PoradyBiała, czerwona czy żółta cebula, każdy jej używa. Jednak mało kto wie, że różni je aż tak wiele!

Biała, czerwona czy żółta cebula, każdy jej używa. Jednak mało kto wie, że różni je aż tak wiele!

Biała, czerwona czy żółta cebula, każdy jej używa. Jednak mało kto wie, że różni je aż tak wiele!
justyna

14.11.2016 09:50, aktual.: 10.05.2017 15:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz zamiar ugotować coś pysznego. Przeglądasz w sieci tysiące przepisów... Nagle - Jest! Masz go! To ten właściwy! Ten, na który masz największą ochotę!

Rzucasz okiem na niego i myślisz: Kurczę! Co za szczęście! Wszystko mam! Mogę gotować i nawet nie muszę biec do sklepu...

Idziesz do kuchni, przygotowujesz składniki i nagle patrzysz: Hmmmm... czerwona cebula zamiast białej. E, tam! Przecież nie ma różnicy - cebula to cebula...

Niestety musimy Cię uświadomić, że nie do końca tak jest!

Czerwona, żółta i biała, wszystkie różnią się odrobinę w smaku, teksturze i przede wszystkim w barwie. Niekiedy mogą się wzajemnie zastępować, ale nie zawsze. Są przepisy, które naprawdę wymagają zastosowania konkretnego rodzaju cebuli.

Na patelni zachowują się tak samo, ale w smaku czuć różnicę.

huffpost
huffpost

Zanim jednak dowiesz się więcej na temat różnic między nimi, zobacz, którą cebulę najlepiej kupić w sklepie.

Pamiętaj, aby przy zakupie wziąć tę, która jest najcięższa. Unikaj delikatnych egzemplarzy i tych, które wydzielają ostry zapach jeszcze przed obraniem. Dlaczego? Cechy te mogą oznaczać, że cebula jest już za stara.

Wszystkie rodzaje, oprócz słodkiej mogą być przechowywane nawet do kilku tygodni, ale w chłodnym i ciemnym miejscu.

Żółta cebula

huffpost
huffpost

Żółte cebule są najbardziej popularnym rodzajem. Można je wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy. Są przyjemnie cierpkie w smaku i słodkie, a ich słodycz rośnie w miarę gotowania.

Mają dość ostry aromat, a kiedy zabierasz się za ich obieranie, łzy na pewno obficie spływają Ci po policzkach.

Idealnie nadają się do dań ostrych, kwaśnych, a także potraw bardzo mięsnych, ponieważ ze względu na swoją słodycz, łagodzą smak.

Biała cebula

huffpost
huffpost

Biała cebula bardzo różni się od żółtej i to nie tylko wyglądem, posiada w sobie także o wiele więcej wody. Ma też grubszą i mocniejszą skórkę.

Jej smak jest ostrzejszy i przede wszystkim jest bardziej chrupka. Sprawia to, że idealnie nadaje się do jedzenia na surowo w sałatkach, a także do sosów z dużymi kawałkami warzyw.

Czerwona cebula

huffpost
huffpost

Jest dość zbliżona w smaku do żółtej cebuli, ale jej warstwy są mniej delikatne i mało mięsiste.

Czerwone cebule są odrobinkę bardziej kwaskowate i dzięki ich pięknej barwie, świetnie nadają się do sałatek. Co więcej, wspaniale sprawdzą się jako baza konfitur.

Smakuje świetnie zarówno na surowo jak i smażona, a do tego nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu z ust!

Która jest Waszą ulubioną?