Ranking najpopularniejszych lodów na patyku w Polsce. Które lody mają najlepszy skład, a które omijać z daleka?
Lody wspaniale smakują w ciepłe, słoneczne dni. W związku z tym latem często po nie sięgamy. Jednak składy produktów często się od siebie różnią. Warto wybrać te odznaczające się dobrą jakością. Postanowiliśmy wam pomóc i zrobiliśmy ranking lodów na patyku. Zobaczcie na co zwrócić uwagę, by wybrać najlepsze lody!
05.08.2022 | aktual.: 08.08.2023 13:09
Lody - historia pysznego deseru
Pierwsze wzmianki na temat lodów pojawiły się 5 tysięcy lat temu w Chinach. Ich pierwotny skład przypominał obecne sorbety. Deser składał się podobno z kruszonego lodu i zmiażdżonych owoców. Z czasem, bo już w XVII wieku, powstały lody mleczne. Ich pionierem był Antonio Latini, który postanowił dodać do sorbetu mleko.
Na początku lody stanowiły produkt luksusowy. Miały do niego dostęp głównie elity. Produkowane były przeważnie latem. Jednak z czasem ich sposób przyrządzania poznało więcej osób. W konsekwencji zaczęto produkować je w domu. Dzięki temu każdy mógł spróbować tego wyjątkowego deseru.
Lody zaczęto produkować masowo już w XIX wieku. To właśnie wtedy w Ameryce Północnej otwarto pierwszą fabrykę produkującą różne smaki tego pysznego deseru.
Skład lodów w sklepach
Lody to według definicji zamrożony deser. Powstaje on w wyniku zamrażania masy składającej się z produktów mlecznych (lody mleczne) lub wody (lody wodne) ze składnikami wzbogacającymi smak. Deser ten może również powstać poprzez zamrażanie masy powstałej z owoców, cukru i wody. Mamy wtedy do czynienia z sorbetem.
Wiadomo, że najzdrowsze lody to te domowe. Dokładnie znamy ich skład i sposób przygotowania. Na drugim miejscu pod względem jakości zasiadają lody rzemieślnicze. Z reguły charakteryzują się lepszym składem niż te ze sklepu. Jednak ich cena jest zazwyczaj nieco wyższa.
Niekiedy zdarza się, mamy ochotę na loda ze sklepu. Taki deser produkowany jest na skalę przemysłową. W związku z tym nigdy nie będzie odznaczał się tak dobrą jakością, jak te domowe, czy rzemieślnicze. Takie lody często posiadają w składzie różne sztuczne substancje poprawiające smak, czy konsystencję deseru. W takiej sytuacji jaki produkt najlepiej wybrać? Na co zwrócić uwagę?
Na co zwrócić uwagę w składzie lodów?
Okazuje się, że warto czytać etykiety. Lody z reguły zawierają sporo cukru, czy substancji słodzących takich jak syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmierne spożywanie takich związków prowadzi m.in. do otyłości, czy nadwagi. W takim razie, warto wybierać lody charakteryzujące się mniejszą ilością tych składników.
Jeśli chodzi o lody mleczne ważne, aby w składzie produktu znajdowało się jak najwięcej mleka bądź śmietanki. Poza tym, mile widziane są również składniki takie jak wanilia, czy soki owocowe, naturalne barwniki np. z buraka. Poniżej podajemy ranking lodów przemysłowych.
Ranking lodów - Algida, BigMilk Exotic
Skład: pełne mleko świeże (22%), odtworzone odtłuszczone mleko (18%), cukier, tłuszcz kokosowy, woda, syrop glukozowo - fruktozowy, syrop glukozowy, sok ananasowy z soku zagęszczonego (2,5%), przecier z brzoskwini (2%), sok z marakui (1,5%), przecier z mango (1,5%), śmietanka, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), preparat serwatkowy, barwniki (karoteny, kurkumina, chlorofile), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), liofilizowane truskawki.
Cena: 2.99 złotych
Należy podkreślić, że dużym plusem lodów BigMilk Exotic jest spora zawartość mleka. Poza tym, jest to jedyny produkt, który zawiera pełne mleko świeże. Znajduje się ono na początku składu, co oznacza że jest jego najwięcej.
Na drugim miejscu znajdziemy odtworzone odtłuszczone mleko. Powstaje ono poprzez zmieszanie zagęszczonego mleka niesłodzonego bądź mleka w proszku, z niewielką ilością wody. Składnik ten często gości w lodach. Można w nim znaleźć podobną ilość wapnia i białka, jak w innych produktach mlecznych.
Niestety tak jak w większości lodów pojawia się sporo cukru i substancji słodzących. Ważne jest jednak to, że nie zajmują one pierwszego miejsca.
Pojawiają się również składniki o nazwie mono - i digliceryd kwasów tłuszczowych. Emulgatory te często dodawane są do margaryny, pieczywa, czy wyrobów cukierniczych. Należy zaznaczyć, że składniki te nie są szkodliwe dla zdrowia.
Ranking lodów - Monte Zott Ice Cream
Skład: mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, mleko odtłuszczone, śmietanka (13%), tłuszcz kakaowy, syrop glukozowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, bezwodny tłuszcz mleczny, olej kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, czekolada w proszku (0,3%), zmielone orzechy laskowe (0,2%), emulgatory: lecytyny, mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych, polirycynooleinian poliglicerolu; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; aromaty.
Cena: 4,50 złotych
Lód Monte Zott również odznacza się dosyć dużym udziałem przetworów mlecznych. Dodatkowo znajdziemy takie naturalne składniki jak zmielone orzechy laskowe, czy kakao. Bezwodny tłuszcz mleczny powstaje na bazie masła, bądź śmietanki. Często stosowany jest do poprawy konsystencji produktu.
Oprócz tego pojawia się emulgator - polirycynooleinian poliglicerolu (E476). Nie powinien on być spożywany w dużej ilości. Limit bezpiecznego spożycia dziennego dla tego składnika wynosi 7,5 mg/ 1 kg masy ciała.
Ranking lodów - Gelatelli, Almond
Skład: mleko odtłuszczone, cukier, woda, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, 6,5% kawałki migdałów, serwatka (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz mleczny, miazga kakaowa, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny, polirycynooleinian poliglicerolu; koncentrat z marchwi, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, naturalny aromat wanilii, mielona laska wanilii, naturalny aromat waniliowy.
Cena: 2.59 złotych
W Gelatelli Almond mają już na początku swojego sładu przeróżne dodatki kształtujące odpowiednią konsystencję, smak, barwę, aromat min. syrop glukozowy, guma guar. W lodach z dobrym składem nie powinniśmy ich mieć. Możemy znaleźć dodatkowo kawałki migdałów - aż 6,5 %. Dodatkowo znajdziemy również mielone kawałki wanilii, czy naturalny aromat wanilii.
Ranking lodów - Algida, Magnum Classic
Skład: odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, woda, tłuszcz kakaowy, tłuszcz kokosowy, miazga kakaowa, syrop glukozowy, syrop glukozowo - fruktozowy, pełne mleko w proszku, preparat serwatkowy (mleko), tłuszcz mleczny, emulgator (E471), lecytyny sojowe, mielone kawałki wanilii, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), naturalny aromat waniliowy ( w tym mleko), aromat, barwnik (karoteny).
Cena: 5,89 złotych
W Magnum Classic pojawiają się przetwory mleczne pod postacią odtworzonego odtłuszczonego mleka, pełnego mleka w proszku, preparatu serwatkowego, czy tłuszczu mlecznego. Skład lodów jest bardzo podobny do składu Gelatelli Almond. Jednak w Magnum Classic oprócz cukru i syropu glukozowego, znajdziemy również syrop glukozowo - fruktozowy.
Ranking lodów - Nuii, White Chocolate and Scandinavian Mountain Cranberries
Skład: mleko odtłuszczone, cukier, śmietanka (z mleka) (11,5 %), tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, mleko pełne w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, sok ze skandynawskich czerwonych borówek z zagęszczonego soku (3%), ser mascarpone (2,5 %)(śmietanka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), kruszone liofilizowane skandynawskie czerwone borówki, emulgatory (mono - diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (z soi), E 476), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), woda, skrobia modyfikowana, ekstrakt z wanilii, aromat naturalny, kwas (kwas cytrynowy).
Cena: 7,70 złotych
Kolejny lód o sporym udziale mleka i śmietanki. Poza tym, znajdziemy w nim takie składniki jak liofilizowane skandynawskie czerwone borówki. Liofilizacja to proces suszenia, podczas którego następuje usunięcie wody z zamrożonego produktu. Zachodzi on w niskiej temperaturze oraz w obniżonym ciśnieniu. Dzięki temu, wysuszony produkt zachowuje dużą część swoich wartości odżywczych.
Zobacz cały ranking na naszym kanale YouTube:
Ranking lodów - Milka Vanilla & Chocolate Swirl
Skład: mleko odtłuszczone (odtworzone), czekolada mleczna ( cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku ( z mleka), emulgator: lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu), tłuszcz kokosowy, cukier, syrop glukozowy, serwatka w proszku (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, emulgator ( mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), koncentrat z marchwi, mielone ekstrahowane laski wanilii, naturalny aromat waniliowy.
Cena: 3,99 złotych
Produkt Milka odznacza się dodatkiem czekolady mlecznej. Zawiera on niestety również polirycynooleinian poliglicerolu. Poza tym, pozytywną cechą lodu jest to, że w jego składzie znajdziemy sporo przetworów mlecznych.
Ranking lodów - Biedronka, Marletto Classic
Skład: mleko odtłuszczone, czekolada mleczna 30 % (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko odtłuszczone w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian poliglicerolu; naturalny aromat waniliowy), zagęszczone mleko odtłuszczone, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, serwatka zagęszczona (z mleka), emulgator: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; zmielone wyekastrahowane laski wanilii 0,04%, naturalny aromat waniliowy, ekstrakt wanilii Bourbon ( z wanilią z Madagaskaru), naturalny aromat, koncentrat z marchwi, barwnik: ekstrakt z papryki.
Cena: 2,58 złotych
Marletto Classic to kolejny lód z dodatkiem mlecznej czekolady. Jej skład podobny jest do tej znajdującej się w lodzie Milka. Poza tym możemy w nim znaleźć również taki dodatek jak ekstrakt z papryki. Składnik ten często dodawany jest do żywności jako barwnik.
Ranking lodów - Goplana, Grześki
Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, czekolada 30% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, tłuszcze roślinne (palmowy i shea; w zmiennych proporcjach), bezwodny tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyny (z soi), E 476; aromat), cukier, olej kokosowy, syrop glukozowo - fruktozowy, kawałki wafli 2,5 % (mąka pszenna, cukier, skrobia, emulgator: lecytyny; olej kokosowy, sól), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,6%, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; aromat.
Cena: 5,39 złotych
W lodach Grześki również możemy zauważyć obecność czekolady. Niestety w jej skład wchodzi m.in. tłuszcz palmowy. Nadmierne spożycie tego składnika może prowadzić m.in. do wzrostu poziomu cholesterolu, czy otyłości.
Ranking lodów - Algida, Magnum Double Gold Caramel Billionaire
Skład: odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowo - fruktozowy, tłuszcz mleczny, oleje roślinne (kokosowy, słonecznikowy), koncentrat odtłuszczonego mleka, fruktoza, skrobia, preparat serwatkowy (mleko), mąka ryżowa, emulgatory (E471, E476, E322), syrop cukru karmelizowanego, stabilizatory (E410, E407, E 412), barwnik (E 150b), aromaty, sól (0,1%), masło, miazga kakaowa, substancja spulchniająca (E500).
Cena: 8.49 złotych
W lodach Magnum Double Gold Caramel znajduje się wyjątkowo dużo cukru oraz innych substancji słodzących. Te ostatnie występują w postaci syropu glukozowego, syropu glukozowo - fruktozowego, fruktozy, czy syropu cukru karmelizowanego.
Ranking lodów - Lidl, Ballino Senso
Skład: mleko odtłuszczone, cukier, syrop glukozowy, tłuszcze roślinne (kokosowy, palmowy) w zmiennych proporcjach, tłuszcz kakaowy, 5 % prażone kawałki orzeszków ziemnych, mleko w proszku pełne, inulina, bezwodny tłuszcz mleczny, słodka serwatka w proszku, emulgatory: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych, polirycynolenian poliglicerolu, lecytyny; stabilizatory: guma guar, mączka chleba świętojańskiego; barwnik: karoteny; 0,04% mielona wyekstragowana laska wanilii, aromaty.
Cena: 1,69 złotych
W lodach Ballino senso pojawia się nowy składnik - inulina. Związek ten należy do grupy węglowodanów. Źródłem tego składnika jest m.in. czosnek i cykoria. Inulinę często stosuje się w celu łagodzenia zaparć. Jednak spożyta w nadmiarze może prowadzić do biegunki, czy bólów brzucha.
Ranking lodów - Nestle, Lion
Skład: mleko odtworzone odtłuszczone, cukier, tłuszcz kakaowy, woda, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, miazga kakaowa, mleko w proszku odtłuszczone, mąka pszenna, laktoza (z mleka), mąka ryżowa, emulgatory (E471, E476, lecytyny z soi), stabilizatory (E410, E412), mleko pełne, sól, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające (E440, E415), koncentrat białek serwatkowych (mleko), substancja spulchniająca (E500), olej słonecznikowy, aromaty, syrop cukru karmelizowanego.
Cena: 4.79 złotych
Pojawiają się nowe oznaczenia dodatków do żywności takie jak E 440, czy E 415. E 440 oznacza pektyny - to polisacharydy, które znajdują się często w młodych owocach takich jak jabłka, czy winogrona. Składniki te mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie (m.in. zapobiegają zaparciom).
E415 to inaczej guma ksantanowa. Jest to naturalny polisacharyd, tak samo jak mączka chleba świętojańskiego, czy guma guar. Jako dodatek do żywności wykazuje właściwości zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Z reguły nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak spożywana w dużych ilościach może spowodować wzdęcia.
Ranking lodów - Koral, Świderek Tropikalny
Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, woda, cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy, baza tropikalna 2 % (przeciery i koncentraty z owoców 85 %: pomarańcza, mango, guajawa, banan, marakuja; cukier, regulator kwasowości: E 330, E 331; maltodekstryna, substancja zagęszczająca: E 440, barwnik: E 160a, atomaty), odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (mleko), emulgator E 471, stabilizatory: E 410, E 412, E 466, E407, regulator kwasowości: E 330, barwnik: E 141, E 160b(ii); aromaty, wanilia w proszku, sól.
Cena: 2,19 złotych
Świderek Tropikalny zawiera różne przeciery i koncentraty z owoców. Poza tym znajdziemy w nim również maltodekstrynę. Składnik ten ma właściwości emulgujące, stabilizujące, czy spulchniające. Jest to polisacharyd, który odznacza się dużą kalorycznością oraz wysokim indeksem glikemicznym. W związku z tym nie zaleca się go spożywać w dużej ilości.
Ranking lodów - Nestle, Kaktus
Skład: woda, cukier, syrop glukozowy, puree truskawkowe (8,5%), sok cytrynowy (4,5%) z zagęszczonego soku cytrynowego, tłuszcz kokosowy, sok truskawkowy (1,5%) z zagęszczonego soku truskawkowego, kwas (E330), stabilizatory (E412, E410), suszone kawałki truskawek (0,1%), aromaty, laktoza, odtłuszczone mleko w proszku, barwniki (E162, E141, E160a), pełne mleko w proszku, emulgator (E322).
Cena: 1,49 złotych
Kaktus należy do lodów wodnych. W związku z tym nie posiada w swoim składzie dużej ilości mleka. Zamiast tego znajdziemy w produkcie różnego rodzaju soki, czy suszone kawałki truskawek. Niestety na pierwszym miejscu poza wodą znajduje się cukier, a następnie syrop glukozowy.
Ranking lodów - Nestle, Kaktus Boom
Skład: woda, cukier, syrop glukozowy, sok z arbuza (6,5%) z zagęszczonego soku z arbuza, soki owocowe (5%) - truskawka 1,8%, malina 1,2%, czarna porzeczka 1,1%, jagoda 0,9%) z zagęszczonych soków owocowych, sok cytrynowy (4,5%) z zagęszczonego soku cytrynowego, tłuszcz kokosowy, kwas (E330), suszone kawałki truskawek (0,2%), laktoza, mleko w proszku odtłuszczone, barwnik E153, stabilizatory (E412, E410), tłuszcz kakaowy, koncentraty (marchwi, spiruliny, jabłka), aromaty, dwutlenek węgla, emulgator (E322).
Cena: 2,29 złotych
Kaktus Boom ma bardzo podobny skład do poprzedniego loda. On również zalicza się do lodów wodnych. W związku z tym woda znajduje się na pierwszym miejscu w składzie.
Ranking lodów - Hellena, Oranżada
Skład: woda, cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; ekstrakt z krokosza barwierskiego, koncentrat czarnej marchwi, aromat.
Cena: 1,59 złotych
Hellena, Oranżada również należy do lodów wodnych. Skład produktu jest wyjątkowo krótki. Jednak na drugim i trzecim miejscu znajduje się odpowiednio cukier oraz syrop glukozowo - fruktozowy.
Ranking lodów - Hellena, Oranżada strzelająca
Skład: woda, cukier, polewa o smaku oranżady 12 % (tłuszcz kokosowy, cukier, serwatka w proszku z mleka, mleko odtłuszczone w proszku, olej rzepakowy, emulgator: lecytyna (z soi); aromaty, barwnik: kurkumina), cukier strzelający 1,7 % (cukier, syrop glukozowy, laktoza (z mleka), dwutlenek węgla), syrop glukozowo - fruktozowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; koncentrat czarnej marchwi, aromat.
Cena: 2.19 złotych
Produkt ten zawiera bardzo dużą ilość cukru. Występuje on na drugim miejscu w składzie lodów. Następnie znajdziemy go również w polewie o smaku oranżady, czy w cukrze strzelającym. Poza tym, możemy zauważyć również obecność takich substancji słodzących jak syrop glukozowy, czy glukozowo - fruktozowy.
Ranking lodów - Koral, EkipaXL
Skład: woda, cukier, truskawki 13,2%, polewa o smaku gumy balonowej 10,4 % (tłuszcz kokosowy, cukier, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, mleko pełne w proszku, koncentraty: słodki ziemniak, marchew, emulgator: lecytyny, aromat), syrop glukozowy, cukier strzelający 1,9 % (cukier, syrop glukozowy, laktoza, dwutlenek węgla, skrobia ryżowa), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: guma guar, mączka chleba świętojańskiego, przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma; koncentrat soku z czarnej marchwi, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki: betanina, annato nrobiksyna.
Cena: 2,80 złotych
Lody Ekipa należą do lodów wodnych. Nic więc dziwnego, że na początku składu znajduje się woda. Poza tym w lodach obecna jest bardzo duża ilość cukru. Zawiera go nie tylko cukier strzelający, ale również polewa i sam lód.
Ranking lodów - Biedronka, Marletto White Almond
Skład: biała czekolada 29% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory: lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu; naturalne aromaty waniliowe), mleko odtłuszczone, zagęszczone mleko odtłuszczone, cukier, syrop glukozowy, kawałki prażonych migdałów 6,4 %, tłuszcz kokosowy, serwatka zagęszczona (z mleka), emulgator: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; zmielone wyekstrahowane laski wanilii 0,04 %, naturalny aromat waniliowy, naturalny aromat, ekstrakt wanilii Bourbon ( z wanilią z Madagaskaru), koncentrat z marchwi, barwnik: ekstrakt z papryki
Cena: 2,56 złotych
W lodach waniliowych Marletto White Almond, na pierwszym miejscu znajduje się biała czekolada. Odznacza się ona sporą zawartością cukru. Dopiero na drugim oraz trzecim miejscu znajdziemy odpowiednio mleko odtłuszczone i mleko zagęszczone.
Ranking lodów - Lody o smaku śmietankowym Auchan
Skład: woda, cukier, tłuszcz kokosowy, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowy, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, aromat.
Cena: 1,09 złotych
Lody o smaku śmietankowym powinny składać się m.in. ze śmietanki i mleka. Niestety zamiast mleka, na pierwszym miejscu znajdziemy wodę. Drugie miejsce należy do cukru, a dopiero na czwartym gości mleko w proszku. Lista składników produktu jest bardzo krótka, jednak nie wyróżnia się pod względem jakości.
Ranking lodów - Ben&Jerry's, Salted Caramel Brownie Peace Pop
Skład: cukier, woda, zagęszczone odtłuszczone mleko, śmietanka (14%), oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, żółtko jaja, pełne mleko w proszku, mąka pszenna, miazga kakaowa, syrop glukozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), emulgator (lecytyny), sól, tłuszcz kakaowy, naturalne aromaty, naturalny aromat wanilii, papryka w proszku
Cena: ok. 12 złotych
Na opakowaniu produktu Ben&Jerry's, możemy wyczytać, że jest to lód śmietankowy. Jednak w jego składzie na początku gości cukier. Jest to dla nas znak, że lód taki nie jest najlepszej jakości. Dopiero na trzecim miejscu znajdziemy zagęszczone odtłuszczone mleko, a następnie śmietankę.
Które lody są najlepsze? Które lody mają najgorszy skład?
Większość podanych produktów ma bardzo słaby skład. Najlepiej by było, jeśli lody nie posiadałyby syropu glukozowego, glukozowo-fruktozowego, stabilizatorów, karagenu, gumy guar, tłuszczu palmowego. Natomiast prawie wszystkie posiadają te substancje. Jeśli wiec weźmiemy inne kryteria pod uwagę takie jak: zawartość produktów mlecznych czy soków to najlepiej wypada, BigMilk Exotic wśród lodów mlecznych natomiast wśród lodów wodnych kaktus. Zdecydowanie 2 najgorsze to lód wodny Oranżada Helena i z lodów mlecznych Ballino senso.
Podsumowanie: na co zwracać uwagę w składach lodów?
Lody z reguły zawierają sporo cukru oraz substancji słodzących takich jak syrop glukozowo - fruktozowy. Nadmiar tych składników wpływa negatywnie na nasze zdrowie. W związku z tym, powinniśmy je jeść w rozsądnych ilościach. Oprócz tego, warto również wybierać takie produkty, w których cukier nie gości na pierwszym miejscu.
Jeśli mamy do czynienia z lodami mlecznymi - ważne jest, aby zawierały one sporo mleka. Najczęściej występuje ono w postaci odtworzonego mleka odtłuszczonego. Niekiedy, tak jak w przypadku lodu Algida - BigMilk, możemy nawet znaleźć świeże mleko! Niestety czasami producent zamiast większej ilości mleka, czy śmietanki, dodaje do produktu różne oleje roślinne. Warto w takim razie czytać etykiety i sprawdzać jak duży jest udział przetworów mlecznych.
W przypadku przemysłowych lodów wodnych, na pierwszym miejscu powinna gościć woda. Poza tym, warto sprawdzać, czy znajdują się w nich również soki owocowe. Niestety produkty takie z reguły charakteryzują się wyjątkowo dużą ilością cukru oraz jego zamienników.