PrzepisProste i smaczne roladki z kurczaka po bolońsku w aromatycznym sosie pomidorowym

Proste i smaczne roladki z kurczaka po bolońsku w aromatycznym sosie pomidorowym

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności
Ewa
02.12.2022 13:31, aktualizacja: 11.10.2023 07:15

Soczyste roladki drobiowe po bolońsku w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.

Przepis na roladki drobiowe

Pyszne i soczyste roladki drobiowe we włoskim stylu to przepis idealny na pochmurne dni. Wnętrze naszych roladek skrywa szpinakowe nadzienie z suszonymi pomidorami, a całość otulona jest kołderką z pomidorowego sosu. Taki obiad błyskawicznie przeniesie Cię myślami na włoskie uliczki i poprawi humor w ponury, zimowy dzień. Co najważniejsze- przygotowanie tych roladek jest niesamowicie proste, a wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w supermarkecie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Roladki po bolońsku

Składniki:

         
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 g rozmrożonego szpinaku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 30 g tartego parmezanu

Sos

       
  • 800 g pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania farszu. Na patelnię wrzuć pomidory suszone w oleju (razem z częścią oleju) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj rozmrożony szpinak wraz ze śmietaną 18%. Wymieszaj i przesmaż całość. Na koniec posyp startym parmezanem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość drewnianą szpatułką.

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności

Piersi z kurczaka przekrój na duże płaty i rozbij przy pomocy tłuczka. Na środku ułóż przygotowany wcześniej i wystudzony farsz. Zawiń roladki, chowając do środka ich końce, a następnie owiń je dość ciasno folią spożywczą. Wstaw do lodówki na niecałą godzinę. Dzięki temu będą miały piękny kształt i nie będę rozwijać się podczas smażenia.

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony (oczywiście bez folii).  Następnie zdejmij je z ognia i przygotuj sos. Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę. pokrojony seler naciowy i drobno pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Przesmaż chwilę całość  i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej całość pomidorami pelati, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności

Do sosu dodaj przygotowane roladki. Mięso duś pod przykryciem w sosie pomidorowym przez 30 minut.

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności

Roladki wyłóż wraz z sosem do głębokiego, dużego talerza. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i gotowe.

Smacznego!

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także