Roladki tatarskie. O niebo lepsze od zwykłych mielonych
30.05.2023 13:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Proste i pyszne roladki tatarskie z pieczarkowo-ogórkowym farszem to świetny zamiennik dla klasycznych mielonych. Idealnie kruche i soczyste.
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który każdy z nas doskonale zna. Czasami jednak warto zerwać z tradycyjnym przepisem i postawić na coś zupełnie nowego. Jednego popołudnia w swojej lodówce znalazłam resztki pieczarek i ogórków kiszonych, które zainspirowały mnie do zrobienia roladek w stylu tatarskim. Wychodzą idealnie soczyste i pyszne, a moi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie na rodzinny obiad, ale również na wszelakie spotkania z przyjaciółmi i imprezy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na w naszym filmie
Roladki tatarskie
Składniki na kotlety:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- jajko
- łyżka musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Farsz:
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 60 g marynowanych pieczarek
Sos:
- 600 ml bulionu
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 50 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki majeranku
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodaję paprykę słodką, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz jajko.
2. Bułkę namaczam w mleku, odciskam i dodaję do mięsnej masy. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Ogórki kiszone drobno siekam. Łączę je z pokrojoną cebulą oraz marynowanymi pieczarkami.
4. W dłonie formuję placek z mięsa i wykładam porcję ogórkowej mieszanki.
5. Otulam farsz mięsem, tworząc kotlety i obtaczam w mące.
6. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam mięso z obu stron, aż się zarumieni. Następnie wlewam bulion, dorzucam liście laurowe oraz ziele angielskie.
7. Całość duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
8. Po tym czasie wyciągam mięso z patelni.
9. Do sosu dodaję przecier pomidorowy oraz majeranek, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam. Gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.
10. Ponownie wrzucam mięso i podlewam je sosem, aby nie było zimne.
11. Gotowe mięso wykładam na talerz. Podaję z ugotowanymi ziemniakami i polewam sosem.Smacznego!