Biała, czerwona czy żółta cebula, każdy jej używa. Jednak mało kto wie, że różni je aż tak wiele!
14.11.2016 09:50, aktual.: 10.05.2017 15:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Masz zamiar ugotować coś pysznego. Przeglądasz w sieci tysiące przepisów... Nagle - Jest! Masz go! To ten właściwy! Ten, na który masz największą ochotę!
Rzucasz okiem na niego i myślisz: Kurczę! Co za szczęście! Wszystko mam! Mogę gotować i nawet nie muszę biec do sklepu...
Idziesz do kuchni, przygotowujesz składniki i nagle patrzysz: Hmmmm... czerwona cebula zamiast białej. E, tam! Przecież nie ma różnicy - cebula to cebula...
Niestety musimy Cię uświadomić, że nie do końca tak jest!
Czerwona, żółta i biała, wszystkie różnią się odrobinę w smaku, teksturze i przede wszystkim w barwie. Niekiedy mogą się wzajemnie zastępować, ale nie zawsze. Są przepisy, które naprawdę wymagają zastosowania konkretnego rodzaju cebuli.
Na patelni zachowują się tak samo, ale w smaku czuć różnicę.
Zanim jednak dowiesz się więcej na temat różnic między nimi, zobacz, którą cebulę najlepiej kupić w sklepie.
Pamiętaj, aby przy zakupie wziąć tę, która jest najcięższa. Unikaj delikatnych egzemplarzy i tych, które wydzielają ostry zapach jeszcze przed obraniem. Dlaczego? Cechy te mogą oznaczać, że cebula jest już za stara.
Wszystkie rodzaje, oprócz słodkiej mogą być przechowywane nawet do kilku tygodni, ale w chłodnym i ciemnym miejscu.
Żółta cebula
Żółte cebule są najbardziej popularnym rodzajem. Można je wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy. Są przyjemnie cierpkie w smaku i słodkie, a ich słodycz rośnie w miarę gotowania.
Mają dość ostry aromat, a kiedy zabierasz się za ich obieranie, łzy na pewno obficie spływają Ci po policzkach.
Idealnie nadają się do dań ostrych, kwaśnych, a także potraw bardzo mięsnych, ponieważ ze względu na swoją słodycz, łagodzą smak.
Biała cebula
Biała cebula bardzo różni się od żółtej i to nie tylko wyglądem, posiada w sobie także o wiele więcej wody. Ma też grubszą i mocniejszą skórkę.
Jej smak jest ostrzejszy i przede wszystkim jest bardziej chrupka. Sprawia to, że idealnie nadaje się do jedzenia na surowo w sałatkach, a także do sosów z dużymi kawałkami warzyw.
Czerwona cebula
Jest dość zbliżona w smaku do żółtej cebuli, ale jej warstwy są mniej delikatne i mało mięsiste.
Czerwone cebule są odrobinkę bardziej kwaskowate i dzięki ich pięknej barwie, świetnie nadają się do sałatek. Co więcej, wspaniale sprawdzą się jako baza konfitur.
Smakuje świetnie zarówno na surowo jak i smażona, a do tego nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu z ust!