Ptasie mleczko na biszkopcie - idealny deser na zimno

Już za chwilę zrobi się kolorowo, a wszystko to za sprawą naszego deseru. Tym razem jest to ptasie mleczko na biszkopcie. Taki deser jest wręcz idealny na letnie dni ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Biszkopt

  1. 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1/2 szkl. mąka
  3. 5 łyżek cukier
  4. 1 łyżka olej
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Pozostałe składniki

  1. 8 g cukier wanilinowy
  2. 550 ml mleko
  3. 4 łyżki żelatyna
  4. 1 galaretka kiwi
  5. 1 galaretka owoce leśne
  6. 2 szkl. gorąca woda podzielona na pół
  7. 550 ml śmietanka 30%
  8. 3/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka z cukrem. Po chwili dodaj stopniowo po żółtku.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki wprowadź do miski: mąkę, proszek do pieczenia i olej. MIeszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie rozpuść dwie galaretki w gorącej wodzie.

Obrazek

4. Podgrzej również mleko i dodaj do niego żelatynę.

Obrazek

5. W kolejnej misce zmiksuj ze sobą śmietankę 30%, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj mleko z żelatyną.

Obrazek

6. Powstałą mieszankę podziel na trzy miski.

Obrazek

7. Do pierwszej miseczki nie dodawaj nic i rozlej na gotowym biszkopcie. Wstaw do lodówki na 30 minut. Do drugiej mieszanki dodaj galaretkę kiwi i dokładnie wymieszaj. Wylej na biszkopt i wstaw ponownie do lodówki do stężenia. Powtórz całą procedurę z trzecią miseczką i galaretką z owoców leśnych.

Obrazek

8. Ciasto udekoruj według uznania. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam