PrzepisZostało Ci nieco ryby po Wigilii? Cudownie, wymieszaj ją z kilkoma składnikami i upiecz pyszny placek

Zostało Ci nieco ryby po Wigilii? Cudownie, wymieszaj ją z kilkoma składnikami i upiecz pyszny placek

Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva
Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva
25.12.2022 10:33

Marnotrawstwo jedzenia nie leży w twojej naturze, a zostało ci nieco ryby po Wigilii? Nie wyrzucaj śledzia ani karpia do kosza. Wykorzystaj resztki ryby po Wigilii na pyszną rybną zapiekankę.

Świąteczne jedzenie ma to do siebie, że przygotowywane jest z naprawdę sporym zapasem. Jak bowiem przeliczyć apetyt gości na ilość jedzenia? Ciężka sprawa. To dlatego wszystkiego kupujemy i przyrządzamy aż nadto, byle tylko dla nikogo nie zabrakło.

Niestety, nie wszystkie świąteczne potrawy należą do tych najbardziej wytrzymałych jeśli chodzi o czas przetrzymywania. Pewnie, część z nich na pewno pójdzie do zamrożenia i będzie dojadana jeszcze choćby długie tygodnie. Ale co zrobić z resztkami ryby? Nikt ich już nie tknie w świątecznej formie - bo ile można - a wyrzucanie jedzenia to paskudna czynność.

Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva
Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva

Spokojnie. Ani jedzenie na siłę, ani wyrzucanie nie wchodzi tu w grę. Resztki ryby z Wigilii przekształć w słynną, brytyjską fish pie, czyli rybną zapiekankę. Oto przepis.

Fish pie - zapiekanka rybna

Składniki:

  • 0,5 kg puree z ziemniaków
  • 400 g resztek ryb z Wigilii (bez ości)
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • połówka cytryny
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotuj puree ziemniaczane z dodatkiem masła i mleka. Kiedy ostygnie, zmieszaj je z 100 g mąki, 100 ml mleka, 50 g masła i resztkami ryby. Z tych składników wyrób ciasto. Dopraw je przyprawami: ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Tak przygotowaną masę rybną przełóż do naczynia żaroodpornego lub formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Resztki ryby z Wigilii- Pyszności; foto: Canva
Resztki ryby z Wigilii- Pyszności; foto: Canva

Różyczki brokułu poprzecinaj na pół, a paprykę - w paski. Rozłóż je równomiernie na cieście rybnym.

Z pozostałego masła (100 g) i mąki (100 g) zrób na patelni zasmażkę. Dodawaj stopniowo pozostałe mleko (100 ml), ciągle mieszając. Dopraw go odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wylej go na masę w naczyniu żaroodpornym.

Fish pie piecz przez pół godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!

Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także