Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to "must have" ostatnich dni w naszych domach. Nasi bliscy nie są w stanie im odmówić. U Ciebie będzie podobnie!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 500 g szparagi zielone
  2. 4 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1/3 łyżeczki pieprz
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 400 g ryż arborio
  6. 1/2 szkl. białe wino wytrawne
  7. 1 litr bulion warzywny
  8. 1/2 szkl. ser parmezan starty
  9. 40 g masło
  10. 1/2 szt. cytryna sok
  11. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Podziel szparagi na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie podsmaż je na patelni i odłóż na bok.

Obrazek

3. Na tej samej patelni połącz cebulę, ryż do risotto i białe wino.

Obrazek

4. Następnie dolewaj bulion za każdym razem, gdy zostanie wchłonięty przez ryż. Cały proces powinien zająć Ci ok. 15-20 minut.

Obrazek

5. Na koniec dodaj na patelnię wcześniej przygotowane szparagi, sok z cytryny, pierz, sól, parmezan i masło.

Obrazek

6. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu