Pyszne ciasteczka z dżemem i mascarpone. Nie zostaną po nich nawet okruszki

Są proste w przygotowaniu, smaczne i wymagają użycia zaledwie kilku składników. Biszkoptowe ciasteczka z kremowym mascarpone i truskawkowym dżemem zachwycą każdego łasucha.

Ciasteczka biszkoptowe z dżememCiasteczka biszkoptowe z dżemem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Te ciasteczka to kwintesencja prostoty i szybkości, idealne na kryzysowe sytuacje, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Uratują również wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście lub z wizytą wpadnie teściowa. Zamiast podawać nudne biszkopty, postaw na ich nieco podrasowaną wersję. Śmiało możesz wtedy powiedzieć, że deser przygotowałeś samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste

Ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone

To przepis, z którym poradzi sobie nawet ten, komu zwykle opada sernik i nie wyrasta ciasto drożdżowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów, a odrobina sprytu i kreatywności. Wystarczy paczka biszkopcików, dżem truskawkowy marki Herbapol, serek mascarpone i kilka minut przygotowań.

Ciasteczka biszkoptowe z dżemem
Ciasteczka biszkoptowe z dżemem © Pyszności

Dżem truskawkowy Herbapol, przygotowany z soczystych, dojrzałych truskawek, wnosi do ciasteczek intensywny, owocowy smak lata, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Do tego mascarpone, miękkie ciasteczko, dodająca miękkości śmietanka i odrobina egzotyki w postaci wiórków kokosowych. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Oczywiście możesz pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów, ale w kuchni warto czasem wybrać drogę na skróty.

Składniki:

  • 200 g okrągłych biszkoptów,
  • 250 g mascarpone,
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego Herbapol,
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Połowę biszkoptów posmaruj serkiem mascarpone. Postaraj się zrobić to równomiernie, wygładzając łyżeczką powierzchnię serka.

Biszkopt z mascarpone
Biszkopt z mascarpone © Pyszności

Krok 2. Drugą połowę biszkoptów posmaruj dżemem truskawkowym Herbapol. Złącz ze sobą dwie połówki.

Łączenie biszkoptów
Łączenie biszkoptów © Pyszności

Krok 3. Powstałe ciasteczka zanurz w śmietance i obtocz dokładnie w wiórkach kokosowych.

Ciasteczka biszkoptowe z wiórkami
Ciasteczka biszkoptowe z wiórkami © Pyszności

Krok 4. Proste ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone są już gotowe. Możesz je podawać w całości bądź przekrojone na pół. Smacznego!

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym © Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej