Pyszne rogaliki z nadzieniem jabłkowo-cynaomonowym. Kiedy ich spróbujesz, zakochasz się w nich!

Masz ochotę na smaczny, domowy deser, którym zaskoczyłbyś swoją rodzinę lub przyjaciół, ale nie masz na niego pomysłu? Nie przejmuj się, ponieważ właśnie go znalazłeś.

Pyszności

Nie znam chyba osoby, która nie kochałaby smaku rogalików croissant. W tym artykule pokażę ci ciekawą propozycję ich podania - z pysznym jabłkowo-cynamonowym nadzieniem. Ich przyrządzenie jest naprawdę proste.

A więc do dzieła! Dokładna instrukcja znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. jabłka
  2. 1 opak. ciasto francuskie
  3. 115 g cukier brązowy
  4. 50 ml lemoniada
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. 1 łyżeczka olejek waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Obierz jabłka. Każde z nich przekrój na 4 części. Nie zapomnij o usunięciu rdzeni w jabłkach.
2. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na 8 trójkątów. Na jednym z boków każdego trójkąta umieść po kawałku jabłka. Zawiń w rulonik. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć końcówki, aby w czasie pieczenia nic nie wypadło z rogalika.
3. Ułóż rogaliki na blaszce do pieczenia.
4. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego cukier i lemoniadę. Dokładnie wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj cynamon i olejek waniliowy. Mieszaj tak długo, aż mikstura będzie miała gładką i jednolitą konsystencję. Następnie zdejmij z ognia.
5. Za pomocą łyżki polej rogaliki przygotowaną polewą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
6. Po 30 minutach wyjmij gotowy deser z piekarnika. Zanim go podasz, poczekaj aż trochę ostygnie.
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀