PoradyKluski śląskie, a pyzy ziemniaczane, czym się różnią? Dzieli je jeden kolosalny szczegół

Kluski śląskie, a pyzy ziemniaczane, czym się różnią? Dzieli je jeden kolosalny szczegół

Pyzy ziemniaczane i kluski śląskie to tradycyjne polskie potrawy. Niekiedy spożywamy je na obiad w towarzystwie mięsa, bądź sosu. Czy wiesz, jaka jest różnica między tymi popularnymi potrawami? Czym się charakteryzują? Dzisiaj odpowiemy na te pytania.

Czym się różnią pyzy od klusek śląskich? - Pyszności; Foto: Canva.com
Czym się różnią pyzy od klusek śląskich? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

11.09.2022 12:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kluski śląskie, a pyzy ziemniaczane

Pyzy - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Pyzy - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Zarówno kluski śląskie, jak i pyzy ziemniaczane to świetny pomysł na obiad. Zdarza się również, że spożywamy je w formie deseru. Te tradycyjne polskie dania goszczą na naszych stołach już od dawna. Jednak nie każdy z nas wie, czym różnią się między sobą. Okazuje się, że znajdziemy kilka różnic, które są odpowiedzialne za wyjątkowy charakter tych dań. W związku z tym postanowiliśmy opisać je po kolei.

Kluski śląskie - charakterystyka

Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Kluski śląskie to potrawa, która widnieje na listach produktów tradycyjnych województwa opolskiego, a także śląskiego. To wyjątkowe danie powstaje na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Niekiedy dodaje się do niego również jajka.

Kluskom nadawany jest okrągły kształt. Zazwyczaj na środku ciasta robi się wgłębienie. Okazuje się, że "dziurka" nie pełni tylko funkcji ozdobnej. Ma ona określone zastosowanie. Dzięki temu we wgłębieniu gromadzi się sos, z którym podaje się potrawę. Kluski śląskie smakują wyśmienicie w towarzystwie dań mięsnych. Niekiedy spożywane są również polane stopioną słoniną.

Pyzy ziemniaczane - charakterystyka

Pyzy ziemniaczane powstają na bazie ziemniaków, mąki ziemniaczanej, soli i jaj. Podczas wykonywania ciasta na to danie, często łączy się ziemniaki surowe z ugotowanymi. Potrawie tak jak kluskom śląskim, nadaje się kulisty kształt.

Jednak w przeciwieństwie do klusek, pyzy zazwyczaj nadziewane są farszem. W związku z tym najczęściej spotkamy pyzy z farszem mięsnym, twarogowym, czy grzybowym. Danie serwujemy polane słoniną bądź mięsnym sosem. Wspaniale smakują w towarzystwie zasmażanej kapusty.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć fantastycznych pomysłów na pierogi krok po kroku. Pierogi ruskie domowej roboty, czy pierogi z tuńczykiem świetnie sprawdzą się na obiad. Natomiast czekoladowe pierogi to wyśmienity pomysł na deser!

poradynewsykluski śląskie