PrzepisDeseryPuszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo-czekoladowym

Puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo-czekoladowym

Naleśniki, które znamy to z reguły cienki placek z owocowym wypełnieniem. Jednak dzisiaj chcę zaproponować Wam coś innego - puszyste naleśniki z równie puszystym nadzieniem. Niebo w gębie!

Puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo-czekoladowym
Pyszności

21.08.2018 | aktual.: 21.08.2018 14:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Ciasto na naleśniki

  1. 2 szklanki mąka
  2. 2 szklanki mleko
  3. 2 szt. jajka
  4. 1/2 szklanki woda mineralna gazowana
  5. 1 szczypta sól

Nadzienie

  1. 1 tabliczka czekolada gorzka starta na grubej tarce
  2. 2 szklanki śmietana 30%
  3. 1/3 szklanki cukier puder
  4. 1 łyżeczka cynamon
  5. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  6. 1 szklanka ricotta
Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj ze sobą. Ciasto musi mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki, a jeśli za gęste - mleka. Gotowe ciasto wlewaj na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smaż, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki. Smaż z obu stron.

Obraz

2. Ubij śmietankę 30% a potem ciągle miksując dodawaj kolejno: cukier puder, cynamon i gałkę muszkatałową.

Obraz

3. Następnie dodaj jeszcze ricottę oraz startą czekoladę. Połącz ze sobą wszystkie składniki tak by uzyskać jednolitą, puszystą masę.

Obraz

4. Teraz nałóż masę na naleśniki, które następnie złożysz na pół.

Obraz

5. Naleśniki możesz posypać cukrem pudrem oraz polać ulubioną polewą.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz