Oto przepis na pyszne pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Po prostu same pyszności :)
Pyszności
25.07.2018 | aktual.: 25.07.2018 23:08
Składniki:
500 g mięso z indyka mielone
4 kromki chleb tostowy
1/3 szkl. koperek posiekany
ziemniaki ugotowane
1/3 szkl. mleko
1 szt. jajko
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1/2 łyżeczki ostra papryczka
2 łyżki masło
500 ml bulion
200 ml śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą: mięso z indyka, chleb tostowy namoczony w mleku, jajko oraz przyprawy - sól, pieprz i ostrą papryczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. Z uzyskanej mieszanki stwórz pulpety.
3. Na rozgrzanej patelnię wrzuć masło. Po chwili dodaj pulpety z indyka i smaż przez chwilę.
4. Następnie zacznij dodawać stopniowo bulion. Na samym końcu dodaj śmietankę i koperek.
5. Gotowe klopsiki możesz podawać m.in. z ziemniakami.