Proste i smaczne roladki z kurczaka po bolońsku w aromatycznym sosie pomidorowym

Soczyste roladki drobiowe po bolońsku w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.

Roladki po bolońsku- PysznościRoladki po bolońsku- Pyszności
Ewa

Przepis na roladki drobiowe

Pyszne i soczyste roladki drobiowe we włoskim stylu to przepis idealny na pochmurne dni. Wnętrze naszych roladek skrywa szpinakowe nadzienie z suszonymi pomidorami, a całość otulona jest kołderką z pomidorowego sosu. Taki obiad błyskawicznie przeniesie Cię myślami na włoskie uliczki i poprawi humor w ponury, zimowy dzień. Co najważniejsze- przygotowanie tych roladek jest niesamowicie proste, a wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w supermarkecie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Roladki po bolońsku

Składniki:

         
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 g rozmrożonego szpinaku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 30 g tartego parmezanu

Sos

       
  • 800 g pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania farszu. Na patelnię wrzuć pomidory suszone w oleju (razem z częścią oleju) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj rozmrożony szpinak wraz ze śmietaną 18%. Wymieszaj i przesmaż całość. Na koniec posyp startym parmezanem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość drewnianą szpatułką.

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności

Piersi z kurczaka przekrój na duże płaty i rozbij przy pomocy tłuczka. Na środku ułóż przygotowany wcześniej i wystudzony farsz. Zawiń roladki, chowając do środka ich końce, a następnie owiń je dość ciasno folią spożywczą. Wstaw do lodówki na niecałą godzinę. Dzięki temu będą miały piękny kształt i nie będę rozwijać się podczas smażenia.

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony (oczywiście bez folii).  Następnie zdejmij je z ognia i przygotuj sos. Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę. pokrojony seler naciowy i drobno pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Przesmaż chwilę całość  i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej całość pomidorami pelati, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Obrazek
Roladki po bolońsku- Pyszności

Do sosu dodaj przygotowane roladki. Mięso duś pod przykryciem w sosie pomidorowym przez 30 minut.

Roladki po bolońsku- Pyszności
Roladki po bolońsku- Pyszności

Roladki wyłóż wraz z sosem do głębokiego, dużego talerza. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i gotowe.

Smacznego!

Obrazek
Roladki po bolońsku- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji