Puszyste racuchy można usmażyć bez drożdży. Znamy ich sekret, smakują jak u babci

Racuchy to doskonały sposób na słowa ,,nie chce mi się jeść” naszych dzieci. Żadne nie oprze się temu specjałowi rodem z kuchni babci! Dużą popularnością cieszą się racuchy drożdżowe, ale można zrobić też racuchy na sodzie oczyszczonej. I warto! A czemu? Powód jest oczywisty!

Racuchy na sodzie oczyszczonejRacuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Mięciutkie, wyrośnięte, pełne soczystych jabłek i okraszone słodkim cukrem pudrem. Na sam opis ślinka cieknie. Można je serwować z dodatkiem cynamonu lub goździków, kefirem, śmietaną, marmoladą. Pomysłów jest naprawdę sporo, ale co z samym procesem przygotowania ciasta? Użyć drożdży czy sody oczyszczonej?

Obrazek
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Jest pewien konkretny powód, który przemawia za racuchami na sodzie oczyszczonej. Zwłaszcza kiedy przygotowujemy je delikatnie wybrzydzającemu dziecku. Tupanie nóżkami, to nie, tamto nie. Racuchy? Zje. A więc szybko, zanim się rozmyśli!

I tu właśnie pojawia się przewaga sody nad drożdżami.

Domyślacie się już? Chodzi oczywiście o czas!

Nasze racuchy potrzebują skutecznego środka spulchniającego, dlatego często decydujemy się na użycie drożdży. Masa, którą z nimi wyrabiamy, potrzebuje jednak około 20 minut na urośnięcie. Racuchy na sodzie oczyszczonej zrobimy o wiele szybciej, nie tracąc ich puszystych walorów!

Drugim powodem, przynajmniej w naszym przypadku, jest to, że drożdży jakimś dziwnym sposobem ciągle brakuje w kuchni! Tymczasem soda jest tam zawsze. Też tak macie, czy to tylko my?

Przepis na racuchy na sodzie oczyszczonej

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Obrazek
Racuchy na sodzie oczyszczonej - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszaj mąkę z sodą. Następnie dodaj mleko, jajko, cukier, cynamon i szczyptę soli. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dorzuć je do ciasta i wymieszaj. Chochelką nakładaj masę na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po około 1,5 minuty na stronę. Na koniec posyp racuchy cukrem pudrem.

Prawda, że jest to proste? A jakie smaczne!

Kolejnym patentem na każdego niejadka są oczywiście naleśniki. Poniżej świetny przepis z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje