Pulpety z kurczaka zapiekane z cukinią i ziemniakami

Pulpety z kurczaka zapiekane z cukinią oraz ziemniakami - i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Pulpety

  1. 800 g mielone z kurczaka
  2. 1/2 szkl. bułka tarta
  3. 1 szt. jajko
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 1/2 szt. natka pietruszki posiekana
  7. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  8. 1 łyżeczka cebula granulowana
  9. 1 łyżeczka zioła prowansalskie

Pozostałe składniki

  1. 1/3 kostki masło
  2. 1-2 szt. cukinia
  3. 5-6 szt. ziemniaki
  4. 1 szkl. mozzarella
  5. 300 ml sos sriracha

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia warzyw na talarki.

Obrazek

2. Następnie przygotuj pulpety z kurczaka. W tym celu połącz: mięso mielone z kurczaka, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, pietruszkę, czosnek, cebulę i zioła prowansalskie.

Obrazek

3. Na spodzie formy do pieczenia ułóż naprzemian plastry cukinii i ziemniaków.

Obrazek

4. Na wierzchu ułóż pulpety z kurczaka.

Obrazek

5. Powstałe luki wypełnij przy pomocy warzywnych talarków.

Obrazek

6. Na palniku połącz sos i masło.

Obrazek

7. Następnie polej nim całe danie, po czym posyp żółtym serem.

Obrazek

8. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥