PrzepisPulpety w sosie pomidorowym. Nie trać pół dnia w kuchni, to danie zrobisz błyskawicznie

Pulpety w sosie pomidorowym. Nie trać pół dnia w kuchni, to danie zrobisz błyskawicznie

Masz ochotę na smaczny i budżetowy obiad dla całej rodziny? Przygotuj pulpety w sosie pomidorowym. To włoskie danie doskonale smakuje z ryżem, ziemniakami czy makaronem. Podaj też ulubioną surówkę np. z kapusty pekińskiej i smakowite danie gotowe. Zapewniamy, że nie nadążysz z nakładaniem dokładek.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

22.01.2023 12:00

Pulpety to potrawa pochodząca z Włoch. Aby pulpeciki nie rozpadały się, do mięsa mielonego, siekanej ryby albo podrobów dodawane są jajka i bułka tarta. Doprawia się je też do smaku. W oryginalnym przepisie nie dodaje się do nich cebuli. Po uformowaniu mięsnych kulek, na surowo wrzuca się je do wywaru i gotuje. Pulpeciki możemy również obsmażyć przed gotowaniem. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.

Klopsiki możemy podać z sosem pieczarkowym, koperkowym czy właśnie pomidorowym. Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym? Oto przepis krok po kroku, który dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga „Kulinarna chwila”.

Pulpety w sosie pomidorowym – przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 60 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 100 g białego wina
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 3 torebki ryżu

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą. Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy, formujemy podłużne kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.

Do naczynia blendującego wlewamy oliwę z oliwek, wino białe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypujemy cukier, oregano, sól, pieprz. Wszystkie składniki blendujemy przez dwie minuty, następnie przelewamy do rondelka i gotujemy około pięciu minut.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do ryżu dodajemy dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Ryż wykładamy do naczynia, obok układamy klopsiki, polewamy sosem i podajemy z surówką. Smacznego!

Zajrzyj na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie