Puszyste racuchy można usmażyć bez drożdży. Znamy ich sekret, smakują jak u babci

Racuchy to doskonały sposób na słowa ,,nie chce mi się jeść” naszych dzieci. Żadne nie oprze się temu specjałowi rodem z kuchni babci! Dużą popularnością cieszą się racuchy drożdżowe, ale można zrobić też racuchy na sodzie oczyszczonej. I warto! A czemu? Powód jest oczywisty!

Racuchy na sodzie oczyszczonejRacuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Mięciutkie, wyrośnięte, pełne soczystych jabłek i okraszone słodkim cukrem pudrem. Na sam opis ślinka cieknie. Można je serwować z dodatkiem cynamonu lub goździków, kefirem, śmietaną, marmoladą. Pomysłów jest naprawdę sporo, ale co z samym procesem przygotowania ciasta? Użyć drożdży czy sody oczyszczonej?

Obrazek
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Jest pewien konkretny powód, który przemawia za racuchami na sodzie oczyszczonej. Zwłaszcza kiedy przygotowujemy je delikatnie wybrzydzającemu dziecku. Tupanie nóżkami, to nie, tamto nie. Racuchy? Zje. A więc szybko, zanim się rozmyśli!

I tu właśnie pojawia się przewaga sody nad drożdżami.

Domyślacie się już? Chodzi oczywiście o czas!

Nasze racuchy potrzebują skutecznego środka spulchniającego, dlatego często decydujemy się na użycie drożdży. Masa, którą z nimi wyrabiamy, potrzebuje jednak około 20 minut na urośnięcie. Racuchy na sodzie oczyszczonej zrobimy o wiele szybciej, nie tracąc ich puszystych walorów!

Drugim powodem, przynajmniej w naszym przypadku, jest to, że drożdży jakimś dziwnym sposobem ciągle brakuje w kuchni! Tymczasem soda jest tam zawsze. Też tak macie, czy to tylko my?

Przepis na racuchy na sodzie oczyszczonej

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Obrazek
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszaj mąkę z sodą. Następnie dodaj mleko, jajko, cukier, cynamon i szczyptę soli. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dorzuć je do ciasta i wymieszaj. Chochelką nakładaj masę na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po około 1,5 minuty na stronę. Na koniec posyp racuchy cukrem pudrem.

Prawda, że jest to proste? A jakie smaczne!

Kolejnym patentem na każdego niejadka są oczywiście naleśniki. Poniżej świetny przepis z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇