Ptasie mleczko z trzech składników. Przepis stał się hitem internetu
Ptasie mleczko to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych słodkich przekąsek. Uwielbiają je wszyscy: duzi, mali, dziewczyny i chłopaki. Jest tylko jeden problem: te słodycze nie są tanie. Nie przepłacaj więc, tylko zrób swoje własne ptasie mleczko według tego szlagierowego przepisu rodem z TikToka.
Aż do 2014 roku ptasie mleczko było po prostu nazwą mlecznych pianek, a wyrób ten był produkowany przez szereg różnych firm. Sytuacja zmieniła się w 2014 roku, kiedy firma Wedla uzyskała w końcu oficjalne zarejestrowanie i zastrzeżenie nazwy. Dzisiaj przedsiębiorstwo, które użyłoby frazy "ptasie mleczko" dla swojego produktu, złamałoby więc prawo.
Jednak ograniczenia patentowe i biurokracja nie powstrzymała znanej użytkowniczki TikToka - Natalii Maszkowskiej — od stworzenia totalnie prostej, domowej receptury na ten przysmak. Jej przepis stał się absolutnym hitem na tym serwisie społecznościowym. Nic dziwnego. Opakowanie oryginału to wydatek rzędu minimum 14-15 złotych. Ze wskazówkami tiktokerki powinno wyjść to o wiele taniej. A czy równie smacznie? Postępuj zgodnie z przepisem i oceń sam!
Ptasie mleczko z TikToka
Składniki:
- ulubiona galaretka (w przypadku tiktokerki była to galaretka rubinowa)
- woda do rozpuszczenia galaretki
- odrobina oleju
- 6-7 łyżek śmietanki 36%
- 2 ulubione czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretkę wsyp do miski z wodą i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj do niej śmietankę i całość zacznij miksować. Uwaga: tak przygotowana mieszanka bardzo szybko tężeje, więc trzeba działać sprawnie.
Kiedy miksowana galaretka osiągnie konsystencje pianki, przełóż ją do natłuszczonego olejem naczynia. Wyrównaj ją łyżką w ten sposób, by nabrała kształtu prostopadłościanu.
W międzyczasie połam ulubioną czekoladę i umieść ją w szklanej misce. W garnuszku zagotuj wodę, a na nim postaw miskę. Mieszaj kawałki czekolady do momentu rozpuszczenia.
Przygotowaną piankę możesz już wyłożyć na deskę i pokroić w odpowiadającą ci wielkością kostkę. Następnie każdy z nich obtocz w rozpuszczonej czekoladzie. Pianki umieść w lodówce. Po kilku godzinach czekolada idealnie stężeje, a twoja słodka przekąska będzie gotowa do wcinania. Smacznego!
Tak powstaje domowa wersja ptasiego mleczka. Po więcej ciekawych receptur możesz odwiedzić nasz kanał na YouTube. Poniżej przepis na muszelki z kurczakiem i pieczarkami.