Rolada z mięsa mielonego z jajkiem. Wszyscy fotografowali mój obiad
Prosta rolada z mięsa mielonego z jajkiem zachwyci Twoją rodzinę. Efektowna i niesamowicie smaczna. Sprawdzony patent na rodzinny obiad.
Jak zrobić roladę?
Z mięsem mielonym kojarzy nam się przede wszystkim pieczeń rzymska. Dziś mamy dla Ciebie nieco udoskonaloną wersję, pachnącą przyprawami wersję. W środku roladek skrywa się również warzywny farsz z marchewki oraz kremowy serek śmietankowy, który świetnie podkreśla smak mięsa i nadaje delikatności. Ten obiad błyskawicznie znika z talerzy, a bliscy za każdym razem proszą o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem
Składniki:
Farsz
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Mięso
- 800 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/3 szkl. bułki tartej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pozostałe składniki
- 4 ugotowane jajka na twardo
- 100 g serka śmietankowego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w pióra cebulę i startą marchewkę. Dodaj słodką paprykę, suszony majeranek, kminek, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i podsmaż.
Do mięsa mielonego dodaj jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszaj dobrze składniki i wyłóż na papier do pieczenia. Uformuj przy pomocy noża kwadrat i rozprowadź na nim serek śmietankowy.
Następnie wyłóż przygotowany farsz z marchewką. Na dole ułóż w rzędzie ugotowane na twardo jajka (bez skorupek) i zawiń roladę. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Zawiń ciasno w cukierek i włóż do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Po tym czasie odwiń roladę z papieru i podziel na mniejsze części. Podaj swoim bliskim. Smacznego!