WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Rewelacyjne danie Tomasza Strzelczyka w 3 minuty. Dodaje składnik, za którym Polacy szaleją

Tomasz Strzelczyk stworzył przepis, który z dużym prawdopodobieństwem stanie się hitem tego sezonu letniego. Jest tam wszystko, co najlepsze: młode ziemniaki, bób i pieczarki. Cały proces przygotowania trwa około trzech minut, a efekt przerośnie twoje wszelkie oczekiwania. Nie będziesz mógł się doczekać, żeby to zjeść!

ObrazekTomasz Strzelczyk przedstawia najsmaczniejsze młode ziemniaki, jakie kiedykolwiek jadłeś - Pyszności; foto: YouTube

Kucharze tacy jak Tomasz Strzelczyk to prawdziwa kopalnia wiedzy i inspiracji dla wszystkich lubujących się w różnego rodzaju wyzwaniach kulinarnych. Były uczestnik "MasterChefa" uwielbia tworzyć dania z sezonowych składników, a jego kuchnia jest prosta, pyszna i bezpretensjonalna. Nic tam nie jest robione na pokaz: ma być po prostu smacznie. 

Obrazek
Młode ziemniaki z bobem i pieczarkami - Pyszności; foto: YouTube

Głównym składnikiem dania, którego wykonanie pokazał ostatnio na swoim kanale na YouTube Strzelczyk, są młode ziemniaki. Zanim wcielisz w życie poniższą recepturę, warto dowiedzieć się o nich nieco więcej. Bez odpowiedniej wiedzy istnieje bowiem ryzyko, że zamiast młodych ziemniaków, kupisz tak zwane wczesne ziemniaki. To zupełnie inny smak i wartości odżywcze, dlatego lepiej nie dać się nabrać. O tym, jak rozróżnić jeden produkt od drugiego, opowiedziała ostatnio Katarzyna Bosacka, a jej słowa przeczytasz, klikając tutaj. A teraz już do rzeczy: oto przepis Strzelczyka, który zapadnie ci w pamięć na bardzo długo!

Młode ziemniaki z bobem i pieczarkami

Składniki:

  • 800 g młodych ziemniaków,
  • 500 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 100 g masła,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj — nie obieraj. Z pęczka koperku odetnij ogonki i dodaj je do garnka z ziemniakami. Posól wodę i ugotuj do miękkości.
  2. Oczyszczone pieczarki pokrój na cztery części. Cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę. Czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i zarumień na nim pieczarki. Następnie dodaj cebulę i szklij ją przez kilka minut. Kiedy zmięknie, dodaj też czosnek. Na patelnię dorzuć jeszcze trochę masła, dopraw pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Podsmażaj przez pół minuty.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź i dodaj na patelnię. Podsmażaj całość przez kilka minut. W międzyczasie dorzuć jeszcze ugotowany bób i posiekany koperek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇