Rollsy z chleba tostowego z cynamonem. Roladki z chleba na słodko
Rollsy z chleba tostowego z dodatkiem cynamonu to prosty przepis na słodką przekąskę. Jak ją zrobić?
05.02.2022 | aktual.: 21.02.2022 16:24
Jak zrobić rollsy z chleba tostowego z cynamonem?
Chociaż mogłoby się wydawać, że z chleba tostowego nie da się wyczarować zbyt wiele, to mamy dla Ciebie przepis, dzięki któremu szybko zmienisz zdanie. Jak zrobić rollsy z chleba tostowego z cynamonem?
Szybka przekąska na ciepło i deser w jednym? Cynamonowe rollsy sprawdzą się tutaj idealnie!
Chleb tostowy w naszej kuchni stał się dziś chrupiącymi rulonikami w posypce z brązowego cukru i cynamonu. Całość zwieńcza pyszny śmietankowy krem. Na sam widok aż burczy w brzuchu!
Przepis na rollsy z chleba tostowego z cynamonem poniżej.
Składniki
Masło cynamonowe
- 60 g miękkiego masła
- 40 g cukru brązowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Ruloniki
- 10 tostów maślanych
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Posypka
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
Krem śmietankowy
- 30 g miękkiego masła
- 100 g serka śmietankowego
- 30 g cukru pudru
Jak zrobić nadzienie cynamonowe do rollsów z chleba tostowego?
Pracę nad przepisem na rollsy z chleba tostowego z cynamonem rozpocznij od przygotowania masła cynamonowego.
W tym celu wymieszaj w małej misce miękkie masło, brązowy cukier oraz cynamon. Składniki połącz przy pomocy widelca, łyżki lub łopatki kuchennej. Zamiast brązowego cukru możesz użyć oczywiście też cukru białego. Pamiętaj, żeby dokładnie wymieszać masę i dobrze rozprowadzić cukier w maśle. Ciekawym dodatkiem może być też szczypta kardamonu lub cukier waniliowy.
Ruloniki z chleba tostowego
Czas przygotować ruloniki z chleba tostowego – czyli jak zrobić rollsy z chleba tostowego z cynamonem?
Na blacie kuchennym ułóż tosty maślane, po czym odetnij 4 końcówki. Na koniec użyj wałka i rozwałkuj każdy element. Dopiero wtedy możesz rozprowadzić na tostach masło cynamonowe przy pomocy noża lub łyżki.
Każdy kawałek zwiń w rulon, po czym obtocz w mieszance składającej się z mleka, jajek oraz ekstraktu waniliowego. Składniki połącz przy pomocy kuchennej trzepaczki.
To jednak nie koniec pracy nad naszymi rulonikami. Teraz umieść je na patelni z roztopionym masłem i smaż do momentu, aż nabiorą złocistego koloru.
Chrupiące i złociste ruloniki obtocz na koniec w mieszance brązowego cukru oraz cynamonu. Z cynamonowych ruloników zrób małą wieżyczkę.
Serwowanie rollsów z chleba tostowego z cynamonem
Na koniec przygotuj śmietankowy krem, który będzie idealnym uzupełnieniem chrupiących ruloników z chleba tostowego.
W małej miseczce połącz miękkie masło, serek śmietankowy typu Twój Smak lub Łaciaty oraz przesiany cukier puder. Mieszaj składniki do chwili, aż uzyskasz konsystencję kremu. Udekoruj rollsy śmietankowym serkiem przy pomocy rękawa cukierniczego. Jeśli nie masz go w swojej kuchni, to możesz użyć woreczka strunowego. Przełóż do niego krem i odetnij dolny róg.
Nasza dzisiejsza propozycja sprawdzi się idealnie zarówno w roli przekąski na ciepło, jak i deseru na szybko. Po prostu pycha!
Więcej pomysłów na ciekawe obiady, desery i obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Nie zwlekaj ani sekundy i zajrzyj do niej jeszcze dziś. Z pewnością nie pożałujesz!