Rewelacyjne danie Tomasza Strzelczyka w 3 minuty. Dodaje składnik, za którym Polacy szaleją

Tomasz Strzelczyk stworzył przepis, który z dużym prawdopodobieństwem stanie się hitem tego sezonu letniego. Jest tam wszystko, co najlepsze: młode ziemniaki, bób i pieczarki. Cały proces przygotowania trwa około trzech minut, a efekt przerośnie twoje wszelkie oczekiwania. Nie będziesz mógł się doczekać, żeby to zjeść!

ObrazekTomasz Strzelczyk przedstawia najsmaczniejsze młode ziemniaki, jakie kiedykolwiek jadłeś - Pyszności; foto: YouTube

Kucharze tacy jak Tomasz Strzelczyk to prawdziwa kopalnia wiedzy i inspiracji dla wszystkich lubujących się w różnego rodzaju wyzwaniach kulinarnych. Były uczestnik "MasterChefa" uwielbia tworzyć dania z sezonowych składników, a jego kuchnia jest prosta, pyszna i bezpretensjonalna. Nic tam nie jest robione na pokaz: ma być po prostu smacznie. 

Obrazek
Młode ziemniaki z bobem i pieczarkami - Pyszności; foto: YouTube

Głównym składnikiem dania, którego wykonanie pokazał ostatnio na swoim kanale na YouTube Strzelczyk, są młode ziemniaki. Zanim wcielisz w życie poniższą recepturę, warto dowiedzieć się o nich nieco więcej. Bez odpowiedniej wiedzy istnieje bowiem ryzyko, że zamiast młodych ziemniaków, kupisz tak zwane wczesne ziemniaki. To zupełnie inny smak i wartości odżywcze, dlatego lepiej nie dać się nabrać. O tym, jak rozróżnić jeden produkt od drugiego, opowiedziała ostatnio Katarzyna Bosacka, a jej słowa przeczytasz, klikając tutaj. A teraz już do rzeczy: oto przepis Strzelczyka, który zapadnie ci w pamięć na bardzo długo!

Młode ziemniaki z bobem i pieczarkami

Składniki:

  • 800 g młodych ziemniaków,
  • 500 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 100 g masła,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj — nie obieraj. Z pęczka koperku odetnij ogonki i dodaj je do garnka z ziemniakami. Posól wodę i ugotuj do miękkości.
  2. Oczyszczone pieczarki pokrój na cztery części. Cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę. Czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i zarumień na nim pieczarki. Następnie dodaj cebulę i szklij ją przez kilka minut. Kiedy zmięknie, dodaj też czosnek. Na patelnię dorzuć jeszcze trochę masła, dopraw pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Podsmażaj przez pół minuty.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź i dodaj na patelnię. Podsmażaj całość przez kilka minut. W międzyczasie dorzuć jeszcze ugotowany bób i posiekany koperek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami