PrzepisProste przepisyPyszne ciasteczka z dżemem i mascarpone. Nie zostaną po nich nawet okruszki

Pyszne ciasteczka z dżemem i mascarpone. Nie zostaną po nich nawet okruszki

Są proste w przygotowaniu, smaczne i wymagają użycia zaledwie kilku składników. Biszkoptowe ciasteczka z kremowym mascarpone i truskawkowym dżemem zachwycą każdego łasucha.

Ciasteczka biszkoptowe z dżemem
Ciasteczka biszkoptowe z dżemem
Źródło zdjęć: © Pyszności

Te ciasteczka to kwintesencja prostoty i szybkości, idealne na kryzysowe sytuacje, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Uratują również wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście lub z wizytą wpadnie teściowa. Zamiast podawać nudne biszkopty, postaw na ich nieco podrasowaną wersję. Śmiało możesz wtedy powiedzieć, że deser przygotowałeś samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste

Ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone

To przepis, z którym poradzi sobie nawet ten, komu zwykle opada sernik i nie wyrasta ciasto drożdżowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów, a odrobina sprytu i kreatywności. Wystarczy paczka biszkopcików, dżem truskawkowy marki Herbapol, serek mascarpone i kilka minut przygotowań.

Ciasteczka biszkoptowe z dżemem
Ciasteczka biszkoptowe z dżemem© Pyszności

Dżem truskawkowy Herbapol, przygotowany z soczystych, dojrzałych truskawek, wnosi do ciasteczek intensywny, owocowy smak lata, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Do tego mascarpone, miękkie ciasteczko, dodająca miękkości śmietanka i odrobina egzotyki w postaci wiórków kokosowych. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Oczywiście możesz pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów, ale w kuchni warto czasem wybrać drogę na skróty.

Składniki:

  • 200 g okrągłych biszkoptów,
  • 250 g mascarpone,
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego Herbapol,
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Połowę biszkoptów posmaruj serkiem mascarpone. Postaraj się zrobić to równomiernie, wygładzając łyżeczką powierzchnię serka.

Biszkopt z mascarpone
Biszkopt z mascarpone© Pyszności

Krok 2. Drugą połowę biszkoptów posmaruj dżemem truskawkowym Herbapol. Złącz ze sobą dwie połówki.

Łączenie biszkoptów
Łączenie biszkoptów© Pyszności

Krok 3. Powstałe ciasteczka zanurz w śmietance i obtocz dokładnie w wiórkach kokosowych.

Ciasteczka biszkoptowe z wiórkami
Ciasteczka biszkoptowe z wiórkami© Pyszności

Krok 4. Proste ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone są już gotowe. Możesz je podawać w całości bądź przekrojone na pół. Smacznego!

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoproste przepisy

Wybrane dla Ciebie