Pulpety w sosie pomidorowym. Nie trać pół dnia w kuchni, to danie zrobisz błyskawicznie

Masz ochotę na smaczny i budżetowy obiad dla całej rodziny? Przygotuj pulpety w sosie pomidorowym. To włoskie danie doskonale smakuje z ryżem, ziemniakami czy makaronem. Podaj też ulubioną surówkę np. z kapusty pekińskiej i smakowite danie gotowe. Zapewniamy, że nie nadążysz z nakładaniem dokładek.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Pulpety to potrawa pochodząca z Włoch. Aby pulpeciki nie rozpadały się, do mięsa mielonego, siekanej ryby albo podrobów dodawane są jajka i bułka tarta. Doprawia się je też do smaku. W oryginalnym przepisie nie dodaje się do nich cebuli. Po uformowaniu mięsnych kulek, na surowo wrzuca się je do wywaru i gotuje. Pulpeciki możemy również obsmażyć przed gotowaniem. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.

Klopsiki możemy podać z sosem pieczarkowym, koperkowym czy właśnie pomidorowym. Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym? Oto przepis krok po kroku, który dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga „Kulinarna chwila”.

Pulpety w sosie pomidorowym – przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 60 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 100 g białego wina
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 3 torebki ryżu

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą. Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy, formujemy podłużne kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.

Do naczynia blendującego wlewamy oliwę z oliwek, wino białe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypujemy cukier, oregano, sól, pieprz. Wszystkie składniki blendujemy przez dwie minuty, następnie przelewamy do rondelka i gotujemy około pięciu minut.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do ryżu dodajemy dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Ryż wykładamy do naczynia, obok układamy klopsiki, polewamy sosem i podajemy z surówką. Smacznego!

Zajrzyj na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie