PrzepisDodaj go do ciasta na racuchy. Będą pyszne, szybkie i zdrowsze od oryginału

Dodaj go do ciasta na racuchy. Będą pyszne, szybkie i zdrowsze od oryginału

Jakie racuchy lubicie najbardziej? Z jabłkami, rabarbarem, śliwkami? My najbardziej przepadamy za takimi, które są nie dość, że pyszne, to bardzo szybkie w zrobieniu. Takie właśnie są racuchy na jogurcie, na które przepis znajdziecie w tym artykule.

Dodaj go do ciasta na racuchy. Będą pyszne, szybkie i zdrowsze od oryginału

Jak już pewnie zauważyliście, przepis na te racuchy zawiera jeden nietypowy składnik: jogurt. Ale nie byle jaki jogurt, bo w tym przypadku użyjemy tego naturalnego. Do sympatycznych epitetów, które już nadaliśmy temu przepisowi, należy więc dodać jeszcze jeden: ZDROWY.

Jogurt naturalny jest bowiem, jak wszystkie mleczne produkty poddane procesowi fermentacji, niezwykle zdrowym artykułem. Zawiera łatwo przyswajalne białko i wapń i sporo witaminy B2. Zwiększa też naszą odporność, chroni przed infekcjami i wspiera mikroflorę jelitową. Brzmi jak coś, co chcemy wrzucić na ruszt w okresie jesienno-zimowym, prawda?

Racuchy na jogurcie - Pyszności; foto: Pexels
Racuchy na jogurcie - Pyszności; foto: Pexels

Przeglądając jednak bogatą w fermentowane produkty mleczne ofertę sklepów, trzeba zwrócić uwagę na skład kupowanego jogurtu. Najlepiej wybrać ten o zawartości tłuszczu mieszczącej się w widełkach 1,5 -2%. Kolejna lampka ostrzegawcza powinna nam się zapalić w momencie zauważania w składzie sztucznych barwników i aspartamu - sztucznego środka słodzącego, znanego nam m.in z gum do żucia.

Ale do rzeczy. Oto przepis.

Błyskawiczne, idealnie puszyste racuchy na jogurcie

Składniki: 

  • 250 gramów jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
Racuchy na jogurcie - Pyszności; foto: Pexels
Racuchy na jogurcie - Pyszności; foto: Pexels

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka. Dodaj jogurt naturalny i cukier waniliowy i wymieszaj całość, ale nie ubijaj jajek.

Przesiej mąkę i sodę i dodaj to miski. Wymieszaj - najlepsza będzie do tego rózga kuchenna. Ciasto powinno być w miarę gęste. Na tym etapie możesz też podjąć decyzję o ewentualnym dodatkowym składniku twoich racuchów. Znakomicie sprawdzi się tu na przykład pocięte w drobne piórka jabłko.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Kiedy będzie już gorący, możesz zacząć smażyć racuchy. Po zdjęciu z patelni odsącz je z tłuszczu i podawaj posypane cukrem pudrem.

A może inna kremowa inspiracja? Znajdziesz ją w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie