Niebotycznie wysoki rachunek w popularnej restauracji! Za kolację zapłacili ponad 200 tysięcy złotych!
Restauracja Nusreta Gökçe to jedno z najpopularniejszych miejsc na świecie. Ustawiają się do niej kolejki, a dań znanego z social mediów rzeźnika chcą spróbować również celebryci. Za taką przyjemność trzeba niestety słono zapłacić.
Restauracja Nusreta
Nusret Gökçe, znany jako Salt Bae to turecki rzeźnik, który zdobył niesamowitą popularność w social mediach. Charakterystyczny sposób serwowania mięsa przyciągnął na jego konta prawie 40 milionów obserwujących. Nusret skutecznie przekłuł ten zastrzyk popularności w sukces: jego restauracje cieszą się niesłabnącą popularnością.
Wszystko zaczęło się, gdy 7 stycznia 2017 roku turecki rzeźnik udostępnił filmik, w którym w czarnych okularach i białym T-shircie masuje i soli kawałek steku. Charakterystyczny sposób dodawania soli i specyficzny sposób obchodzenia się z mięsem spowodowały, że filmik szybko stał się viralem.
Gökçe prowadzi swoje luksusowe restauracje m.in. w Dubaju, Nowym Jorku i na Mykonos. Do listy jego lokali dołączyła niedawno restauracja w Londynie. Chociaż już przed opublikowaniem przełomowego filmiku był właścicielem sieci restauracji mięsnych Nusr-Et, to dopiero po tym wideo wskoczył na absolutny top.
Kolacja dla bogatych
Grupa czterech przyjaciół postanowiła przetestować nowo otwartą restaurację w Londynie. Czteroosobowa grupa zapłaciła rachunek w wysokości 37 tys. funtów (ok. 200 tys. zł). Warto jednak podkreślić, że ponad 30 tys. funtów kosztowały zamówione przez gości pięć butelek wina. Jedna butelka wina Petrus z 2003 r. kosztowała 9950 funtów za sztukę (prawie 54 tys. zł).
Według szczegółowego rachunku, przy stole dla czterech osób zamówiono jeden ze złotych steków tomahawk szefa kuchni, a także różne drogie dodatki, w tym trzy zamówienia frytek w panierce ziołowej za 30 funtów, szparagi za 18 funtóq i tłuczone ziemniaki za 12 funtów.
Na deser goście zamówili 16 Nusret Baklava za 400 funtów i dodatkowe cztery Złote Baklavy za 200 funtów. Do tego wspomniane wina i inne napoje.
Restauracja Nusreta- czy warto?
Umówmy się- czasami jedzenie jest warte swojej ceny. Coraz więcej jest restauracji, które zamiast normalnych dań serwują momenty i doznania, miejsca z gwiazdkami Michelin też najtańsze nie są.
W przypadku praktycznie wszystkich restauracji tureckiego rzeźnika dominującą opinią jest: nie warto.
Okazuje się, że w podobnej lub mniejszej cenie można zjeść o wiele lepszy posiłek, w tym również steki z jeszcze lepszego mięsa.