Ranking majonezów – test 2022. Sprawdziliśmy składy! Jaki majonez najlepszy do sałatki jarzynowej na Wielkanoc?

Jaki majonez jest najlepszy? Który ma najlepszy skład? Ranking i test majonezów w 2022 roku. Nie da się ukryć, że Polacy kochają majonez. W czasie Wielkanocy sięgamy po niego jeszcze częściej – no bo co to za Wielkanoc bez sałatki jarzynowej! Prześwietliliśmy składy majonezów od najpopularniejszych producentów.Kielecki, Winiary, a może Hellmann's? Który majonez jest najlepszy i ma najzdrowszy skład?Sprawdzyliśmy te najpopularniejsze wśród Polaków jak i bardziej niszowe marki. Zobacz, co producenci dodają najczęściej, gdzie jest najmniej konserwantów, przeciwutleniaczy i sztucznych barwników!

Obrazek
Ewa

Jest wiele teorii, skąd wziął się majonez, kto i jak go wymyślił, ale żadna z nich tak naprawdę nie została potwierdzona.

Najbardziej popularna historia dotycząca pochodzenia majonezu jest związana z bitwą o port Mahon na Minorce w 1756 roku. Kucharz, który gotował dla księcia Richelieu, chciał uczcić zwycięstwo i przygotować zwycięski sos. Zabrakło jednak śmietany, więc sięgnął po jajka i oliwę i stworzył „mahonnaise” (nazwa miała pochodzić od miejsca powstania). A oto ranking majonezów od najpopularniejszych producentów.

Jaki powinien być skład dobrego majonezu?

Podstawowe składniki majonezu to żółtka i olej zmiksowane na kremową konsystencję. Dodaje się do niego przyprawy: sól, cukier, ocet lub wszystko w jednym, czyli musztardę, w której skład wchodzi jeszcze gorczyca. To prosty, krótki skład idealnego majonezu. A czego nie powinien mieć majonez w składzie - konserwantów, sztucznych barwników, przeciwutleniaczy, dodatku polepszaczy smaku i innych wypełniaczy oraz zagęszczaczy.

Ranking majonezów 2022. Jaki kupić? Który ma najlepszy skład?

Test majonezów przygotowaliśmy z wielką dbałością – sprawdziliśmy listę składników, by jak najlepiej odpowiedzieć wam na pytanie, jaki majonez kupić i który ma najlepszy skład? Ranking majonezów - mogłoby się wydawać, że majonez to nic skomplikowanego: ot, trochę jaj, oleju, octu, musztardy i przypraw. Producenci jednak chcą często nabić nas w butelkę i ładują do słoika wiele zbędnych dodatków i ulepszaczy. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście przygotowanie majonezu w domu. Nie oszukujmy się jednak- nie każdy ma czas, chęć i umiejętności.

Pyszności specjalnie dla Ciebie sprawdziły składy najpopularniejszych w Polsce majonezów. Przeanalizowaliśmy dokładnie etykiety i oto wyniki testu majonezów!

Majonez Kielecki – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez kielecki. Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)

Majonez kielecki. Cena: 5,49 zł/310 ml

Prosty i klarowny skład, dokładnie taki, jaki powinien mieć majonez! Bez dodatku konserwantów i ulepszaczy! Bez szkodliwych "E" jak widać da się!  Zdecydowanie warto zwrócić na niego uwagę. Ranking majonezów bez MajonezuKieleckiego na podium byłby chybiony.

Majonez Winiary Omega 3:6 – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Winiary Omega 3:6. Skład: oleje roślinne 78,6% (rzepakowy, słonecznikowy), żółtko jaja 5%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat ), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), przyprawy

Majonez Winiary Omega 3:6. Cena: 6,49 zł/300 ml

Skład nieco nam się wydłuża. Pojawiają się niepotrzebne przeciwutleniacze i aromaty. Pojawia się sól wapniowo-disodowa EDTA (E385). Silnie wiąże ona substancje mineralne, co może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii. Dzieci poniżej 2 roku życia nie powinny jej spożywać nawet w małej ilości!

Majonez Kielecki z czosnkiem – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez kielecki z czosnkiem. Skład: olej rzepakowy rafinowany, woda, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), żółtka jaj kurzych (4,8%), ocet spirytusowy, cukier, czosnek suszony 1,8%, sól, stabilizatory (guma guar, guma ksantantowa, guma tara ), substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromaty

Majonez kielecki z czosnkiem. Cena: 7,19 zł/310 ml

Chociaż oryginalny Majonez Kielecki ma bardzo dobry skład, to już jego wersja z czosnkiem nie zachwyca. Pojawiają się sztuczne aromaty i  sól EDTA. Jest też guma guar, która potrafi działać drażniąco na jelita. Ten majonez odkładamy na półkę w sklepie.

Majonez Stołowy Motyl – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Motyl. Skład: olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, sól ), cukier, żółtko jaj kurzych w proszku (3,5%), ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca (guma ksantantowa ), skrobia modyfikowana kukurydziana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy ), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA ), barwnik (karoteny)

Majonez Motyl. Cena: 4,79 zł/265 g

Od razu w oczy rzuca się baaaardzo długi skład - to znak, żeby nie wybierać takich produktów. Naszpikowany sztucznymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku. Zamiast świeżych żółtek jest proszek, pojawia się też skrobia modyfikowana i guma ksantanowa w roli sztucznych zagęstników. Cena jest kompletnie nieadekwatna do jakości.

Majonez Roleski Delikatesowy- cena, skład, jakość

Obrazek

Majonez Roleski delikatesowy. Skład: olej słonecznikowy (38%), woda, musztarda (13%) (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, naturalny aromat), cukier, skrobia modyfikowana, ocet winny biały, żółtko jaja kurzego (3,5%), sól, stabilizator: guma guar, aromat, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA

Majonez Roleski delikatesowy. Cena: 3,99 zł/260 g

Kolejny przeładowany niepotrzebnymi dodatkami majonez. Uwagę zwraca bardzo niska zawartość oleju tylko 38%, podczas gdy w dobrych majonezach potrafi być go 2 razy więcej. Pojawia się znów skrobia - jej dodanie ma maskować małą ilość jajek w majonezie, które przecież powinny stanowić jego bazę. Cukier, guma guar, EDTA - to wszystko powoduje, że z pewnością nie będzie to faworyt rankingu majonezów.

Majonez Kielecki Lekki- skład, cena, jakość

Obrazek

Skład: olej rzepakowy rafinowany (47%), woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych (4,1%), skrobia, gorczyca, błonnik owsiany, cukier (1,2%), sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, przyprawy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (z liści stewii)

Cena: 7,19 zł/310 g

Chociaż mogłoby się wydawać, że majonez lekki będzie zdrowy - to tylko pozory. Mimo, że ma o 31% mniej tłuszczu niż oryginalny Majonez Kielecki i posłodzony jest stewią, to reszta składu nie powala. Pojawiają się tanie zagęstniki (błonnik owsiany i skrobia), kwas mlekowy, sorbinian potasu. Pozory mylą - wersja "nie light" wypada o niebo lepiej.

Majonez Napoleoński Mosso – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Napoleoński Mosso. Skład: olej rzepakowy, woda, żółtko jaja (6%), cukier, 0cet, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, glukoza, przeciwutleniacz: E385, barwnik: ekstrakt z kurkumy.

Majonez Napoleoński Moss. Cena: 3,99 zł/320 ml

Ponownie pojawia się sól wapniowo-disodowa EDTA (E385) i guma ksantanowa. Dodano też glukozy. W tym przypadku przynajmniej cena nie jest zbyt wysoka.

Majonez 100% ze świeżych jaj Białuty – cena, skład, jakość

Obrazek

Majonez Białuty. Skład: olej rzepakowy, musztarda (ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy), woda, żółtka jak kurzych

Majonez Białuty. Cena: 4,95 zł/260 g

Po cyklu majonezowych porażek - wreszcie coś dobrego. Majonez Białuty 100% ze świeżych jaj od kur z wolnego wybiegu ma prosty, krótki skład, bez niepotrzebnych dodatków. Tak trzymać!

Majonez Wielkopolski – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Wielkopolski. Skład: olej rzepakowy rafinowany (80%), woda, żółtko jaja (5,5%), ocet spirytusowy, cukier, sól, skrobia modyfikowana, gorczyca, przeciwutleniacz: E385, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: ekstrakt z papryki

Majonez Wielkopolski. Cena: 4,99 zł/310 ml

Gdyby tylko nie było ponownie EDTA i skrobii, to skład nie byłby tak tragiczny. Co prawda pojawia się barwnik, ale w wersji naturalnej, więc tu nie ma podstaw do krytyki. Niestety - był potencjał, zepsuł go jednak dodatek ulepszaczy.

Majonez Hellmann's Original – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Hellmann's. Skład: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego (3%)*, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty ), sól, aromat, barwnik (karoteny ), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA ), *jaja z chowu na wolnym wybiegu

Majonez Hellmann's. Cena: 10,49 zł/405 ml

Chociaż producent chwali się używaniem jaj z chowu na wolnym wybiegu, to już nie ma oporów przed dodawaniem aromatów i EDTA (przynajmniej nie ukrywa tej soli pod nazwą E385 ). Był potencjał, ale potrzebna jest mała zmiana.

Majonez Hellmann's Babuni – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Hellmann's Babuni. Skład: olej rzepakowy, woda, ocet, żółtko jaja kurzego od kur z wolnego wybiegu (4,3%)*, cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), sól, skrobia modyfikowana, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa edta ), barwnik (karoteny ),

Majonez Hellmann's Babuni. Cena: 10,49 zł/405 ml

Wydaje mi się, że nasza babunia do majonezu raczej soli wapniowo-disodowej nie dodawała... Skrobi również- więc skąd ta nazwa? Na plus jaja od kur z chowu z wolnego wybiegu.

Majonez Roleski stołowy – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Roleski. Skład: woda, olej słonecznikowy (40%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, naturalne aromaty), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana, sól, guma guar, guma ksantanowa aromaty, aromat naturalny, barwnik: karoteny, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA

Majonez Roleski. Cena: 11,99 zł/850 ml

Długi skład = słaby skład. Prosta zasada, która sprawdza się również tutaj.

Majonez Dekoracyjny Winiary – skład, cena, jakość

Obrazek

Majonez Dekoracyjny Winiary. Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz ( E385 ), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

Majonez Dekoracyjny Winiary. Cena: 3,99 zł/250 ml

Jeden z najpopularniejszych majonezów w Polsce niestety zawiera sól wapniowo-disodową EDTA (E385). Gdyby nie to, byłby idealny! Bo można w Polsce znaleźć majonez, który tego dodatku E385 nie ma w swoim składzie.

Pudliszki Majonez – skład, cena, jakość

Obrazek

Pudliszki majonez. Skład: olej rzepakowy 78%, żółtko jaja* 6,6%, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), kurkuma, *jaja z chowu na wolnym wybiegu

Pudliszki majonez. Cena: 5,99 zł/480 ml

Skład bardzo podobny do Winiary, podobna również cena. Producent chwali się, że nie dodaje konserwantów i sztucznych barwników. Dodaje za to EDTA. Gdyby pominąć tę sól (choć bądźmy sprawiedliwi, dodaje ją niemal każdy producent majonezu w Polsce), to byłoby naprawdę dobrze - nie ma dużo składników, jest wysoka zawartość żółtek od kur z wolnego wybiegu.

Majonez niskotłuszczowy Mosso – cena, skład, jakość

Obrazek

Majonez niskotłuszczowy Mosso. Skład: olej rzepakowy, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancje konserwujące: E211, E202, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, glukoza, przeciwutleniacz: E385, barwnik - ekstrakt z kurkumy),

Majonez niskotłuszczowy Mosso. Cena: 3,99 zł/260 g

Długo, dużo zbędnych "E", zagęszczacze i konserwanty. Może i niska zawartość tłuszczu (45%), ale zawartość chemii już zdecydowanie za wysoka.

Ranking Majonezów 2022. Zwycięzca testu majonezów! Który najlepszy?

Warto podkreślić, że majonezy są co do zasady produktami o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu i kaloryczności. Ku naszemu zaskoczeniu - ciężko znaleźć majonez bez dodatku EDTA.

Który majonez ma najlepszy skład? Najlepiej wypadł klasyczny Majonez Kielecki Społem i mniej popularny Majonez Białuty. Mają najprostsze, najmniej "udoskonalane" składy. Oczywiście, spożycie konserwantów, wspomagaczy i innych  dodatków w niedużych ilościach nie jest niebezpieczne (w końcu zostały dopuszczone do sprzedaży), jednak lepiej ich po prostu unikać. Na koniec pozostaje smak - i tu każdy kieruje się swoim! Dlatego tak ważna jest receptura majonezu zazwyczaj trzymana przez producentów w tajemnicy. My tylko możemy podpowiedzieć, który skład jest najbardziej korzystny dla zdrowia!

Na zakupach kieruj się zasadą "czystej etykiety"- im krótszy skład i bardziej zrozumiały, tym lepiej!

Koniecznie obejrzyjcie też nasz film, gdzie gruntownie sprawdzamy majonezów z supermarketów. Sami zobaczcie dokładny opis jaki zostawili najwięksi polscy producenci majonezów.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą