Rewolucyjne naleśniki z 1 składnika zachwycają. Kosztują grosze, są lekkie i smakują bosko

Tylko jeden składnik, by wykonać naleśniki? Czy jest to w ogóle możliwe? Brzmi bardzo niewiarygodnie, a jednak to danie robi ogromne wrażenie. Jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale również pyszne i dodatkowo zdrowe. Nie zawiera laktozy, glutenu i cukru. Jeśli chcecie spróbować tych naleśników, koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Obrazek
Paulina

Te naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację również jako posiłek do pracy. Będą bardzo pożywne i znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych. Między innymi magnez i potas. Zaczynajmy!

Naleśniki z kaszy gryczanej-przepis

Obrazek

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 300 ml wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek do smażenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania naleśników z kaszy gryczanej:

Przygotuj wszystkie składniki. Kaszę gryczaną zalej wodą, dodaj do niej sól i zmiksuj na gładką masę. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Z 250g kaszy wyjdzie około 7 dużych, grubych naleśników. Jeśli chcemy, by naleśniki były cieńsze to 300 ml wody to zbyt mało. Zwiększmy jej ilość. Natomiast warto pamiętać, że ciasto na naleśniki powinno mieć dość lepką konsystencję. Wlewając je na patelnie, użyj łyżki do rozprowadzenia masy.

Takie naleśniki możemy podawać zarówno na słono, jak i słodko. W wytrawnej wersji sprawdzą się ze świeżymi warzywami, serem żółtym lub feta i szynką, lub pieczonym kurczakiem. Natomiast na słodko będą dobrze komponować się z dżemem, miodem, syropem klonowym i sezonowymi owocami. Zwijaj naleśniki w trójkąty lub rulony.

Obrazek
Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana to królowa na polskim stole. Jest to produkt pełnoziarnisty, który zawiera dużą ilość cennych substancji. Pierwszą z nich jest białko, a kolejną błonnik rozpuszczalny. Oba te składniki odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka na zachorowanie na choroby serca. Z kaszy gryczanej korzystają również osoby, które borykają się z problemami gospodarki węglowodanowej. W jej składzie znajdziemy mnóstwo witamin takich jak witamina B i E, a także związki, które mają charakter antyoksydacyjny. Niektórym z nas bardzo znane polifenole.

Jesteś fanem naleśników? Podsyłamy nas sprawdzony przepis na to danie z dodatkiem piwa: 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇