Biała, czerwona czy żółta cebula, każdy jej używa. Jednak mało kto wie, że różni je aż tak wiele!

Masz zamiar ugotować coś pysznego. Przeglądasz w sieci tysiące przepisów... Nagle - Jest! Masz go! To ten właściwy! Ten, na który masz największą ochotę!

Obrazek
justyna

Rzucasz okiem na niego i myślisz: Kurczę! Co za szczęście! Wszystko mam! Mogę gotować i nawet nie muszę biec do sklepu...

Idziesz do kuchni, przygotowujesz składniki i nagle patrzysz: Hmmmm... czerwona cebula zamiast białej. E, tam! Przecież nie ma różnicy - cebula to cebula...

Niestety musimy Cię uświadomić, że nie do końca tak jest!

Czerwona, żółta i biała, wszystkie różnią się odrobinę w smaku, teksturze i przede wszystkim w barwie. Niekiedy mogą się wzajemnie zastępować, ale nie zawsze. Są przepisy, które naprawdę wymagają zastosowania konkretnego rodzaju cebuli.

Na patelni zachowują się tak samo, ale w smaku czuć różnicę.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Zanim jednak dowiesz się więcej na temat różnic między nimi, zobacz, którą cebulę najlepiej kupić w sklepie.

Pamiętaj, aby przy zakupie wziąć tę, która jest najcięższa. Unikaj delikatnych egzemplarzy i tych, które wydzielają ostry zapach jeszcze przed obraniem. Dlaczego? Cechy te mogą oznaczać, że cebula jest już za stara.

Wszystkie rodzaje, oprócz słodkiej mogą być przechowywane nawet do kilku tygodni, ale w chłodnym i ciemnym miejscu.

Żółta cebula

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Żółte cebule są najbardziej popularnym rodzajem. Można je wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy. Są przyjemnie cierpkie w smaku i słodkie, a ich słodycz rośnie w miarę gotowania.

Mają dość ostry aromat, a kiedy zabierasz się za ich obieranie, łzy na pewno obficie spływają Ci po policzkach.

Idealnie nadają się do dań ostrych, kwaśnych, a także potraw bardzo mięsnych, ponieważ ze względu na swoją słodycz, łagodzą smak.

Biała cebula

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Biała cebula bardzo różni się od żółtej i to nie tylko wyglądem, posiada w sobie także o wiele więcej wody. Ma też grubszą i mocniejszą skórkę.

Jej smak jest ostrzejszy i przede wszystkim jest bardziej chrupka. Sprawia to, że idealnie nadaje się do jedzenia na surowo w sałatkach, a także do sosów z dużymi kawałkami warzyw.

Czerwona cebula

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Jest dość zbliżona w smaku do żółtej cebuli, ale jej warstwy są mniej delikatne i mało mięsiste.

Czerwone cebule są odrobinkę bardziej kwaskowate i dzięki ich pięknej barwie, świetnie nadają się do sałatek. Co więcej, wspaniale sprawdzą się jako baza konfitur.

Smakuje świetnie zarówno na surowo jak i smażona, a do tego nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu z ust!

Która jest Waszą ulubioną?

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło