To jeden z najstarszych przepisów na rosół z ważnym składnikiem. Pochodzi z 1682 roku

Dania, których receptury sięgają odległych czasów, uznawane są za te najlepsze. I tak też jest w przypadku rosołu. Każdy ma swój przepis na tę popularną zupę, ale receptura na staropolski rosół to coś wyjątkowego. Jego historia sięga 1682 roku, a konieczny jest tu jeden ważny składnik. Zobacz, jak zrobić tę staropolską zupę.

ObrazekRosół w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski
Karol Wiak

Receptura na staropolski rosół - wyjątkowy smak i zapach tej zupy

Chyba nie jesteś w stanie wyobrazić sobie niedzieli bez pożywnego rosołu. Pomimo tego, że z pewnością masz swój unikalny i wyjątkowy przepis, może to dobry moment, by sięgnąć po coś zapomnianego, ale w pełni wyjątkowego. I taka właśnie jest receptura na staropolski rosół. Robi się go nieco inaczej niż współczesny rosół, ale smakuje wybornie. Historia tej wersji zupy sięga końca XVII wieku. Oprócz odpowiednio dobranych składników, kluczowe w tamtym czasie było moczenie mięsa w wodzie, aby pozbawić je soli. Często używaną praktyką było wówczas konserwowanie je w soli przed spożyciem. Podstawą takiej zupy, oprócz drobiu i wołowiny, były również podroby.

Obrazek
Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva

Poznaj recepturę na staropolski rosół

Przygotowując rosół w takim wydaniu, możesz być pewny tego, że będzie wyróżniał się niezwykłym smakiem i aromatem. Idealnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad.

Składniki:

  • kawałek szpondru wołowego
  • 1,5 kg udek lub skrzydełek
  • 4 drobiowe żołądki
  • 6 serduszek drobiowych
  • 2 średnie marchewki
  • 2,5 litra wody
  • pół większego selera
  • nieduża pietruszka
  • cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Receptura na staropolski rosół jest w pełni wyjątkowa. Rozpocznij od oczyszczenia mięsa i podrobów. Następnie umieść je w większym garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zbierz szumy i gotuj całość przez około godzinę. Obierz włoszczyznę, cebulę opal nad palnikiem i dodaj wszystkie warzywa do garnka z mięsem. Wrzuć przyprawy i gotuj przez około 90 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Rosół jest już gotowy. Podaj z ulubionym makaronem i z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają