Puszysty chlebek w cętki. Delikatny i miękki jak słodka chmurka

Miękki, delikatny i bardzo puszysty chlebek w cętki skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Tak przygotowana drożdżówka świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie i podwieczorek.

Obrazek
Ewa

Zapach domowego pieczywa to coś, co zawsze kojarzyć będzie się nam z naszą babcią. W rodzinnym domu, w każdą sobotę, unosił się piękny zapach ciasta drożdżowego na różne sposoby. Jednym z naszych ulubionych wypieków była prosta drożdżówka z kakao, popijana szklanką zimnego mleka. Po latach postanowiliśmy wrócić do tego przepisu i odtworzyć smak, który kojarzy nam się z rodzinnym ciepłem. W ten sposób powstał puszysty chlebek drożdżowy z kakao. Jest idealnie miękki, delikatny i puszysty jak chmurka. Musimy przyznać - babcia byłaby z nas dumna!

Drożdżowy chlebek na słodko

Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne, to nic bardziej mylnego. Wymaga nieco cierpliwości, bo musi wyrosnąć, ale sam proces przygotowanie nie trwa długo. W naszym przepisie wykorzystaliśmy drożdże suszone – dzięki temu nie trzeba przygotowywać rozczynu i czekać, aż wyrośnie.

Puszysta drożdżówka- składniki

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki kakao w proszku

Przepis na puszysty chlebek w cętki

Przygotuj nieduży rondelek. Wlej do niego mleko (1/3 szklanki), wodę (1/4 szklanki) i dosyp dwie łyżki mąki tortowej. Wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie masa konsystencją przypominająca zasmażkę.

Puszysty chlebek w cętki

W misce umieść pozostałą część mąki, dodaj proszek do pieczenia i suszone drożdże. Wymieszaj całość. Dodaj pozostałe mleko, jajko, cukier, sól i wcześniej przygotowaną "zasmażkę". Wyrób ciasto przy pomocy specjalnych końcówek do miksera lub rąk. Gdy ciasto będzie zbyt klejące- podsyp je odrobiną mąki. Wyrobione ciasto podziel na pół. Jedną z połówek podziel na dwie części.

Obrazek

Do jednej małej części dodaj kakao i ok. 1 łyżkę mleka i wyrób ciasto. Z druga mniejszą częścią zrób tak samo, dodając jednak mniej kakao, aby obie porcje różniły się od siebie odcieniem. Powinieneś ostatecznie uzyskać efekt jak na zdjęciu poniżej:

Puszysty chlebek w cętki

Drożdżowy chlebek w cętki- jak zrobić?

Czas przejść do połączenia składników. Jasną część bez kakao rozwałkuj na prostokąt. Następnie podziel go na paski i z każdego z nich uformuj kulki. Powtórz czynność również z kakaowymi masami.

Obrazek

Jasne i najciemniejsze ciasto rozwałkuj na placuszki. Z jasnobrązowych porcji uformuj wałeczki. Na ciemnych kawałkach ciasta ułóż jaśniejsze i zawiń w rulonik. Zerknij na filmik- tam najlepiej pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek

Następnie na jasnym placuszku ułóż ciemny wałek i ponownie zrolluj.

Obrazek

Pieczenie

Tak przygotowane ruloniki umieść w blaszce wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 40 minut. Drożdżowy chlebek powinien piec się do tak zwanego "suchego patyczka".

Obrazek

Puszysty chlebek w cętki

Miękki i puszysty chlebek w cętki jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości