PrzepisRewolucyjne naleśniki z 1 składnika zachwycają. Kosztują grosze, są lekkie i smakują bosko

Rewolucyjne naleśniki z 1 składnika zachwycają. Kosztują grosze, są lekkie i smakują bosko

Rewolucyjne naleśniki z 1 składnika zachwycają. Kosztują grosze, są lekkie i smakują bosko
Paulina

28.08.2022 12:20, aktual.: 28.08.2022 13:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tylko jeden składnik, by wykonać naleśniki? Czy jest to w ogóle możliwe? Brzmi bardzo niewiarygodnie, a jednak to danie robi ogromne wrażenie. Jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale również pyszne i dodatkowo zdrowe. Nie zawiera laktozy, glutenu i cukru. Jeśli chcecie spróbować tych naleśników, koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Te naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację również jako posiłek do pracy. Będą bardzo pożywne i znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych. Między innymi magnez i potas. Zaczynajmy!

Naleśniki z kaszy gryczanej-przepis

Obraz

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 300 ml wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek do smażenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania naleśników z kaszy gryczanej:

Przygotuj wszystkie składniki. Kaszę gryczaną zalej wodą, dodaj do niej sól i zmiksuj na gładką masę. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Z 250g kaszy wyjdzie około 7 dużych, grubych naleśników. Jeśli chcemy, by naleśniki były cieńsze to 300 ml wody to zbyt mało. Zwiększmy jej ilość. Natomiast warto pamiętać, że ciasto na naleśniki powinno mieć dość lepką konsystencję. Wlewając je na patelnie, użyj łyżki do rozprowadzenia masy.

Takie naleśniki możemy podawać zarówno na słono, jak i słodko. W wytrawnej wersji sprawdzą się ze świeżymi warzywami, serem żółtym lub feta i szynką, lub pieczonym kurczakiem. Natomiast na słodko będą dobrze komponować się z dżemem, miodem, syropem klonowym i sezonowymi owocami. Zwijaj naleśniki w trójkąty lub rulony.

Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com
Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana to królowa na polskim stole. Jest to produkt pełnoziarnisty, który zawiera dużą ilość cennych substancji. Pierwszą z nich jest białko, a kolejną błonnik rozpuszczalny. Oba te składniki odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka na zachorowanie na choroby serca. Z kaszy gryczanej korzystają również osoby, które borykają się z problemami gospodarki węglowodanowej. W jej składzie znajdziemy mnóstwo witamin takich jak witamina B i E, a także związki, które mają charakter antyoksydacyjny. Niektórym z nas bardzo znane polifenole.

Jesteś fanem naleśników? Podsyłamy nas sprawdzony przepis na to danie z dodatkiem piwa: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także