Roladki tatarskie. O niebo lepsze od zwykłych mielonych

Proste i pyszne roladki tatarskie z pieczarkowo-ogórkowym farszem to świetny zamiennik dla klasycznych mielonych. Idealnie kruche i soczyste.

Roladki tatarskie- PysznościRoladki tatarskie- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który każdy z nas doskonale zna. Czasami jednak warto zerwać z tradycyjnym przepisem i postawić na coś zupełnie nowego. Jednego popołudnia w swojej lodówce znalazłam resztki pieczarek i ogórków kiszonych, które zainspirowały mnie do zrobienia roladek w stylu tatarskim. Wychodzą idealnie soczyste i pyszne, a moi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie na rodzinny obiad, ale również na wszelakie spotkania z przyjaciółmi i imprezy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na w naszym filmie

Roladki tatarskie

Składniki na kotlety:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • jajko
  • łyżka musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Farsz:

  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 60 g marynowanych pieczarek

Sos:

  • 600 ml bulionu
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

1. Do mięsa mielonego dodaję paprykę słodką, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz jajko.

Mięso mielone z przyprawami
Roladki tatarskie- Pyszności

2. Bułkę namaczam w mleku, odciskam i dodaję do mięsnej masy. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.

3. Ogórki kiszone drobno siekam. Łączę je z pokrojoną cebulą oraz marynowanymi pieczarkami.

4. W dłonie formuję placek z mięsa i wykładam porcję ogórkowej mieszanki.

Formowanie kotletów
Roladki tatarskie- Pyszności

5. Otulam farsz mięsem, tworząc kotlety i obtaczam w mące.

6. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam mięso z obu stron, aż się zarumieni. Następnie wlewam bulion, dorzucam liście laurowe oraz ziele angielskie.

Roladki tatarskie- Pyszności
Roladki tatarskie- Pyszności

7. Całość duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

8. Po tym czasie wyciągam mięso z patelni.

9. Do sosu dodaję przecier pomidorowy oraz majeranek, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam. Gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.

10. Ponownie wrzucam mięso i podlewam je sosem, aby nie było zimne.

Kotlety z sosem
Roladki tatarskie- Pyszności

11. Gotowe mięso wykładam na talerz. Podaję z ugotowanymi ziemniakami i polewam sosem.Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej