PrzepisTo jeden z najstarszych przepisów na rosół z ważnym składnikiem. Pochodzi z 1682 roku

To jeden z najstarszych przepisów na rosół z ważnym składnikiem. Pochodzi z 1682 roku

Dania, których receptury sięgają odległych czasów, uznawane są za te najlepsze. I tak też jest w przypadku rosołu. Każdy ma swój przepis na tę popularną zupę, ale receptura na staropolski rosół to coś wyjątkowego. Jego historia sięga 1682 roku, a konieczny jest tu jeden ważny składnik. Zobacz, jak zrobić tę staropolską zupę.

Rosół  w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski
Rosół w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski

07.02.2023 09:19

Receptura na staropolski rosół - wyjątkowy smak i zapach tej zupy

Chyba nie jesteś w stanie wyobrazić sobie niedzieli bez pożywnego rosołu. Pomimo tego, że z pewnością masz swój unikalny i wyjątkowy przepis, może to dobry moment, by sięgnąć po coś zapomnianego, ale w pełni wyjątkowego. I taka właśnie jest receptura na staropolski rosół. Robi się go nieco inaczej niż współczesny rosół, ale smakuje wybornie. Historia tej wersji zupy sięga końca XVII wieku. Oprócz odpowiednio dobranych składników, kluczowe w tamtym czasie było moczenie mięsa w wodzie, aby pozbawić je soli. Często używaną praktyką było wówczas konserwowanie je w soli przed spożyciem. Podstawą takiej zupy, oprócz drobiu i wołowiny, były również podroby.

Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva
Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva

Poznaj recepturę na staropolski rosół

Przygotowując rosół w takim wydaniu, możesz być pewny tego, że będzie wyróżniał się niezwykłym smakiem i aromatem. Idealnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad.

Składniki:

  • kawałek szpondru wołowego
  • 1,5 kg udek lub skrzydełek
  • 4 drobiowe żołądki
  • 6 serduszek drobiowych
  • 2 średnie marchewki
  • 2,5 litra wody
  • pół większego selera
  • nieduża pietruszka
  • cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Receptura na staropolski rosół jest w pełni wyjątkowa. Rozpocznij od oczyszczenia mięsa i podrobów. Następnie umieść je w większym garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zbierz szumy i gotuj całość przez około godzinę. Obierz włoszczyznę, cebulę opal nad palnikiem i dodaj wszystkie warzywa do garnka z mięsem. Wrzuć przyprawy i gotuj przez około 90 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Rosół jest już gotowy. Podaj z ulubionym makaronem i z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie