Pulpety w sosie pomidorowym. Nie trać pół dnia w kuchni, to danie zrobisz błyskawicznie
Masz ochotę na smaczny i budżetowy obiad dla całej rodziny? Przygotuj pulpety w sosie pomidorowym. To włoskie danie doskonale smakuje z ryżem, ziemniakami czy makaronem. Podaj też ulubioną surówkę np. z kapusty pekińskiej i smakowite danie gotowe. Zapewniamy, że nie nadążysz z nakładaniem dokładek.
22.01.2023 12:00
Pulpety to potrawa pochodząca z Włoch. Aby pulpeciki nie rozpadały się, do mięsa mielonego, siekanej ryby albo podrobów dodawane są jajka i bułka tarta. Doprawia się je też do smaku. W oryginalnym przepisie nie dodaje się do nich cebuli. Po uformowaniu mięsnych kulek, na surowo wrzuca się je do wywaru i gotuje. Pulpeciki możemy również obsmażyć przed gotowaniem. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.
Klopsiki możemy podać z sosem pieczarkowym, koperkowym czy właśnie pomidorowym. Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym? Oto przepis krok po kroku, który dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga „Kulinarna chwila”.
Pulpety w sosie pomidorowym – przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 80 g cebuli
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 60 g bułki tartej
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 100 g białego wina
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 3 torebki ryżu
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą. Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy, formujemy podłużne kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.
Do naczynia blendującego wlewamy oliwę z oliwek, wino białe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypujemy cukier, oregano, sól, pieprz. Wszystkie składniki blendujemy przez dwie minuty, następnie przelewamy do rondelka i gotujemy około pięciu minut.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do ryżu dodajemy dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Ryż wykładamy do naczynia, obok układamy klopsiki, polewamy sosem i podajemy z surówką. Smacznego!
Zajrzyj na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim: