Roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami. Sprawdzony przepis na obiad

Dziś przychodzimy z pomysłem na genialny obiad dla całej rodziny. Roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami spiszą się w tej roli idealnie!

Obrazek
Pyszności

Cordon bleu w formie roladek

Genialne cordon bleu pochodzi z kuchni szwajcarskiej i jest to mięsne danie podawane w chrupiącej panierce. Na tamtejszych stołach pojawiło się w latach 40. XX wieku. Początkowo w skład pysznej kombinacji smakowej wchodziły sznycle cielęce, ser i szynka. Z biegiem lat, w różnych zakątkach świata, zaczęły powstawać ciekawe modyfikacje podstawowej receptury.

W naszej bogatej bazie z przepisami możesz znaleźć kilka ciekawych przepisów na przygotowanie cordon bleu. Dziś zrobimy to pyszne danie w formie małych drobiowych roladek z dodatkiem zakręconych pieczonych ziemniaków oraz pyszną fasolką szparagową. Obok tak pysznego trio nie sposób przejść obojętnie, o czym już za moment sama się przekonasz. Po prostu palce lizać!

Makaron ziemniaczany do naszego przepisu przygotowaliśmy w mgnieniu oka dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki

Roladki

  1. 2 filety piersi z kurczaka
  2. 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  3. 1,5 łyżeczki soli
  4. 1 łyżeczka pieprzu
  5. 1/2 szklanki mąki
  6. 2 jajka
  7. 1/2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych/bułki tartej
  8. 8 plastrów szynki
  9. 8 plastrów sera

Zoodlowane ziemniaki

  1. 6 ziemniaków
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 2 łyżki ziół prowansalskich
  4. 1,5 łyżeczki soli

Jak zrobić roladki cordon bleu?

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania roladek cordon bleu.

W tym celu umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego filety z kurczaka, po czym przełóż je na deskę do krojenia. Następnie podziel je na pół i rozbij każdy element na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.

roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami

Aby deska nie przemieszczała się po blacie w trakcie pracy nad mięsem, pomiędzy blatem a deską do krojenia umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Dzięki temu zabiegowi przygotujesz mięso w szybki i prosty sposób, bez żadnych zakłóceń.

Rozbite piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Po czym ułóż na wierzchu na przemian plastry żółtego sera i szynki.

roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami

Następnie złóż każdy filet z kurczaka w małą roladkę. To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym przepisem. Teraz owiń mięsne kawałki folią spożywczą, po czym wstaw je do lodówki do schłodzenia.

roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami

Ziemniaczany makaron

Czas przygotować ziemniaczany makaron.

W tym celu obierz i umyj dokładnie surowe ziemniaki. Następnie potnij je w cienki makaron przy pomocy Zoodlera. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz ziemniaki w ciekawym wydaniu w prosty i szybki sposób.

Gotowy makaron ziemniaczany przełóż do formy na tartę. Następnie polej go delikatnie olejem i dopraw do smaku przy pomocy ziół prowansalskich i soli.

roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym wstaw je do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".

Panierowanie i smażenie cordon bleu

Kiedy ziemniaki będą piec się w piekarniku, przygotuj panierkę do cordon bleu.

W tym celu w jednej misce umieść mąkę pszenną, w kolejnej roztrzepane jajka, zaś w trzeciej bułkę tartą lub zmielone płatki kukurydziane. Następnie obtocz każdą mięsną roladkę w przygotowanych składnikach, po czym smaż na patelni z rozgrzanym olejem ok. 2-3 minuty na każdej ze stron.

roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami

Pamiętaj, przypilnuj roladki podczas smażenia. Zależy nam, aby nabrały ładnych złocistych rumieńców.

Pieczenie i podanie

Po 15 minutach wyjmij formę z piekarnika i ponownie ustaw na blacie kuchennym.

Przy pomocy kuchennych szczypiec przełóż roladki cordon bleu na ziemniaczany makaron, po czym piecz całe danie przez kolejne 15 minut w piekarniku.

roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami

Gotowe danie podaliśmy z fasolką szparagową. Oczywiście Ty możesz dodać tu inne ulubione dodatki - sałatkę lub surówkę. Smacznego!

roladki cordon bleu z zakręconymi ziemniakami

Więcej pomysłów na ciekawe obiady dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam całą masę genialnych inspiracji kulinarnych na każdą okazję!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji