PrzepisPuszyste racuchy bez drożdży, smakują lepiej niż u babci. Znamy ich sekret

Puszyste racuchy bez drożdży, smakują lepiej niż u babci. Znamy ich sekret

Puszyste racuchy bez drożdży, smakują lepiej niż u babci. Znamy ich sekret
Paulina
13.06.2022 09:56, aktualizacja: 13.06.2022 10:44

Kto ich w dzieciństwie nie jadł? Chyba każdy z nas miał tę przyjemność! Racuchy z jabłkami to jedno z naczęściej serwowanych dań przez babcie w naszych domach. Każda z nich miała swoją wyjątkową recepturę, która cieszyła się ogromnym powodzeniem. Dziś przygotujemy przepyszne, puszyste racuchy bez drożdży.

Racuszki możecie jeść na śniadanie, słodki obiad oraz podwieczorek. Popularne danie uwielbiają dzieci i dorośli. Tradycyjnie robi się je na bazie drożdży, ale nie jest to koniecznie. Dziś pokażemy jak zrobić równie pyszne i puszyste racuchy bez ich dodatku. Oto przepis:

Puszyste racuchy bez drożdży

Racuchy - Pyszności
Racuchy - Pyszności

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże jabłko
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy.
  • cukier puder do oproszenia racuchów

Sposób przygotowania:

Dwie szklanki mąki pszennej przesiewamy do większej miski. Wsypujemy także 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody. Całość mieszamy ze sobą za pomocą łyżki. Oddzielamy białka od żółtek. W kubku umieszczamy 2 żółtka, wsypujemy 1 płaską łyżkę cukru waniliowego oraz 1 łyżkę cukru.

Ucieramy żółtka z cukrem. Utarte żółtka dodajemy do miski z mąką, wlewamy oczywiście stopniowo szklankę podgrzanego mleka, cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do mieszania możemy użyć trzepaczki. Ciasto odstawiamy, by odpoczęło i w tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce dokładnie myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce. Całość dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Do masy na koniec stopniowo i delikatnie wlewamy ubite białka, dokładnie mieszając.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Warto sprawdzić, czy na pewno ma już odpowiednią temperaturę. Wystarczy wylać trochę masy na tłuszcz. Jeśli zacznie się gwałtownie palić, możesz rozpoczynać smażenie. Smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Czas smażenia około 1,5 minuty na każdą stronę. Racuszki pięknie rosną podczas smażenia. Ogień lepiej, aby był mniejszy niż za duży. Usmażone racuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Dekorujemy cukrem pudrem.

Obraz

Jak urozmaicić racuchy?

Jeśli chcesz by placki wyszły jeszcze bardziej odżywcze, warto zamienić mąkę pszenną na orkiszową. Można dodać też inne owoce np. w sezonie rabarbar, wiśnie, czy borówki. Racuchy bez drożdży to szybka potrawa, którą wykonujemy, gdy nie mam pod ręką wielu składników, a rodzinka zjadłaby coś pysznego.

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na japońskie Fluffy Pancakes! 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także