Dodaj go do ciasta na racuchy. Będą pyszne, szybkie i zdrowsze od oryginału
27.10.2022 17:53, aktual.: 27.10.2022 18:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jakie racuchy lubicie najbardziej? Z jabłkami, rabarbarem, śliwkami? My najbardziej przepadamy za takimi, które są nie dość, że pyszne, to bardzo szybkie w zrobieniu. Takie właśnie są racuchy na jogurcie, na które przepis znajdziecie w tym artykule.
Jak już pewnie zauważyliście, przepis na te racuchy zawiera jeden nietypowy składnik: jogurt. Ale nie byle jaki jogurt, bo w tym przypadku użyjemy tego naturalnego. Do sympatycznych epitetów, które już nadaliśmy temu przepisowi, należy więc dodać jeszcze jeden: ZDROWY.
Jogurt naturalny jest bowiem, jak wszystkie mleczne produkty poddane procesowi fermentacji, niezwykle zdrowym artykułem. Zawiera łatwo przyswajalne białko i wapń i sporo witaminy B2. Zwiększa też naszą odporność, chroni przed infekcjami i wspiera mikroflorę jelitową. Brzmi jak coś, co chcemy wrzucić na ruszt w okresie jesienno-zimowym, prawda?
Przeglądając jednak bogatą w fermentowane produkty mleczne ofertę sklepów, trzeba zwrócić uwagę na skład kupowanego jogurtu. Najlepiej wybrać ten o zawartości tłuszczu mieszczącej się w widełkach 1,5 -2%. Kolejna lampka ostrzegawcza powinna nam się zapalić w momencie zauważania w składzie sztucznych barwników i aspartamu - sztucznego środka słodzącego, znanego nam m.in z gum do żucia.
Ale do rzeczy. Oto przepis.
Błyskawiczne, idealnie puszyste racuchy na jogurcie
Składniki:
- 250 gramów jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 200 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka. Dodaj jogurt naturalny i cukier waniliowy i wymieszaj całość, ale nie ubijaj jajek.
Przesiej mąkę i sodę i dodaj to miski. Wymieszaj - najlepsza będzie do tego rózga kuchenna. Ciasto powinno być w miarę gęste. Na tym etapie możesz też podjąć decyzję o ewentualnym dodatkowym składniku twoich racuchów. Znakomicie sprawdzi się tu na przykład pocięte w drobne piórka jabłko.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Kiedy będzie już gorący, możesz zacząć smażyć racuchy. Po zdjęciu z patelni odsącz je z tłuszczu i podawaj posypane cukrem pudrem.
A może inna kremowa inspiracja? Znajdziesz ją w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.