Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Lubisz eksperymentować w kuchni? My też, dlatego z okazji zbliżającego się dnia św. Marcina postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. A, że 11 listopada w świecie kulinariów kojarzy się m.in. z rogalami świętomarcińskimi, zrobiliśmy ciasto inspirowane kultowymi wypiekami. Puszysty sernik na kruchym spodzie skrywa ciekawą wkładkę z białego maku, orzechów, miodu i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Takiemu połączeniu nie sposób powiedzieć nie. Zresztą sam się o tym przekonaj. Wykorzystaj instrukcję na pyszny sernik, która czeka w naszym wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na spód:
- 300 g herbatników maślanych,
- 20 g zmielonych orzechów włoskich,
- 20 g zmielonych migdałów blanszowanych,
- 100 g roztopionego masła.
Warstwa makowa:
- 500 g masy makowej z białego maku,
- 45 g orzechów włoskich,
- 30 g blanszowanych migdałów,
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki miodu.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 200 g cukru,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 30 g budyniu śmietankowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego,
- 4 jajka.
Dekoracja:
- domowy lukier do polania ciasta,
- blanszowane migdały,
- orzechy włoskie,
- kandyzowana skórka pomarańczowa.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania tego ciasta przyda się blender, który w szybki i prosty sposób pomoże ci rozdrobnić składniki na spód.
- Powstałą mieszankę przełóż do formy i mocno dociśnij dnem szklanki lub łyżką, aby dobrze utwardzić spód.
- Formę z zawartością włóż do piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Dzięki temu spód ciasta nie nasiąknie wilgocią z kolejnych warstw i zachowa idealną kruchość.
- Jak złożyć sernik krok po kroku? Na podpieczonym spodzie rozprowadź masę makową z dodatkami. Następnie przelej do formy mieszankę serową.
- Czas na kolejną wizytę w piekarniku. Tym razem piecz sernik w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Ciasto powinno spędzić tam ok. 90 minut.
- Sernik po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostygnięcia. Nie dekoruj go od razu.
- Po ozdobieniu ciasta wstaw je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Sernik inspirowany rogalami świętomarcińskimi przygotowaliśmy w formie o wymiarach: 28 x 18 cm.