Rolada z karpia z pietruszką, parmezanem i chrzanem. Eleganckie danie na wigilijny stół
16.12.2022 17:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zachwycająca i pyszna rolada z karpia to przepis, którego nie może zabraknąć na tegorocznej wigilii. Prosta, smaczna i efektowna potrawa na świąteczny stół.
Karp na wigilię
Chociaż przez pozostałe miesiące karp jest nieco zapomniany i odsuwa się w cień, to w grudniu zdecydowanie gra pierwsze skrzypce. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się w smażonej formie, często w dzwonkach. Jeśli jednak chcesz podać go w nieco inny, mniej standardowy sposób, to mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na świąteczną roladę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa lub prosta przekąska.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rolada z karpia
Składniki:
- 1 średni karp
- 1 cebula
- 2 cytryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki chrzanu
- 1/4 szkl. tartego parmezanu
- sól/pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż plasterki cytryny oraz obranej cebuli. Karpia połóż na blaszce i natnij. W powstałych nacięciach umieść plasterki cebuli. Posyp rybę solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30-40 minut.
Przy pomocy łyżek usuń skórkę z ryby. Oddziel mięso od ości i zmiel w maszynce. Do powstałej masy dodaj tarty parmezan, śmietanę 18%, tarty chrzan oraz sok wyciśnięty z cytryny. Dopraw całość solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj składniki.
Powstałą masę wyłóż na folię spożywczą i zawiń w cukierek. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i rozsyp na desce. Obtocz w niej schłodzoną roladę z karpia, aby pietruszka stworzyła piękną, zieloną panierkę. Roladę podawaj samodzielnie lub w towarzystwie dobrego, świeżego pieczywa. Podziel na plasterki i obserwuj, jak błyskawicznie znika z talerzy.
Smacznego!