PrzepisCiastaPyszny tort z agrestowym akcentem. Takiego nie znajdziesz w żadnej cukierni

Pyszny tort z agrestowym akcentem. Takiego nie znajdziesz w żadnej cukierni

Ten tort smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda, a już na sam widok można poczuć wzmożoną pracę ślinianek. Puszysty biszkopt z kremem i agrestową nutą, przekładany chrupiącymi bezami to deserowy strzał w dziesiątkę.

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym
Źródło zdjęć: © Pyszności

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym i budyniowym kremem to idealny balans słodkości i lekkiego, rześkiego smaku. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, wiosenno-letnie spotkania i rodzinne podwieczorki. To ciasto, które zbiera same zachwyty, od razu zjednując sobie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym

Kiedy temperatura za oknem wskazuje, że wreszcie nadeszły ciepłe dni, warto sięgnąć po owocowe, lekkie smaki. Puszysty biszkopt z dodatkiem cytrynowego kremu budyniowego, chrupiące bezy i słodko-kwaśny dżem agrestowy marki Herbapol to deserowy strzał w dziesiątkę. Świetnie zastąpi ciasta z ciężkimi kremami czy nawet klasyczny sernik. Na dodatek przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych tortowych umiejętności. Jego jasny, delikatnie żółty kolor i świeży aromat sprawiają, że od razu chce się ukroić przynajmniej jeden kawałek.

Pyszny krem cytrynowy z dżemem agrestowym
Pyszny krem cytrynowy z dżemem agrestowym© Pyszności

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 200 ml + 500 ml mleka,
  • 400 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
  • sok z połowy cytryny.

Pozostałe składniki:

  • 200 g bezików,
  • 2 słoiki dżemu agrestowego Herbapol.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier oraz żółtka.

Masa jajeczna na biszkopt
Masa jajeczna na biszkopt© Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.

Prosty biszkopt
Prosty biszkopt© Pyszności

Krok 3. Budynie przesyp do miski i wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.

Budyń do kremu
Budyń do kremu© Pyszności

Krok 4. W misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, ekstrakt oraz sok z cytryny.

Cytrynowy krem budyniowy
Cytrynowy krem budyniowy© Pyszności

Krok 5. Biszkopt podziel na dwa blaty. Posmaruj spód zawartością jednego słoika dżemu z agrestu oraz połową przygotowanego wcześniej kremu budyniowego. Następnie dodaj część pokruszonych bezików.

Bezy dodadzą chrupkości
Bezy dodadzą chrupkości© Pyszności

Krok 6. Dodaj drugi blat i ponownie wyłóż dżem, krem budyniowy oraz beziki. Wstaw tort do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie tort cytrynowy z dżemem agrestowym jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Tort cytrynowy z budyniem i dżemem
Tort cytrynowy z budyniem i dżemem© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideotort

Wybrane dla Ciebie