PrzepisWyjątkowo delikatna rolada wigilijna z kiszoną kapustą i grzybami. Idealna na Święta

Wyjątkowo delikatna rolada wigilijna z kiszoną kapustą i grzybami. Idealna na Święta

Rolada z kiszona kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje
Rolada z kiszona kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje
14.12.2022 17:30

Jeśli zdarza się, że pojawia się u ciebie problem ze skompletowaniem wszystkich dwunastu dań wigilijnych, mamy dla ciebie świetne rozwiązanie. Rolada z kiszoną kapustą i grzybami trzyma się kanonu, a jednocześnie towarzyszy jej powiew innowacyjności. 

Niezależnie od tego, czy potraktujesz tę roladę jako oddzielne danie, czy tylko uzupełnienie do barszczu czerwonego, możesz się nie martwić o jej wydźwięk wśród gości. W końcu nie chodzi tylko o to, by było smacznie, lecz również, by składniki były iście świąteczne. Grzyby i kapusta to chyba rozwiązanie w sam raz na Wigilię, prawda?

Przepis jest bajecznie prosty, a zawinięte rolady z aromatycznymi składnikami ozdobią twój świąteczny stół. Coś nas bierze przeczucie, że każda zniknie w mgnieniu oka, a sałatka jarzynowa będzie mogła poczuć się zazdrosna!

Ciekawa wykonania? Oto przepis.

Rolada z kiszona kapustą - Pyszności; foto: Canva
Rolada z kiszona kapustą - Pyszności; foto: Canva

Rolada z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g pieczarek
  • 200 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 4 jajka
  • 10 g namoczonych suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 ml wody gazowanej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • olej

Sposób przygotowania:

Odciśniętą kapustę kiszoną drobno posiekaj. Następnie przełóż ją do garnuszka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i gotuj około 20-30 minut do miękkości. Następnie odcedź i ostudź.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Namoczone grzyby i oczyszczone pieczarki również posiekaj w małe kawałeczki.

Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklij cebulę. Następnie przełóż ją do miski, a na patelnię (jeśli potrzeba, to rozpuść na niej jeszcze trochę masła) dodaj pieczarki. Po 10-15 minutach dodaj suszone grzyby. Po chwili możesz już całość zmieszać w misce z cebulą. Teraz dodaj tam jeszcze odcedzoną kiszoną kapustę, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj.

Rolada z kiszona kapustą - Pyszności; foto: Canva
Rolada z kiszona kapustą - Pyszności; foto: Canva

W drugiej misce złącz składniki na ciasto: przesianą mąkę, maślankę, mleko, wodę gazowaną, jajka i po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko zmieszaj za pomocą miksera.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i skropl olejem. Przygotowane ciasto wylej na blachę i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach wystaw blachę na kratkę. Kiedy delikatnie ostygnie, wyłóż na podpieczonym cieście farsz i ciasno zawiń.

Dla dodatkowej ochrony przed rozwijaniem się ciasta zawiń je jeszcze w papier do pieczenia, na który wcześniej wylałaś masę. Piecz kolejne 35 minut.

Skoro o roladach mowa, rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także