Proste i smaczne roladki z kurczaka po bolońsku w aromatycznym sosie pomidorowym
Soczyste roladki drobiowe po bolońsku w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.
Przepis na roladki drobiowe
Pyszne i soczyste roladki drobiowe we włoskim stylu to przepis idealny na pochmurne dni. Wnętrze naszych roladek skrywa szpinakowe nadzienie z suszonymi pomidorami, a całość otulona jest kołderką z pomidorowego sosu. Taki obiad błyskawicznie przeniesie Cię myślami na włoskie uliczki i poprawi humor w ponury, zimowy dzień. Co najważniejsze- przygotowanie tych roladek jest niesamowicie proste, a wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w supermarkecie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Roladki po bolońsku
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 40 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 160 g rozmrożonego szpinaku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 30 g tartego parmezanu
Sos
- 800 g pomidorów pelati
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania farszu. Na patelnię wrzuć pomidory suszone w oleju (razem z częścią oleju) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj rozmrożony szpinak wraz ze śmietaną 18%. Wymieszaj i przesmaż całość. Na koniec posyp startym parmezanem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość drewnianą szpatułką.
Piersi z kurczaka przekrój na duże płaty i rozbij przy pomocy tłuczka. Na środku ułóż przygotowany wcześniej i wystudzony farsz. Zawiń roladki, chowając do środka ich końce, a następnie owiń je dość ciasno folią spożywczą. Wstaw do lodówki na niecałą godzinę. Dzięki temu będą miały piękny kształt i nie będę rozwijać się podczas smażenia.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony (oczywiście bez folii). Następnie zdejmij je z ognia i przygotuj sos. Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę. pokrojony seler naciowy i drobno pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Przesmaż chwilę całość i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej całość pomidorami pelati, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Do sosu dodaj przygotowane roladki. Mięso duś pod przykryciem w sosie pomidorowym przez 30 minut.
Roladki wyłóż wraz z sosem do głębokiego, dużego talerza. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Smacznego!