Rolada z mięsa mielonego z jajkiem. Wszyscy fotografowali mój obiad

Prosta rolada z mięsa mielonego z jajkiem zachwyci Twoją rodzinę. Efektowna i niesamowicie smaczna. Sprawdzony patent na rodzinny obiad.

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- PysznościRolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności
Ewa

Jak zrobić roladę?

Z mięsem mielonym kojarzy nam się przede wszystkim pieczeń rzymska. Dziś mamy dla Ciebie nieco udoskonaloną wersję, pachnącą przyprawami wersję. W środku roladek skrywa się również warzywny farsz z marchewki oraz kremowy serek śmietankowy, który świetnie podkreśla smak mięsa i nadaje delikatności. Ten obiad błyskawicznie znika z talerzy, a bliscy za każdym razem proszą o dokładkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem

Składniki:

Farsz

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Mięso

  • 800 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Pozostałe składniki

  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • 100 g serka śmietankowego

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w pióra cebulę i startą marchewkę. Dodaj słodką paprykę, suszony majeranek, kminek, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i podsmaż.

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności

Do mięsa mielonego dodaj jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszaj dobrze składniki i wyłóż na papier do pieczenia. Uformuj przy pomocy noża kwadrat i rozprowadź na nim serek śmietankowy.

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności

Następnie wyłóż przygotowany farsz z marchewką. Na dole ułóż w rzędzie ugotowane na twardo jajka (bez skorupek) i zawiń roladę. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności

Zawiń ciasno w cukierek i włóż do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności

Po tym czasie odwiń roladę z papieru i podziel na mniejsze części. Podaj swoim bliskim. Smacznego!

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce