Najlepszy przepis na jogurtowe racuchy według Karola Okrasy. Jeden dodatek sporo zmienia!

Racuchy z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja mama, ale przepis Karola Okrasy depcze jej po piętach.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  2. Połącz je z roztopionym masłem, mąką, jogurtem i proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszaj dokładnie. Masa powinna być dość gęsta, chociaż jeszcze lejąca
  4. Obrane i pokrojone jabłka wrzuć do masy
  5. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż łyżką masę. Smaż na niezbyt dużym ogniu
  6. Kiedy placki są już prawie gotowe, dosyp żurawinę i podgrzej ją na gorącym oleju.
  7. Gotowe placki podawaj z jogurtem i żurawiną lub posypane cukrem pudrem
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami