Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to "must have" ostatnich dni w naszych domach. Nasi bliscy nie są w stanie im odmówić. U Ciebie będzie podobnie!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 500 g szparagi zielone
  2. 4 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1/3 łyżeczki pieprz
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 400 g ryż arborio
  6. 1/2 szkl. białe wino wytrawne
  7. 1 litr bulion warzywny
  8. 1/2 szkl. ser parmezan starty
  9. 40 g masło
  10. 1/2 szt. cytryna sok
  11. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Podziel szparagi na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie podsmaż je na patelni i odłóż na bok.

Obrazek

3. Na tej samej patelni połącz cebulę, ryż do risotto i białe wino.

Obrazek

4. Następnie dolewaj bulion za każdym razem, gdy zostanie wchłonięty przez ryż. Cały proces powinien zająć Ci ok. 15-20 minut.

Obrazek

5. Na koniec dodaj na patelnię wcześniej przygotowane szparagi, sok z cytryny, pierz, sól, parmezan i masło.

Obrazek

6. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej