Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem
Rolada serowa z piersią kurczaka i pieczarkami to idealne danie na obiad. Skórka z pieczonego sera perfekcyjnie komponuje się w mięsnym farszem. Taką roladę z sera można podawać również w formie przekąski na zimno. Pieczarkowy farsz sprawia, że rolada ma wyrazisty smak.
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami - przepis wideo:
Przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami - składniki:
400g startego żółtego sera gouda
4 jajka
4 łyżki majonezu
500g piersi z kurczaka
500g pieczarek
1 mała cebula
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Jak przygotować roladę serową z kurczakiem i pieczarkami? - przepis:
W miseczce wymieszaj jajka z majonezem. Następnie do większej miski zetrzyj ser i połącz obie mieszanki. Tak przygotowany serowy spół równomiernie ułóż na blaszce do pieczenia z papierem. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Na patelni podsmaż cebulkę i pieczarki. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Na upieczonym wcześniej serowym spodzie ułóż plastry piersi z kurczaka. Następnie na wierzch rozsmaruj farsz z pieczarek. Całość zawiń w ciasny rulon.
Roladę piecz przez 40 min w temp.180° (góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika potnij ją na 5 cm kawałki. I gotowe!
Składniki
- 300 g sera żółtego - tartego
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3 filety z piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
Masa serowo-jajeczna 20 minut 170 stopni. Zwiniętą roladę piec kolejne 25-30 minut.