Pyszna sałatka Winne Grono z ziemniakami i szynką. Hit każdego rodzinnego przyjęcia

Nietypowa sałatka Winne Grono to połączenie słodkich winogron z warzywami i sosem musztardowo-majonezowym. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.

Obrazek
Ewa

Przepis na nietypową sałatkę

Wiele osób nie wyobraża sobie imprezowego stołu bez pysznej sałatki. Najczęściej gości klasyczna jarzynowa, gyrosowa z kurczakiem i sałatka z zupek chińskich. Jeśli chcesz zaskoczysz swoich gości- sięgnij po nietypową sałatkę Winne Grono. Słodkie winogrona połączyliśmy z ziemniakami, jajkiem pieczarkami, szynką i serem. Całość zatopiona jest w majonezowo-musztardowym sosie. Niestandardowe połączenie składników zaskoczy Cię od pierwszego kęsa- jest słodko i wytrwanie, orzeźwiająco i konkretnie. Ta sałatka szybko stanie się hitem na wszystkich spotkaniach towarzyskich.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sałatka Winne Grono

Składniki:

              
  • 100 g szynki drobiowej
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 3 ugotowane jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g pieczarek marynowanych
  • 300 g ciemnego winogrona
  • 200 g majonezu
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania prostego sosu. W misce połącz ze sobą majonez, śmietanę i musztardę. Przypraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki.

Sałatka Winne Grono- Pyszności
Sałatka Winne Grono- Pyszności

Na dnie półmiska ułóż ugotowane i ugniecione na jednolitą masę ziemniaki i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Na ziemniakach rozsmaruj dwie łyżki przygotowanego sosu i wyłóż ugotowaną i startą marchewkę.

Sałatka Winne Grono- Pyszności
Sałatka Winne Grono- Pyszności

Na marchewkę wyłóż kolejną porcję przygotowanego sosu. Szynkę pokrój w drobne paski i umieść na marchewkowej warstwie. Dodaj ponownie sos majonezowo-musztardowy.

Sałatka Winne Grono- Pyszności
Sałatka Winne Grono- Pyszności

Ugotowane jajka zetrzyj na tarce i wyłóż jako kolejną warstwę sałatki. Nie musisz oddzielać żółtego od białek. Dodaj ponownie sos. Kolejną warstwą są posiekane drobno marynowane pieczarki, sos oraz starty żółty ser.

Obrazek
Sałatka Winne Grono- Pyszności

Na całej powierzchni sałatki rozsmaruj resztę sosu i wstaw całość do lodówki, żeby sałatka się schłodziła, a smaki dobrze przegryzły. Następnie udekoruj sałatkę połówkami ciemnych winogron oraz natką pietruszki.

Nasza sałatka jest już gotowa. Smacznego!

Sałatka Winne Grono- Pyszności
Sałatka Winne Grono- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej