Rolada z indyka z jajkiem. Prosty przepis i przygotowanie krok po kroku
Rolada z mięsa mielonego z indyka z jajeczną wkładką to pyszny przepis na elegancki obiad. Przygotowanie jest banalnie proste.
Jajeczną wkładkę do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.
Rolada z mięsa mielonego
Kiedy myślimy o roladzie, to pierwszym skojarzeniem są piersi z kurczaka lub indyka. Okazuje się, że również mięso mielone świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu rolady.
Wykorzystaliśmy mięso mielone z indyka. Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Chociaż częściej wybieramy pierś z indyka, to warto również sięgnąć po jej mieloną wersję.
Przepis na obiad z mięsem z indyka
Do środka rolady włożyliśmy jajko w nieco innej odsłonie. Połączyliśmy je z mlekiem i przyprawami, tworząc pyszny omlet, którym nadzialiśmy mięso mielone z indyka.
Składniki
Składniki na roladę
- 700 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 120 ml majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
Składniki na omlety
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 szklanka żółtego sera
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników na roladę z mielonego indyka. Oczywiście możesz wykorzystać tutaj gotowe mięso mielone lub kupić filet z indyka w całości i zmielić go w domu.
Mielone mięso przełóż do dużej miski. Następnie dodaj do niej: bułkę tartą, jajko, majeranek, czosnek, majonez oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby ładnie się połączyły.
Tak przygotowaną mieszankę odstaw na bok. Następnie zajmij się przygotowaniem jajecznej wkładki. I tu przydatny okaże się blender, dzięki któremu w mgnieniu oka przygotujesz mieszankę o idealnej konsystencji.
W urządzeniu umieść jajka, natkę pietruszki, mleko, słodką paprykę, pieprz oraz chili. Teraz uruchom blender i to wszystko! Już po chwili mieszanka będzie gotowa. Nie bój się ostrości- chilli nie zdominuje smaku omleta, a jedynie podkręci smak.
Następnie podziel jajeczny miks na kilka części i usmaż omlety na rozgrzanej patelni. Smaż je po 2-3 minuty na każdej ze stron, aż masa się zetnie.
Kiedy już wszystkie omlety będą gotowe, ułóż je bezpośrednio jeden na drugim, po czym podziel na pół przy pomocy noża. I wkładka do naszej rolady jest już gotowa!
Złożenie rolady
Wracamy do pracy nad roladą.
Na środku blatu umieść papier do pieczenia. Bezpośrednio na nim ułóż mięsną mieszankę. Następnie uformuj z niej kwadrat, zostawiając z każdej strony puste brzegi papieru.
Kiedy kwadrat z mięsa będzie już gotowy, bezpośrednio na nim rozsyp starty żółty ser. Na wierzchu sera ułóż kawałki wcześniej usmażonych omletów (okrągłymi końcówkami do środka).
Teraz zacznij zwijać całość w roladę. Rób to powoli, zdecydowanymi ruchami. Przydatny na tym etapie okaże się papier do pieczenia, który z pewnością ułatwi stworzenie idealnej rolady.
Następnie przełóż gotową roladę do formy do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Sposób podania
Po wizycie w piekarniku rolada jest już gotowa do podania.
Oczywiście możesz serwować ją zarówno solo, jak i z lekką sałatką, a nawet ziemniakami.
Możesz również pod koniec pieczenia rozprowadzić na wierzchu rolady ulubiony sos, który doda całemu daniu dodatkowych smaków, na przykład pomidorowy.
Więcej pomysłów na ciekawe, smaczne i sprawdzone rolady czeka na naszej stronie. Znajdziesz tu wiele inspiracji, które pozwolą Ci przygotować idealną ucztę dla całej rodziny.