Pyszna sałatka Winne Grono z ziemniakami i szynką. Hit każdego rodzinnego przyjęcia
Nietypowa sałatka Winne Grono to połączenie słodkich winogron z warzywami i sosem musztardowo-majonezowym. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.
21.09.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:43
Przepis na nietypową sałatkę
Wiele osób nie wyobraża sobie imprezowego stołu bez pysznej sałatki. Najczęściej gości klasyczna jarzynowa, gyrosowa z kurczakiem i sałatka z zupek chińskich. Jeśli chcesz zaskoczysz swoich gości- sięgnij po nietypową sałatkę Winne Grono. Słodkie winogrona połączyliśmy z ziemniakami, jajkiem pieczarkami, szynką i serem. Całość zatopiona jest w majonezowo-musztardowym sosie. Niestandardowe połączenie składników zaskoczy Cię od pierwszego kęsa- jest słodko i wytrwanie, orzeźwiająco i konkretnie. Ta sałatka szybko stanie się hitem na wszystkich spotkaniach towarzyskich.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Sałatka Winne Grono
Składniki:
- 100 g szynki drobiowej
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane marchewki
- 3 ugotowane jajka
- 150 g sera żółtego
- 100 g pieczarek marynowanych
- 300 g ciemnego winogrona
- 200 g majonezu
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania prostego sosu. W misce połącz ze sobą majonez, śmietanę i musztardę. Przypraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki.
Na dnie półmiska ułóż ugotowane i ugniecione na jednolitą masę ziemniaki i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Na ziemniakach rozsmaruj dwie łyżki przygotowanego sosu i wyłóż ugotowaną i startą marchewkę.
Na marchewkę wyłóż kolejną porcję przygotowanego sosu. Szynkę pokrój w drobne paski i umieść na marchewkowej warstwie. Dodaj ponownie sos majonezowo-musztardowy.
Ugotowane jajka zetrzyj na tarce i wyłóż jako kolejną warstwę sałatki. Nie musisz oddzielać żółtego od białek. Dodaj ponownie sos. Kolejną warstwą są posiekane drobno marynowane pieczarki, sos oraz starty żółty ser.
Na całej powierzchni sałatki rozsmaruj resztę sosu i wstaw całość do lodówki, żeby sałatka się schłodziła, a smaki dobrze przegryzły. Następnie udekoruj sałatkę połówkami ciemnych winogron oraz natką pietruszki.
Nasza sałatka jest już gotowa. Smacznego!