4 rodzaje cebuli i sposób ich wykorzystania w kuchni. Będziesz wiedzieć z czym je łączyć

Cebula to jeden z tych produktów, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Bez niej nie sposób przygotować pysznego dania.

Obrazek
Frania

A skoro już o niej mowa, czy wiesz, że różne jej odmiany nadają się najlepiej do konkretnych dań? Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca!

#1 Biała cebula

Obrazek

Ten rodzaj cebuli wyróżnia się na tle innych pod względem wyrazistego, ostrego smaku. Jednocześnie posiada cienką, papierkową skórkę.

Możesz wykorzystać ją do smażenia, sosówsałatek.

#2 Czerwona cebula

Obrazek

Pomimo wyrazistego koloru, ten rodzaj cebuli w smaku jest bardzo podobny do żółtej odmiany. Różnicę można wyczuć w tym, że warstwy czerwonej cebuli są mniej mięsiste i bardziej delikatne.

Najczęściej ten rodzaj używa się do sałatek i różnego rodzaju sals, gdzie cebula nie tylko podkręca smak, ale i pięknie się prezentuje.

#3 Żółta cebula

Obrazek

Jest to najbardziej popularna odmiana cebuli, którą stosujemy na co dzień. Charakteryzuje się twardą skórką zewnętrzną i mięsistymi warstwami. Ma zrównoważoną cierpkość, a im dłużej ją gotujesz, tym bardziej będzie stawać się słodsza.

Wykorzystywana praktycznie do wszystkiego. Najlepiej sprawdza się w przypadku zup, bulionów i potraw, które należy długo gotować.

#4 Cebula cukrowa

Obrazek

Z wyglądu przypomina żółtą cebulę, ale jej smak jest zupełnie inny. Jej smak nie jest ostry, a wręcz przeciwnie jest po prostu słodki. Co więcej, nie jest ona zbyt trwała i w przeciwieństwie do innych odmian, należy przechowywać ją w lodówce.

Słodka cebula sprawdzi się w przypadku sałatek, kanapek, czy karmelizacji.

Który rodzaj cebuli jest Twoim ulubionym?
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟