Jest o wiele tańszy od łososia. Z powodzeniem może go zastąpić
Pstrąg łososiowy to ryba, która zdecydowanie częściej powinna gościć na naszym stole. Jest przystępny cenowo i pełen wartości odżywczych.
19.02.2023 16:43
Chociaż ryby kojarzą się nam głównie ze świętami i wakacjami nad morzem, to w naszej diecie powinny pojawiać się o wiele częściej. Zarówno Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jak i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie od 1 do 2 porcji ryb w ciągu tygodnia. Niestety, jedną z głównych przeszkód jest wysoka cena. Ten gatunek może jednak odmienić twoje gotowanie.
Pstrąg łososiowy godnym zamiennikiem łososia
Jedną z najpopularniejszych ryb jest łosoś. Smaczny, dość tłusty i delikatny, jednak bardzo drogi. Alternatywą może być nieco zapomniany i stojący w tyle pstrąg łososiowy. Ryby są dla nas źródłem przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z rodziny omega-3. Te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, regulują stężenie cukru we krwi i utrzymują we właściwej formie nasz mózg oraz wzrok.
Łosoś jest jednym z najbogatszych źródeł tych związków - w 200 gramach ryby znajduje się całe nasze tygodniowe zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Pstrąg łososiowy wcale nie wypada gorzej! Żadna inna ryba słodkowodna nie dostarcza tak dużej dawki omega-3, a zawartość kwasów zbliżona jest do tej, którą można znaleźć w łososiu. Jest również świetnym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Pstrąg łososiowy to ryba idealna dla osób na diecie. W 100 g znajduje się jedynie ok. 100 kcal.
Lepszy wybór dla środowiska
Hodowle łososia od lat budzą duże kontrowersje. Łatwo trafić na rybę, która pochodzi z wielkiej farmy morskiej. Takie łososie kryją zaś sporo szkodliwych dla naszego zdrowia metali ciężkich, dioksyn, antybiotyków i pestycydów, które odkładają się w tkance tłuszczowej. Śledztwo przeprowadzone przez fundację Compassion in World Farming wykazało, że łososie dorastają w koszmarnych warunkach. Blisko co trzeci ginie podczas produkcji, wiele stworzeń zmaga się z chorobami.
Lepiej wypadają na tym tle hodowle pstrąga łososiowego. Są dość wymagające, bo potrzebują idealnie czystej wody i zdrowej karmy. Dzięki temu do ich mięsa trafia mniej szkodliwych dla nas substancji. Szalę przewagi przechyla również cena. Pstrąg łososiowy kosztuje ok. 50 zł za kilogram. Dobrej jakości łosoś dziki to dwukrotnie więcej.
Przepis na fishburgera znajdziesz na naszym kanale YouTube