Niebotycznie wysoki rachunek w popularnej restauracji! Za kolację zapłacili ponad 200 tysięcy złotych!

Restauracja Nusreta Gökçe to jedno z najpopularniejszych miejsc na świecie. Ustawiają się do niej kolejki, a dań znanego z social mediów rzeźnika chcą spróbować również celebryci. Za taką przyjemność trzeba niestety słono zapłacić.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Restauracja Nusreta

Nusret Gökçe, znany jako Salt Bae to turecki rzeźnik, który zdobył niesamowitą popularność w social mediach. Charakterystyczny sposób serwowania mięsa przyciągnął na jego konta prawie 40 milionów obserwujących. Nusret skutecznie przekłuł ten zastrzyk popularności w sukces: jego restauracje cieszą się niesłabnącą popularnością.

Wszystko zaczęło się, gdy 7 stycznia 2017 roku turecki rzeźnik udostępnił filmik, w którym w czarnych okularach i białym T-shircie masuje i soli kawałek steku. Charakterystyczny sposób dodawania soli i specyficzny sposób obchodzenia się z mięsem spowodowały, że filmik szybko stał się viralem.

Gökçe prowadzi swoje luksusowe restauracje m.in. w Dubaju, Nowym Jorku i na Mykonos. Do listy jego lokali dołączyła niedawno restauracja w Londynie. Chociaż już przed opublikowaniem przełomowego filmiku był właścicielem sieci restauracji mięsnych Nusr-Et, to dopiero po tym wideo wskoczył na absolutny top.

Kolacja dla bogatych

Obrazek

Grupa czterech przyjaciół postanowiła przetestować nowo otwartą restaurację w Londynie. Czteroosobowa grupa zapłaciła rachunek w wysokości 37 tys. funtów (ok. 200 tys. zł). Warto jednak podkreślić, że ponad 30 tys. funtów kosztowały zamówione przez gości pięć butelek wina. Jedna butelka wina Petrus z 2003 r. kosztowała 9950 funtów za sztukę (prawie 54 tys. zł).
Według szczegółowego rachunku, przy stole dla czterech osób zamówiono jeden ze złotych steków tomahawk szefa kuchni, a także różne drogie dodatki, w tym trzy zamówienia frytek w panierce ziołowej za 30 funtów, szparagi za 18 funtóq i tłuczone ziemniaki za 12 funtów.
Na deser goście zamówili 16 Nusret Baklava za 400 funtów i dodatkowe cztery Złote Baklavy za 200 funtów. Do tego wspomniane wina i inne napoje.

Obrazek

Restauracja Nusreta- czy warto?

Umówmy się- czasami jedzenie jest warte swojej ceny. Coraz więcej jest restauracji, które zamiast normalnych dań serwują momenty i doznania, miejsca z gwiazdkami Michelin też najtańsze nie są.
W przypadku praktycznie wszystkich restauracji tureckiego rzeźnika dominującą opinią jest: nie warto.

Nie jestem pewien, co jest bardziej skandaliczne, że to miejsce pobiera astronomiczne ceny za menu o jakości pubowej, czy że są ludzie przekonani, że to naprawdę dobra kuchniagrzmią recenzje w internecie

Okazuje się, że w podobnej lub mniejszej cenie można zjeść o wiele lepszy posiłek, w tym również steki z jeszcze lepszego mięsa.

Podoba Ci się koncept tej restauracji?

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza