PrzepisPuszyste racuchy można usmażyć bez drożdży. Znamy ich sekret, smakują jak u babci

Puszyste racuchy można usmażyć bez drożdży. Znamy ich sekret, smakują jak u babci

Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

17.10.2022 17:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Racuchy to doskonały sposób na słowa ,,nie chce mi się jeść” naszych dzieci. Żadne nie oprze się temu specjałowi rodem z kuchni babci! Dużą popularnością cieszą się racuchy drożdżowe, ale można zrobić też racuchy na sodzie oczyszczonej. I warto! A czemu? Powód jest oczywisty!

Mięciutkie, wyrośnięte, pełne soczystych jabłek i okraszone słodkim cukrem pudrem. Na sam opis ślinka cieknie. Można je serwować z dodatkiem cynamonu lub goździków, kefirem, śmietaną, marmoladą. Pomysłów jest naprawdę sporo, ale co z samym procesem przygotowania ciasta? Użyć drożdży czy sody oczyszczonej?

Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Jest pewien konkretny powód, który przemawia za racuchami na sodzie oczyszczonej. Zwłaszcza kiedy przygotowujemy je delikatnie wybrzydzającemu dziecku. Tupanie nóżkami, to nie, tamto nie. Racuchy? Zje. A więc szybko, zanim się rozmyśli!

I tu właśnie pojawia się przewaga sody nad drożdżami.

Domyślacie się już? Chodzi oczywiście o czas!

Nasze racuchy potrzebują skutecznego środka spulchniającego, dlatego często decydujemy się na użycie drożdży. Masa, którą z nimi wyrabiamy, potrzebuje jednak około 20 minut na urośnięcie. Racuchy na sodzie oczyszczonej zrobimy o wiele szybciej, nie tracąc ich puszystych walorów!

Drugim powodem, przynajmniej w naszym przypadku, jest to, że drożdży jakimś dziwnym sposobem ciągle brakuje w kuchni! Tymczasem soda jest tam zawsze. Też tak macie, czy to tylko my?

Przepis na racuchy na sodzie oczyszczonej

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszaj mąkę z sodą. Następnie dodaj mleko, jajko, cukier, cynamon i szczyptę soli. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dorzuć je do ciasta i wymieszaj. Chochelką nakładaj masę na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po około 1,5 minuty na stronę. Na koniec posyp racuchy cukrem pudrem.

Prawda, że jest to proste? A jakie smaczne!

Kolejnym patentem na każdego niejadka są oczywiście naleśniki. Poniżej świetny przepis z naszego kanału na YouTube!