PrzepisPrzekąskiRoladki szpinakowe z wędzonym łososiem
Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych roladek szpinakowych z wędzonym łososiem.
Pyszności
20.03.2018 | aktual.: 03.04.2018 14:33
1 PORCJA: 240 g
Kalorie: 280 kcal
Białka: 28 g
Węglowodany: 14 g
Błonnik: 2 g
Tłuszcze: 12 g
Składniki:
- 300 g szpinak świeży
- 3 łyżki olej ryżowy
- 4 szt. jajka
- sól
- pieprz
- 4 łyżki mąka
- 300 g serek kanapkowy
- 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 300 g wędzony łosoś pokrojony w kawałki
Sposób przygotowania:
1. Liście szpinaku wymieszaj wraz z 3 łyżkami oleju ryżowego. Następnie przełóż je do blendera i zmiksuj.
2. Białka wraz z 1/2 łyżeczki soli ubij na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodaj żółtka i 1/4 łyżeczki pieprzu. Na niskich obrotach miksera dodaj mąkę i zmielony szpinak. Miksuj, aż składniki się połączą.
3. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na papierze równomiernie rozsmaruj przygotowaną masę szpinakową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 17 minut.
4. Po 17 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Weź arkusz papieru do pieczenia i nasmaruj go olejem ryżowym. Następnie, delikatnie odklej upieczoną masę szpinakową od papieru, przełóż ją na natłuszczony arkusz papieru, zwiń w rulon i odłóż na bok.
5. W miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą serek kanapkowy, czosnek, sól i pieprz.
6. Kiedy ciasto szpinakowe ostygnie, rozwiń rulon i równomiernie nasmaruj je przygotowaną mieszanką z serka kanapkowego, a następnie ułóż na nim kawałki wędzonego łososia. Zawiń ciasto w roladę i umieść ją w lodówce na minimum 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij rulon z lodówki i pokrój go na roladki.
8. I gotowe. Smacznego!