PrzepisZamiast zwykłym mięsem, wypełnij pyzy tym składnikiem. Będą jeszcze tańsze i lepsze

Zamiast zwykłym mięsem, wypełnij pyzy tym składnikiem. Będą jeszcze tańsze i lepsze

Pyzy z pasztetem - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Gotuj z Anią
Pyzy z pasztetem - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Gotuj z Anią
10.11.2022 11:10

Jak się okazuje, nadzienie do pyz może mieć wiele twarzy. Oczywiście najczęściej stosuje się do nich farsz mięsny, chociaż zdarza nam się tam również widywać twaróg, grzyby, a nawet owoce. Nasze ostatnie odkrycie: pyzy z pasztetem to ciekawa i pyszna odmiana. 

Pogląd na pasztet przeszedł ciekawą drogę, zaliczając w międzyczasie kilka wzlotów i upadków. Kiedyś pasztet był kojarzony z czymś luksusowym, a jego wytwarzanie było elementem wysokiej sztuki kulinarnej. Dziś często bywa tylko miłym wspomnieniem kanapek z dzieciństwa. Spróbujmy więc połączyć te oblicza w całość, tworząc pyzy z pasztetem.

Pyzy z pasztetem - Pyszności; foto: Canva
Pyzy z pasztetem - Pyszności; foto: Canva

Zanim przystąpimy do pokazania wam tego rewolucyjnego przepisu, warto przypomnieć ważną kwestię wyboru odpowiednich do robienia pyz ziemniaków. Podobnie jak w przypadku kopytek, najlepiej sprawdzą się tu ziemniaki typu C. Są to kartofle o dużej zawartości skrobi, a więc mocno mączyste. Dzięki temu ziemniaki bez problemu rozgnieciemy praską czy widelcem, a masa będzie gładka i puszysta.

Skoro wstęp mamy już za sobą, przejdźmy do konkretów!

Pyzy z pasztetem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • sól
  • 1 jajko
  • 200 g pasztetu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przepuść ziemniaki przez praskę lub rozgnieć widelcem. Jeśli wybrałaś ziemniaki typu C, nie będziesz miała z tym problemu.

Pyzy z pasztetem - Pyszności; foto: Canva
Pyzy z pasztetem - Pyszności; foto: Canva

Zgniecione ziemniaki przełóż do miski. Teraz wyjmij około 1/4 masy i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną, z lekką przewagą tej pierwszej.

Wyciągnięte ziemniaki dodaj z powrotem, a następnie dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że pasztet też potrafi być już słony, dlatego nie przesadź z tą przyprawą.

Wyrób teraz ciasto. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Kiedy tak się stanie, uformuj z niej kulki, rozpłaszcz i na środek wyłóż farsz - około 1 łyżeczki na każdą pyzę. Ponownie złóż je w kulki.

Pyzy wrzuć do gotującej, osolonej wody. Po około 7-10 minutach powinny zacząć wypływać na powierzchnię, co jest oznaką tego, że pyzy z pasztetem są już gotowe.

Skoro już jesteśmy w sprawie klusek, rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także