Biała, czerwona czy żółta cebula, każdy jej używa. Jednak mało kto wie, że różni je aż tak wiele!

Masz zamiar ugotować coś pysznego. Przeglądasz w sieci tysiące przepisów... Nagle - Jest! Masz go! To ten właściwy! Ten, na który masz największą ochotę!

Obrazek
justyna

Rzucasz okiem na niego i myślisz: Kurczę! Co za szczęście! Wszystko mam! Mogę gotować i nawet nie muszę biec do sklepu...

Idziesz do kuchni, przygotowujesz składniki i nagle patrzysz: Hmmmm... czerwona cebula zamiast białej. E, tam! Przecież nie ma różnicy - cebula to cebula...

Niestety musimy Cię uświadomić, że nie do końca tak jest!

Czerwona, żółta i biała, wszystkie różnią się odrobinę w smaku, teksturze i przede wszystkim w barwie. Niekiedy mogą się wzajemnie zastępować, ale nie zawsze. Są przepisy, które naprawdę wymagają zastosowania konkretnego rodzaju cebuli.

Na patelni zachowują się tak samo, ale w smaku czuć różnicę.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Zanim jednak dowiesz się więcej na temat różnic między nimi, zobacz, którą cebulę najlepiej kupić w sklepie.

Pamiętaj, aby przy zakupie wziąć tę, która jest najcięższa. Unikaj delikatnych egzemplarzy i tych, które wydzielają ostry zapach jeszcze przed obraniem. Dlaczego? Cechy te mogą oznaczać, że cebula jest już za stara.

Wszystkie rodzaje, oprócz słodkiej mogą być przechowywane nawet do kilku tygodni, ale w chłodnym i ciemnym miejscu.

Żółta cebula

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Żółte cebule są najbardziej popularnym rodzajem. Można je wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy. Są przyjemnie cierpkie w smaku i słodkie, a ich słodycz rośnie w miarę gotowania.

Mają dość ostry aromat, a kiedy zabierasz się za ich obieranie, łzy na pewno obficie spływają Ci po policzkach.

Idealnie nadają się do dań ostrych, kwaśnych, a także potraw bardzo mięsnych, ponieważ ze względu na swoją słodycz, łagodzą smak.

Biała cebula

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Biała cebula bardzo różni się od żółtej i to nie tylko wyglądem, posiada w sobie także o wiele więcej wody. Ma też grubszą i mocniejszą skórkę.

Jej smak jest ostrzejszy i przede wszystkim jest bardziej chrupka. Sprawia to, że idealnie nadaje się do jedzenia na surowo w sałatkach, a także do sosów z dużymi kawałkami warzyw.

Czerwona cebula

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Jest dość zbliżona w smaku do żółtej cebuli, ale jej warstwy są mniej delikatne i mało mięsiste.

Czerwone cebule są odrobinkę bardziej kwaskowate i dzięki ich pięknej barwie, świetnie nadają się do sałatek. Co więcej, wspaniale sprawdzą się jako baza konfitur.

Smakuje świetnie zarówno na surowo jak i smażona, a do tego nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu z ust!

Która jest Waszą ulubioną?
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji