Chociaż ryby kojarzą się nam głównie ze świętami i wakacjami nad morzem, to w naszej diecie powinny pojawiać się o wiele częściej. Zarówno Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jak i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie od 1 do 2 porcji ryb w ciągu tygodnia. Niestety, jedną z głównych przeszkód jest wysoka cena. Ten gatunek może jednak odmienić twoje gotowanie.

Pstrąg łososiowy godnym zamiennikiem łososia

Jedną z najpopularniejszych ryb jest łosoś. Smaczny, dość tłusty i delikatny, jednak bardzo drogi. Alternatywą może być nieco zapomniany i stojący w tyle pstrąg łososiowy. Ryby są dla nas źródłem przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z rodziny omega-3. Te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, regulują stężenie cukru we krwi i utrzymują we właściwej formie nasz mózg oraz wzrok.

Pstrąg łososiowy- Pyszności źródło Canva
Pstrąg łososiowy- Pyszności źródło Canva

Łosoś jest jednym z najbogatszych źródeł tych związków - w 200 gramach ryby znajduje się całe nasze tygodniowe zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Pstrąg łososiowy wcale nie wypada gorzej! Żadna inna ryba słodkowodna nie dostarcza tak dużej dawki omega-3, a zawartość kwasów zbliżona jest do tej, którą można znaleźć w łososiu. Jest również świetnym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Pstrąg łososiowy to ryba idealna dla osób na diecie. W 100 g znajduje się jedynie ok. 100 kcal.

Lepszy wybór dla środowiska

Hodowle łososia od lat budzą duże kontrowersje. Łatwo trafić na rybę, która pochodzi z wielkiej farmy morskiej. Takie łososie kryją zaś sporo szkodliwych dla naszego zdrowia metali ciężkich, dioksyn, antybiotyków i pestycydów, które odkładają się w tkance tłuszczowej. Śledztwo przeprowadzone przez fundację Compassion in World Farming wykazało, że łososie dorastają w koszmarnych warunkach. Blisko co trzeci ginie podczas produkcji, wiele stworzeń zmaga się z chorobami.

Pstrąg łososiowy- Pyszności/ źródło: Canva
Pstrąg łososiowy- Pyszności/ źródło: Canva

Lepiej wypadają na tym tle hodowle pstrąga łososiowego. Są dość wymagające, bo potrzebują idealnie czystej wody i zdrowej karmy. Dzięki temu do ich mięsa trafia mniej szkodliwych dla nas substancji. Szalę przewagi przechyla również cena. Pstrąg łososiowy kosztuje ok. 50 zł za kilogram. Dobrej jakości łosoś dziki to dwukrotnie więcej.

Przepis na fishburgera znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯