NewsyRodzina najprawdopodobniej zatruła się jedzeniem. Nie żyje 4-letnie dziecko

Rodzina najprawdopodobniej zatruła się jedzeniem. Nie żyje 4‑letnie dziecko

Rodzina zatruła się jedzeniem - Pyszności; Foto Canva.com
Rodzina zatruła się jedzeniem - Pyszności; Foto Canva.com

09.02.2023 08:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wspólny rodzinny obiad przerodził się w okropną tragedia. Rodzina zatruła się jedzeniem, a wszystkiemu winna mrożonka. Ten dramat rozegrał się w Wygnanowie koło Opoczna. Nie żyje 4-letnie dziecko, a matka i dwójka dzieci trafili do szpitala.

Dlaczego rodzina zatruła się jedzeniem?

Czy jedzenie może być niebezpieczne? Prawdziwy dramat, który rozegrał się w województwie łódzkim, pokazuje, że niestety tak. Wspólny rodzinny obiad przerodził się w prawdziwą tragedię. Zatruciu pokarmowemu uległa matka i trójka dzieci. Niestety, ale najmłodszego 4-letniego chłopca nie udało się uratować, pomimo reanimacji podjętej przez ratowników. Jak ustaliły media, ratownicy otrzymali wezwanie w środę (8 lutego) około 8.30. Matka i 8-letnia córka zostały przewiezione do szpitala w Opocznie, a 13-letni chłopiec trafił do Centrum Zdrowia Matki Polki. Ich stan jest dobry i obecnie nic im nie grozi.

Mrożone warzywa - Pyszności; Foto Canva.com
Mrożone warzywa - Pyszności; Foto Canva.com

W przypadku najmłodszego dziecka, czyli 4-letniego chłopca, prowadzona przez kilkadziesiąt minut reanimacja nie przyniosła skutku. W zdarzeniu nie ucierpiał ojciec, który nie spożywał tego posiłku z rodziną. Nad tym, czy faktycznie doszło do zatrucia i dlaczego rodzina zatruła się jedzeniem, pracują odpowiednie służby. Wykażą to przeprowadzone badania toksykologiczne. Jedna z hipotez zakłada, że mogło też dojść do zatrucia tlenkiem węgla.

Czy mrożone jedzenie jest zdrowe?

W tym miejscu, dobrze jest zastanowić się nad tym, czy mrożone jedzenie jest zdrowe. Okazuje się, że nie do końca. To, dlaczego rodzina zatruła się jedzeniem, mogło być m.in, spowodowane przez to, że mogło dojść do ponownego zamrożenia odmrożonego już jedzenia. Oprócz zmiany smaku i konsystencji takiego produktu, warto zwrócić uwagę na to, że takie postępowanie może prowadzić właśnie do zatrucia pokarmowego.

Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Mrożenie produktów powoduje, że część bakterii i enzymów odpowiedzialnych za rozkład produktu ginie, a pozostała część "usypia". Oznacza to, że po rozmrożeniu produktu budzą się i są gotowe do działania, tworząc kolonię nowych bakterii. Ponowne zamrożenie popularnych dań, na którym namnożyły się już całe kolonie bakterii, jest szczególnie niebezpieczne dla zdrowia.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladę z mięsa mielonego z jajkiem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także