Pyszne ciasteczka z dżemem i mascarpone. Nie zostaną po nich nawet okruszki
Są proste w przygotowaniu, smaczne i wymagają użycia zaledwie kilku składników. Biszkoptowe ciasteczka z kremowym mascarpone i truskawkowym dżemem zachwycą każdego łasucha.
Te ciasteczka to kwintesencja prostoty i szybkości, idealne na kryzysowe sytuacje, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Uratują również wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście lub z wizytą wpadnie teściowa. Zamiast podawać nudne biszkopty, postaw na ich nieco podrasowaną wersję. Śmiało możesz wtedy powiedzieć, że deser przygotowałeś samodzielnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste
Ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone
To przepis, z którym poradzi sobie nawet ten, komu zwykle opada sernik i nie wyrasta ciasto drożdżowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów, a odrobina sprytu i kreatywności. Wystarczy paczka biszkopcików, dżem truskawkowy marki Herbapol, serek mascarpone i kilka minut przygotowań.
Dżem truskawkowy Herbapol, przygotowany z soczystych, dojrzałych truskawek, wnosi do ciasteczek intensywny, owocowy smak lata, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Do tego mascarpone, miękkie ciasteczko, dodająca miękkości śmietanka i odrobina egzotyki w postaci wiórków kokosowych. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Oczywiście możesz pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów, ale w kuchni warto czasem wybrać drogę na skróty.
Składniki:
- 200 g okrągłych biszkoptów,
- 250 g mascarpone,
- pół słoiczka dżemu truskawkowego Herbapol,
- 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 100 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Połowę biszkoptów posmaruj serkiem mascarpone. Postaraj się zrobić to równomiernie, wygładzając łyżeczką powierzchnię serka.
Krok 2. Drugą połowę biszkoptów posmaruj dżemem truskawkowym Herbapol. Złącz ze sobą dwie połówki.
Krok 3. Powstałe ciasteczka zanurz w śmietance i obtocz dokładnie w wiórkach kokosowych.
Krok 4. Proste ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone są już gotowe. Możesz je podawać w całości bądź przekrojone na pół. Smacznego!