PrzepisPuszyste racuchy można usmażyć bez drożdży. Znamy ich sekret, smakują jak u babci

Puszyste racuchy można usmażyć bez drożdży. Znamy ich sekret, smakują jak u babci

Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva
17.10.2022 17:40

Racuchy to doskonały sposób na słowa ,,nie chce mi się jeść” naszych dzieci. Żadne nie oprze się temu specjałowi rodem z kuchni babci! Dużą popularnością cieszą się racuchy drożdżowe, ale można zrobić też racuchy na sodzie oczyszczonej. I warto! A czemu? Powód jest oczywisty!

Mięciutkie, wyrośnięte, pełne soczystych jabłek i okraszone słodkim cukrem pudrem. Na sam opis ślinka cieknie. Można je serwować z dodatkiem cynamonu lub goździków, kefirem, śmietaną, marmoladą. Pomysłów jest naprawdę sporo, ale co z samym procesem przygotowania ciasta? Użyć drożdży czy sody oczyszczonej?

Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Jest pewien konkretny powód, który przemawia za racuchami na sodzie oczyszczonej. Zwłaszcza kiedy przygotowujemy je delikatnie wybrzydzającemu dziecku. Tupanie nóżkami, to nie, tamto nie. Racuchy? Zje. A więc szybko, zanim się rozmyśli!

I tu właśnie pojawia się przewaga sody nad drożdżami.

Domyślacie się już? Chodzi oczywiście o czas!

Nasze racuchy potrzebują skutecznego środka spulchniającego, dlatego często decydujemy się na użycie drożdży. Masa, którą z nimi wyrabiamy, potrzebuje jednak około 20 minut na urośnięcie. Racuchy na sodzie oczyszczonej zrobimy o wiele szybciej, nie tracąc ich puszystych walorów!

Drugim powodem, przynajmniej w naszym przypadku, jest to, że drożdży jakimś dziwnym sposobem ciągle brakuje w kuchni! Tymczasem soda jest tam zawsze. Też tak macie, czy to tylko my?

Przepis na racuchy na sodzie oczyszczonej

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszaj mąkę z sodą. Następnie dodaj mleko, jajko, cukier, cynamon i szczyptę soli. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dorzuć je do ciasta i wymieszaj. Chochelką nakładaj masę na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po około 1,5 minuty na stronę. Na koniec posyp racuchy cukrem pudrem.

Prawda, że jest to proste? A jakie smaczne!

Kolejnym patentem na każdego niejadka są oczywiście naleśniki. Poniżej świetny przepis z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także