PrzepisRewelacyjne danie Tomasza Strzelczyka w 3 minuty. Dodaje składnik, za którym Polacy szaleją

Rewelacyjne danie Tomasza Strzelczyka w 3 minuty. Dodaje składnik, za którym Polacy szaleją

Tomasz Strzelczyk stworzył przepis, który z dużym prawdopodobieństwem stanie się hitem tego sezonu letniego. Jest tam wszystko, co najlepsze: młode ziemniaki, bób i pieczarki. Cały proces przygotowania trwa około trzech minut, a efekt przerośnie twoje wszelkie oczekiwania. Nie będziesz mógł się doczekać, żeby to zjeść!

Tomasz Strzelczyk przedstawia najsmaczniejsze młode ziemniaki, jakie kiedykolwiek jadłeś - Pyszności; foto: YouTube
Tomasz Strzelczyk przedstawia najsmaczniejsze młode ziemniaki, jakie kiedykolwiek jadłeś - Pyszności; foto: YouTube

30.06.2023 13:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kucharze tacy jak Tomasz Strzelczyk to prawdziwa kopalnia wiedzy i inspiracji dla wszystkich lubujących się w różnego rodzaju wyzwaniach kulinarnych. Były uczestnik "MasterChefa" uwielbia tworzyć dania z sezonowych składników, a jego kuchnia jest prosta, pyszna i bezpretensjonalna. Nic tam nie jest robione na pokaz: ma być po prostu smacznie. 

Młode ziemniaki z bobem i pieczarkami - Pyszności; foto: YouTube
Młode ziemniaki z bobem i pieczarkami - Pyszności; foto: YouTube

Głównym składnikiem dania, którego wykonanie pokazał ostatnio na swoim kanale na YouTube Strzelczyk, są młode ziemniaki. Zanim wcielisz w życie poniższą recepturę, warto dowiedzieć się o nich nieco więcej. Bez odpowiedniej wiedzy istnieje bowiem ryzyko, że zamiast młodych ziemniaków, kupisz tak zwane wczesne ziemniaki. To zupełnie inny smak i wartości odżywcze, dlatego lepiej nie dać się nabrać. O tym, jak rozróżnić jeden produkt od drugiego, opowiedziała ostatnio Katarzyna Bosacka, a jej słowa przeczytasz, klikając tutaj. A teraz już do rzeczy: oto przepis Strzelczyka, który zapadnie ci w pamięć na bardzo długo!

Młode ziemniaki z bobem i pieczarkami

Składniki:

  • 800 g młodych ziemniaków,
  • 500 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 100 g masła,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj — nie obieraj. Z pęczka koperku odetnij ogonki i dodaj je do garnka z ziemniakami. Posól wodę i ugotuj do miękkości.
  2. Oczyszczone pieczarki pokrój na cztery części. Cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę. Czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i zarumień na nim pieczarki. Następnie dodaj cebulę i szklij ją przez kilka minut. Kiedy zmięknie, dodaj też czosnek. Na patelnię dorzuć jeszcze trochę masła, dopraw pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Podsmażaj przez pół minuty.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź i dodaj na patelnię. Podsmażaj całość przez kilka minut. W międzyczasie dorzuć jeszcze ugotowany bób i posiekany koperek. Smacznego!