Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem

Rolada serowa z piersią kurczaka i pieczarkami to idealne danie na obiad. Skórka z pieczonego sera perfekcyjnie komponuje się w mięsnym farszem. Taką roladę z sera można podawać również w formie przekąski na zimno. Pieczarkowy farsz sprawia, że rolada ma wyrazisty smak.

Obrazek
Sebastian

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami - przepis wideo:

Przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami - składniki:

400g startego żółtego sera gouda

4 jajka

4 łyżki majonezu

500g piersi z kurczaka

500g pieczarek

1 mała cebula

zioła prowansalskie

sól i pieprz

Obrazek

Jak przygotować roladę serową z kurczakiem i pieczarkami? - przepis:

W miseczce wymieszaj jajka z majonezem. Następnie do większej miski zetrzyj ser i połącz obie mieszanki. Tak przygotowany serowy spół równomiernie ułóż na blaszce do pieczenia z papierem. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Obrazek

Na patelni podsmaż cebulkę i pieczarki. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Obrazek

Na upieczonym wcześniej serowym spodzie ułóż plastry piersi z kurczaka. Następnie na wierzch rozsmaruj farsz z pieczarek. Całość zawiń w ciasny rulon.

Obrazek

Roladę piecz przez 40 min w temp.180° (góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika potnij ją na 5 cm kawałki. I gotowe!

Obrazek

Składniki

  1. 300 g sera żółtego - tartego
  2. 4 jajka
  3. 4 łyżki majonezu
  4. 2 łyżki masła
  5. 1 cebula
  6. 400 g pieczarek
  7. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  8. 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  9. 3/4 łyżeczki soli
  10. 1/3 łyżeczki pieprzu
  11. 3 filety z piersi z kurczaka
  12. 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

Masa serowo-jajeczna 20 minut 170 stopni. Zwiniętą roladę piec kolejne 25-30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni