Pyszny tort z agrestowym akcentem. Takiego nie znajdziesz w żadnej cukierni

Ten tort smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda, a już na sam widok można poczuć wzmożoną pracę ślinianek. Puszysty biszkopt z kremem i agrestową nutą, przekładany chrupiącymi bezami to deserowy strzał w dziesiątkę.

Tort cytrynowy z dżemem agrestowymTort cytrynowy z dżemem agrestowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym i budyniowym kremem to idealny balans słodkości i lekkiego, rześkiego smaku. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, wiosenno-letnie spotkania i rodzinne podwieczorki. To ciasto, które zbiera same zachwyty, od razu zjednując sobie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym

Kiedy temperatura za oknem wskazuje, że wreszcie nadeszły ciepłe dni, warto sięgnąć po owocowe, lekkie smaki. Puszysty biszkopt z dodatkiem cytrynowego kremu budyniowego, chrupiące bezy i słodko-kwaśny dżem agrestowy marki Herbapol to deserowy strzał w dziesiątkę. Świetnie zastąpi ciasta z ciężkimi kremami czy nawet klasyczny sernik. Na dodatek przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych tortowych umiejętności. Jego jasny, delikatnie żółty kolor i świeży aromat sprawiają, że od razu chce się ukroić przynajmniej jeden kawałek.

Pyszny krem cytrynowy z dżemem agrestowym
Pyszny krem cytrynowy z dżemem agrestowym © Pyszności

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 200 ml + 500 ml mleka,
  • 400 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
  • sok z połowy cytryny.

Pozostałe składniki:

  • 200 g bezików,
  • 2 słoiki dżemu agrestowego Herbapol.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier oraz żółtka.

Masa jajeczna na biszkopt
Masa jajeczna na biszkopt © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.

Prosty biszkopt
Prosty biszkopt © Pyszności

Krok 3. Budynie przesyp do miski i wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.

Budyń
Budyń do kremu © Pyszności

Krok 4. W misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, ekstrakt oraz sok z cytryny.

Cytrynowy krem budyniowy
Cytrynowy krem budyniowy © Pyszności

Krok 5. Biszkopt podziel na dwa blaty. Posmaruj spód zawartością jednego słoika dżemu z agrestu oraz połową przygotowanego wcześniej kremu budyniowego. Następnie dodaj część pokruszonych bezików.

Bezy dodadzą chrupkości
Bezy dodadzą chrupkości © Pyszności

Krok 6. Dodaj drugi blat i ponownie wyłóż dżem, krem budyniowy oraz beziki. Wstaw tort do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie tort cytrynowy z dżemem agrestowym jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Tort cytrynowy z budyniem i dżemem
Tort cytrynowy z budyniem i dżemem © Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem