Roladki z żurawiną i camembertem. Przepis na proste drobiowe zawijasy ze słodkim akcentem
Drobiowe roladki z żurawiną i camembertem to prosty przepis na efektowny obiad. Delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na soczyste roladki
Chociaż piersi z kurczaka kojarzą się nam głównie z kotletami, to świetnie sprawdzą się w roli pysznych roladek. W naszym przepisie ich wnętrze skrywa jedno z uwielbianych przez nas połączeń: kawałki dojrzewającego, intensywnego sera camembert z słodko-kwaśną żurawiną. Suszone owoce świetnie przełamują smak mięsa i nadają mu lekkości i świeżości. To danie pokochają wszyscy, którzy lubią połączenie wytrawnych potraw ze słodkim akcentem. Idealne na zimowy obiad.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Roladki z żurawiną i camembertem
Składniki:
- 2 filety piersi z kurczaka
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 20 g suszonej żurawiny
- 100 g sera camembert
- 40 g masła
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2-3 liści laurowych
- 4-5 goździków
- 4-5 ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka rozbij na kotlety. Dopraw pieprzem solą, suszonym czosnkiem i tymiankiem. Na środku mięsa ułóż pokrojony w kawałki ser camembert i dodaj suszoną żurawinę.
Chwyć za brzeg mięsa i zawiń roladkę tak, aby nadzienie schowało się w środku. Zabezpiecz mięso przy pomocy wykałaczki- dzięki temu nie rozpadnie się w trakcie smażenia.
Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą. Masło nada niesamowity charakter, a oliwa zapobiegnie przypalaniu się. Włóż przygotowane roladki do rozgrzanego tłuszczu i obsmaż z każdej strony, aż się zarumienią. Dodaj liście laurowe, goździki i ziele angielskie i podsmażaj, polewając tłuszczem. Następnie przełóż mięso na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut.
Nasze roladki są już gotowe. Podaj je z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie. Najlepiej smakują prosto z piekarnika, kiedy camembert apetycznie rozpływa się po przekrojeniu.
Smacznego!