Zamiast zwykłym mięsem, wypełnij pyzy tym składnikiem. Będą jeszcze tańsze i lepsze
Jak się okazuje, nadzienie do pyz może mieć wiele twarzy. Oczywiście najczęściej stosuje się do nich farsz mięsny, chociaż zdarza nam się tam również widywać twaróg, grzyby, a nawet owoce. Nasze ostatnie odkrycie: pyzy z pasztetem to ciekawa i pyszna odmiana.
Pogląd na pasztet przeszedł ciekawą drogę, zaliczając w międzyczasie kilka wzlotów i upadków. Kiedyś pasztet był kojarzony z czymś luksusowym, a jego wytwarzanie było elementem wysokiej sztuki kulinarnej. Dziś często bywa tylko miłym wspomnieniem kanapek z dzieciństwa. Spróbujmy więc połączyć te oblicza w całość, tworząc pyzy z pasztetem.
Zanim przystąpimy do pokazania wam tego rewolucyjnego przepisu, warto przypomnieć ważną kwestię wyboru odpowiednich do robienia pyz ziemniaków. Podobnie jak w przypadku kopytek, najlepiej sprawdzą się tu ziemniaki typu C. Są to kartofle o dużej zawartości skrobi, a więc mocno mączyste. Dzięki temu ziemniaki bez problemu rozgnieciemy praską czy widelcem, a masa będzie gładka i puszysta.
Skoro wstęp mamy już za sobą, przejdźmy do konkretów!
Pyzy z pasztetem
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- sól
- 1 jajko
- 200 g pasztetu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przepuść ziemniaki przez praskę lub rozgnieć widelcem. Jeśli wybrałaś ziemniaki typu C, nie będziesz miała z tym problemu.
Zgniecione ziemniaki przełóż do miski. Teraz wyjmij około 1/4 masy i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną, z lekką przewagą tej pierwszej.
Wyciągnięte ziemniaki dodaj z powrotem, a następnie dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że pasztet też potrafi być już słony, dlatego nie przesadź z tą przyprawą.
Wyrób teraz ciasto. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Kiedy tak się stanie, uformuj z niej kulki, rozpłaszcz i na środek wyłóż farsz - około 1 łyżeczki na każdą pyzę. Ponownie złóż je w kulki.
Pyzy wrzuć do gotującej, osolonej wody. Po około 7-10 minutach powinny zacząć wypływać na powierzchnię, co jest oznaką tego, że pyzy z pasztetem są już gotowe.
Skoro już jesteśmy w sprawie klusek, rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.