PrzepisZostało Ci nieco ryby po Wigilii? Cudownie, wymieszaj ją z kilkoma składnikami i upiecz pyszny placek

Zostało Ci nieco ryby po Wigilii? Cudownie, wymieszaj ją z kilkoma składnikami i upiecz pyszny placek

Marnotrawstwo jedzenia nie leży w twojej naturze, a zostało ci nieco ryby po Wigilii? Nie wyrzucaj śledzia ani karpia do kosza. Wykorzystaj resztki ryby po Wigilii na pyszną rybną zapiekankę.

Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva
Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva

Świąteczne jedzenie ma to do siebie, że przygotowywane jest z naprawdę sporym zapasem. Jak bowiem przeliczyć apetyt gości na ilość jedzenia? Ciężka sprawa. To dlatego wszystkiego kupujemy i przyrządzamy aż nadto, byle tylko dla nikogo nie zabrakło.

Niestety, nie wszystkie świąteczne potrawy należą do tych najbardziej wytrzymałych jeśli chodzi o czas przetrzymywania. Pewnie, część z nich na pewno pójdzie do zamrożenia i będzie dojadana jeszcze choćby długie tygodnie. Ale co zrobić z resztkami ryby? Nikt ich już nie tknie w świątecznej formie - bo ile można - a wyrzucanie jedzenia to paskudna czynność.

Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva
Resztki ryby z Wigilii - Pyszności; foto: Canva

Spokojnie. Ani jedzenie na siłę, ani wyrzucanie nie wchodzi tu w grę. Resztki ryby z Wigilii przekształć w słynną, brytyjską fish pie, czyli rybną zapiekankę. Oto przepis.

Fish pie - zapiekanka rybna

Składniki:

  • 0,5 kg puree z ziemniaków
  • 400 g resztek ryb z Wigilii (bez ości)
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • połówka cytryny
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotuj puree ziemniaczane z dodatkiem masła i mleka. Kiedy ostygnie, zmieszaj je z 100 g mąki, 100 ml mleka, 50 g masła i resztkami ryby. Z tych składników wyrób ciasto. Dopraw je przyprawami: ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Tak przygotowaną masę rybną przełóż do naczynia żaroodpornego lub formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Resztki ryby z Wigilii- Pyszności; foto: Canva
Resztki ryby z Wigilii- Pyszności; foto: Canva

Różyczki brokułu poprzecinaj na pół, a paprykę - w paski. Rozłóż je równomiernie na cieście rybnym.

Z pozostałego masła (100 g) i mąki (100 g) zrób na patelni zasmażkę. Dodawaj stopniowo pozostałe mleko (100 ml), ciągle mieszając. Dopraw go odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wylej go na masę w naczyniu żaroodpornym.

Fish pie piecz przez pół godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!

Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie