Pyszny tort z agrestowym akcentem. Takiego nie znajdziesz w żadnej cukierni

Ten tort smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda, a już na sam widok można poczuć wzmożoną pracę ślinianek. Puszysty biszkopt z kremem i agrestową nutą, przekładany chrupiącymi bezami to deserowy strzał w dziesiątkę.

Tort cytrynowy z dżemem agrestowymTort cytrynowy z dżemem agrestowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym i budyniowym kremem to idealny balans słodkości i lekkiego, rześkiego smaku. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, wiosenno-letnie spotkania i rodzinne podwieczorki. To ciasto, które zbiera same zachwyty, od razu zjednując sobie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym

Kiedy temperatura za oknem wskazuje, że wreszcie nadeszły ciepłe dni, warto sięgnąć po owocowe, lekkie smaki. Puszysty biszkopt z dodatkiem cytrynowego kremu budyniowego, chrupiące bezy i słodko-kwaśny dżem agrestowy marki Herbapol to deserowy strzał w dziesiątkę. Świetnie zastąpi ciasta z ciężkimi kremami czy nawet klasyczny sernik. Na dodatek przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych tortowych umiejętności. Jego jasny, delikatnie żółty kolor i świeży aromat sprawiają, że od razu chce się ukroić przynajmniej jeden kawałek.

Pyszny krem cytrynowy z dżemem agrestowym
Pyszny krem cytrynowy z dżemem agrestowym © Pyszności

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 200 ml + 500 ml mleka,
  • 400 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
  • sok z połowy cytryny.

Pozostałe składniki:

  • 200 g bezików,
  • 2 słoiki dżemu agrestowego Herbapol.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier oraz żółtka.

Masa jajeczna na biszkopt
Masa jajeczna na biszkopt © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.

Prosty biszkopt
Prosty biszkopt © Pyszności

Krok 3. Budynie przesyp do miski i wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.

Budyń
Budyń do kremu © Pyszności

Krok 4. W misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, ekstrakt oraz sok z cytryny.

Cytrynowy krem budyniowy
Cytrynowy krem budyniowy © Pyszności

Krok 5. Biszkopt podziel na dwa blaty. Posmaruj spód zawartością jednego słoika dżemu z agrestu oraz połową przygotowanego wcześniej kremu budyniowego. Następnie dodaj część pokruszonych bezików.

Bezy dodadzą chrupkości
Bezy dodadzą chrupkości © Pyszności

Krok 6. Dodaj drugi blat i ponownie wyłóż dżem, krem budyniowy oraz beziki. Wstaw tort do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie tort cytrynowy z dżemem agrestowym jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Tort cytrynowy z budyniem i dżemem
Tort cytrynowy z budyniem i dżemem © Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci