Roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami. Sprawdzony przepis na obiad
Dziś przychodzimy z pomysłem na genialny obiad dla całej rodziny. Roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami spiszą się w tej roli idealnie!
Cordon bleu w formie roladek
Genialne cordon bleu pochodzi z kuchni szwajcarskiej i jest to mięsne danie podawane w chrupiącej panierce. Na tamtejszych stołach pojawiło się w latach 40. XX wieku. Początkowo w skład pysznej kombinacji smakowej wchodziły sznycle cielęce, ser i szynka. Z biegiem lat, w różnych zakątkach świata, zaczęły powstawać ciekawe modyfikacje podstawowej receptury.
W naszej bogatej bazie z przepisami możesz znaleźć kilka ciekawych przepisów na przygotowanie cordon bleu. Dziś zrobimy to pyszne danie w formie małych drobiowych roladek z dodatkiem zakręconych pieczonych ziemniaków oraz pyszną fasolką szparagową. Obok tak pysznego trio nie sposób przejść obojętnie, o czym już za moment sama się przekonasz. Po prostu palce lizać!
Makaron ziemniaczany do naszego przepisu przygotowaliśmy w mgnieniu oka dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Składniki
Roladki
- 2 filety piersi z kurczaka
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych/bułki tartej
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera
Zoodlowane ziemniaki
- 6 ziemniaków
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki soli
Jak zrobić roladki cordon bleu?
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania roladek cordon bleu.
W tym celu umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego filety z kurczaka, po czym przełóż je na deskę do krojenia. Następnie podziel je na pół i rozbij każdy element na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.
Aby deska nie przemieszczała się po blacie w trakcie pracy nad mięsem, pomiędzy blatem a deską do krojenia umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Dzięki temu zabiegowi przygotujesz mięso w szybki i prosty sposób, bez żadnych zakłóceń.
Rozbite piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Po czym ułóż na wierzchu na przemian plastry żółtego sera i szynki.
Następnie złóż każdy filet z kurczaka w małą roladkę. To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym przepisem. Teraz owiń mięsne kawałki folią spożywczą, po czym wstaw je do lodówki do schłodzenia.
Ziemniaczany makaron
Czas przygotować ziemniaczany makaron.
W tym celu obierz i umyj dokładnie surowe ziemniaki. Następnie potnij je w cienki makaron przy pomocy Zoodlera. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz ziemniaki w ciekawym wydaniu w prosty i szybki sposób.
Gotowy makaron ziemniaczany przełóż do formy na tartę. Następnie polej go delikatnie olejem i dopraw do smaku przy pomocy ziół prowansalskich i soli.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym wstaw je do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
Panierowanie i smażenie cordon bleu
Kiedy ziemniaki będą piec się w piekarniku, przygotuj panierkę do cordon bleu.
W tym celu w jednej misce umieść mąkę pszenną, w kolejnej roztrzepane jajka, zaś w trzeciej bułkę tartą lub zmielone płatki kukurydziane. Następnie obtocz każdą mięsną roladkę w przygotowanych składnikach, po czym smaż na patelni z rozgrzanym olejem ok. 2-3 minuty na każdej ze stron.
Pamiętaj, przypilnuj roladki podczas smażenia. Zależy nam, aby nabrały ładnych złocistych rumieńców.
Pieczenie i podanie
Po 15 minutach wyjmij formę z piekarnika i ponownie ustaw na blacie kuchennym.
Przy pomocy kuchennych szczypiec przełóż roladki cordon bleu na ziemniaczany makaron, po czym piecz całe danie przez kolejne 15 minut w piekarniku.
Gotowe danie podaliśmy z fasolką szparagową. Oczywiście Ty możesz dodać tu inne ulubione dodatki - sałatkę lub surówkę. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe obiady dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam całą masę genialnych inspiracji kulinarnych na każdą okazję!